Utorak, 10.11.2020 | 09:50
IZVOR: rts.rs

ELIKSIR ZDRAVLJA iz prirode: Žute, mirisne i zdrave DUNJE

Dunje vode porijeklo iz raznih djelova Azije i Mediterana. U staroj Grčkoj i Rimu bile su simbol ljubavi i plodnosti, a njihovi pozitivni efekti za zdravlje ljudi brojni su i neprestano se istražuju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

U narodnoj medicini se već dugo koriste, širom svijeta, ali dalja naučna istraživanja su neophodna kako bi se utvrdila ljekovita svojstva dunja.

Ovo voće posjeduje umjerene količine vitamina C i bakra, kao i male količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i magnezijuma.

Dunje nude širok spektar hranljivih sastojaka uz vrlo malo kalorija, a mnoge blagedati povezane sa dunjom mogu se pripisati bogatoj zalihi antioksidanasa u tom voću.

Antioksidansi smanjuju metabolički stres, smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, podaci su Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD.

Istraživanja sugerišu da neki antioksidansi u dunji, uključujući flavonole poput kvercetina i kempferola, smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti srca, navode u Institutu.

Dunja je dobar lijek koji suzbija neke od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće, kao što su mučnina i povraćanje.

Jedna studija u kojoj je učestvovalo 76 trudnica pokazala je da je jedna kašika (15 ml) sirupa od dunje bila znatno efikasnija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine tokom trudnoće, saopštili su iz Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD.

Iako ovi podaci obećavaju, potrebno je više istraživanja.

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje različitih digestivnih poremećaja.

Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih sa upalnim bolestima creva poput ulceroznog kolitisa.

Foto: Ilustracija, Pixabay 

Dunjama protiv alergija i čireva 

U studiji na pacovima sa ulceroznim kolitisom, oni kojima je dat ekstrakt i sok od dunja imali su značajno smanjeno oštećenje tkiva debelog crijeva u poređenju sa kontrolnom grupom, podaci su Instituta u kome ipak navode da takvo dejstva treba da potvrde istraživanja u kojima će učestvovati ljudi.

Druga istraživanja sugerišu da biljna jedinjenja u dunji mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu.

U istraživanju je dokazano da je sok od dunja usporio je rast H. pilori, bakterije za koju je poznato da izaziva čir na želucu.

Studija na pacovima, na koju se pozivaju stručnjaci Instituta, otkrila je da je ekstrakt dunje takođe imao ulogu u sprječavanju pojave čira na želucu izazvanog alkoholom.

Nekoliko istraživanja takođe sugeriše da sirup od dunja može pomoći u kontrolisanju gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao refluks kiseline.

Sedmonedjeljno istraživanje na 80 djece sa refluksom kiseline pokazalo je da je svakodnevno davanje sirupa od dunja jednako efikasno kao i ljekovi koji se inače koriste za ublažavanje simptoma tog stanja.

Pored toga, u četvoronedjeljnoj studiji u kojoj je učestvovalo 96 djece sa refluksom kiseline, korišćenje koncentrata dunje je, uz tradicionalne lekove, poboljšalo njihovo stanje. Smanjeni su simptomi kao što su povraćanje, odbojnost prema hrani, bolovi u stomaku…

Dunje mogu ublažiti različite simptome alergije potiskivanjem aktivnosti određenih imunih ćelija odgovornih za alergijske reakcije.

Neki komercijalni ljekovi protiv alergija, kombinuju limunov sok i ekstrakt ploda dunje. Nekoliko malih studija podržava njegovu sposobnost sprječavanja i liječenja blagih alergijskih reakcija, poput curenja iz nosa i astme, a i studije na miševima, kako navode u Institutu za zdravlje SAD, sugerišu da ekstrakti ploda i sjemena dunje mogu spriječiti i liječiti alergijski dermatitis. 

Iako su stručnjaci naveli brojne zdravstvene probleme, u čijem ublažavanju voće kao što je dunja može biti od pomoći, oni takođe potenciraju da je potrebno još dosta istraživanja i temeljnih analiza kako bi se sa sigurnošću sve navedene blagodeti potvrdile.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.