Utorak, 24.11.2020 | 16:28
IZVOR: rtcg.me

Episkop Bojović: "Vjernici i svještenstvo CPC diskriminisani i izigrani"

Vjernici i svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve ugroženi su, diskriminisani i izigrani, kaže za Radio Crne Gore episkop te crkve Boris Bojović. Najviše im smeta to što vjernici i sveštenstvo ne mogu ući u hramove, koje su njihovi preci izgradili.
Foto: CPCNiksic.me

“Osjećamo se dosta ugroženo, diskriminisano. Imamo crkve koje su nam vraćene u katunskoj, riječkoj i crmničkoj nahiji. Imamo izgrađenu crkvu na Cetinju, Kotoru i Skadarskom jezeru, kao i kapelice u Vladičanskom domu u prijestonici i u sklopu Episkopskog dvora u Nikšiću. Međutim crnogorski narod i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve ne mogu da uđu u hramove, crkve i manastire, koje su njihovi preci gradili.To je veliki problem, koji se mora riješiti. Uvijek smo blagodarni bogu i zahvalni , jer sa svim tim problemima, uz božju pomoć smo uspijevali da se izborimo”, poručuje episkop Bojović.

Očekuju u CPC da će svještenstvo i vjernici uskoro nesmetano ulaziti u hramove, koje su njihovi preci gradili.

“Ne znam koji je vremenski period potreban da se to riješi , ali ynam da je strpljenje Crnogoraca na izmaku, i da smo 24godine uvijek nešto čekali. Da se promijeni ova ili ona vlast, da prođu neki izbori, da prođe referendum, da se usvoji Ustav i mnoge neke druge stvari , koje smo mi kao Crnogorci oćutali i sačekali, nadajući se da će u demokratskj državi Crnoj Gori biti uvijek mjesta za sve pa i Crnogorce i vjernike Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi Bojović.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroiuspovijesti, episkop Boris je istakao da je taj akt liberalan, demokratski i u potpunosti prihvatljiv za Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Episkop Boris apeluje da se dobro razmisli ukoliko se želi ukinuti ili izmijeniti taj Zakon , koji kako tvrdi samo će sve crkve i manastire vratiti državi Crnoj Gori, kojoj su i pripadali. Taj Zakon jedino ne odgovara Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer ona ne želi da prizna ni državu Crnu Goru ni bilo koji njen zakon , i to sve radi samo deklarativno i onoliko koliko je to njima u interesu.Prenio je i poruku vjernika te crkve svima koji bi da ukinu ili izmijene taj zakon.

“Zamoljen sam i rečeno mi je da u ime Crnogoraca i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve poručim svima i novoj , i odlazećoj i nekoj budućoj vlasti da ukoliko pokušaju da mijenjaju ili ukidaju zakon o slobodi vjeroispovijesti, Crnogorci neće ostati nijemi pred tim događajem. Pa neka gospoda izvole, ako misle da trebaju da diraju u ovako krhkom stanju crnogorskog društva i ovakvim problemima u kojima se nalazi, sigurno će dobiti adekvatan odgovor,” poručio je episkop Boris.

Nezakonito je državna imovina zahvaljujući rukovodstvu katastra još od 90ih pa do danas upisivana na Srpsku pravoslavnu crkvu, tvrdi episkop Boris.

“Oni su od početka devedesetih godina prošlog vijeka pored sakralnih objekata počeli da stavljaju broj mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori , koji je različit od brojeva ostalih vjerskih zajednica , a koji je po odluci tadašnjeg sekretara izvjesnog Milovića 1998. godine nezakonito im dodijeljen. Ako pričamo o demokratskim promjenama i vladavini prava moraće da se dođe do toga i ko je nezakonito prepisivao državnu imovinu na Srpsku pravoslavnu crkvu. To sigurno nijesu radili niže rangirani službenici iako je bilo nekoliko tih primjera, već je to rađeno sistematski i pripremljeno je , da kažćemo , odozgo od vrha tačnije od rukovodstva Katastra Crne Gore”, navodi Bojović.

Svetinje u Crnoj Gori biće Crnogorske, poručuje episkop Boris , a u njima će svi bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost moći da služe i upražnjavaju vjerske obrede.

“Znači i vjernici i svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve , ali i Srpske. Ne možemo odustati od crkava , koje su gradili naši zajednički preci i ne možemo više dozvoliti da Srbin brani Crnogorcu da uđe sa svojim svještenikom u hram , koji su gradili njegovi preci i da krsti svoje dijete. To će morati da se riješi i to vrlo brzo”, ističe episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović. 

Za Crnogorsku pravoslavnu crkvu neprihvatljivo je da se u 21. vijeku bilo koja vjerska organizacija miješa se u državnu politiku.

“Vjerski poglavari mogu da daju svoje mišljenje o važnim društvenim zbivanjima, ali da se miješaju u politiku to je nedopustivo. Ovđe konkretno pričamo o miješanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja nije crkva Crnogorskog naroda i koja nije na zakonit način registrovana u našoj državi, a ta crkv čini i ogromnu štetu sveukupnom pravoslavlju jer odavno ne postoje primjeri tolikog miješanja jedne vjerske organizacije u politički život jedne države, kao što se to desilo ove godine u Crnoj Gori”, navodi Bojović. 

Crnogorska pravoslavna crkva uvijek je , kako kaže episkop Boris , uz Božju pomoć uspijevala da se izbori i opstane bez obzira na laži i moć Srpske pravoslavne crkve potpomognute pojedincima iz bivše vlasti. Tako će, biti i dalje i uz novu vlast u Crnoj Gori, koja je skrojena po volji Srpske pravoslavne crkve. 

“Uvijek je Bog bio na našoj strani i zahvaljujući njemu uspijevali smoi uspijevamo da se izborimo sa svime. I pored sve te sile i bezakonja koje je Srpska pravoslavna crkva koristila , potpomognuta i sa pojedincima iz odlazeće vlasti uvijek smo ostajali čisti i uspjeli smo da se izborimo za sebe i svoje vjernike. Bilo je i gradonačelnika i ministara i predsjednika države, konkretno mislim na Filipa Vujanovića , koji su bezrezervno davali podršku i primat Srpskoj pravoslavnoj crkvi, misleći da će jednog dana oni promijeniti ime u Crnogorska ili se bar malo izmaći ispod skuta Beogradske patrijaršije. Ali , to je nemoguće uz svještensto zadojeno srpstvom , koje je nametalo i uvodilo svece i običaje , koji kod nas nikada nijesu postojali. Takvo nešto Crnogorska pravoslavna crkva im neće dozvoliti , jer svi ti takozvani demokrate koji su se pozivali na poštovanje zakona i Ustava diskriminisali su Crnogorski narod, Crnogorsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike. Crnogorci i Crnogorska pravoslavna crkva su dosta ćutali i dopsta vremena dali, a osjećamo da smo izigrani od onih , koje smo smatrali prijateljima i mislili da smo na istom putu demokratske i evropske Crne Gore , koji CPC apsolutno podržava”, poručuje episkom Boris.

Svi čestiti Crnogorci i oni , koji su odani državi na svojoj koži uvijek osjećaju da su viša prava za pripadnike Srpske crkve i pripadnike tadašnje opozicije nego za patriote.

“Jako se uzburkalo u crnogorskom korpusu i nikad se više nikome neće dozvoliti da se manipuliše sa crnogorskim vjernicima i Crnogorskom pravoslavnom crkvom . Je li užasno kad pogledate da ni jedna crnogorska institucija nema riješeno svoje pitanje ni CPC, ni Matica crnogorska, ni PEN centar i DANU, koje bi trebale da budu nosioci crnogorskog nacionalnog bića , a one su sve stavljene po strani. Veoma je važno da kažemo da smo za razliku od pojedinaca iz bivše ,te kompletne nove vlasti mi imali bezrezervnu podršku od naše braće muslimana i katolika u Crnoj Gori”, poručuje episkop Boris.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici , vjeruje episkom Boris , uskro će dobiti mjesto na kojem će moći da upražnjavaju svoje vjerske potrebe.

“To će se ubrzo riješiti čim prođu ovi marifetluci SPC i njihovog glasnogovornika Velibora Džomića, koji eto sebi daje za pravo da dijeli međe i imanja, ali to zadugo neće moći bez obzira što su našli upliv u sudstvu.Zamislite vi da se vlasništvo 1/1 osporava opštini Podgorica , a koje joj se do sada nije osporavalo, samo zato što je odlučeno da se ta parcela dodijeli CPC za izgradnju crkve. SPC to osporava sa nekom tapijom iz tridesetih godina prošlog vijeka, a vi znate kako je izgledala tadašnja Jugoslavija i Zetska banovina pod vladavinom kralja Aleksandra Karađorđevića , koga Cetinjani zovu “ Aca palikuća”, te tapije i demokratija. U svakom slučaju tražiće se izuzimanje sudije , koja je na osnov toga donijela odluku .Što se tiče stava odbornice URE , koja je podržala da se odluka o dodjeli parcele CPC ne stavi na dnevni red za nas nije iznenađujuća. Vjerujemo da se radi o greški, i da će ona ispraviti svoju odluku. Ako neko govori da je građanske orjentacije i da svi trebaju imati ista prava , pa valjda je logično da se to odnosi i na CPC i njene vjernike , ne želimo da vjerujemo da neko ko se zalaže pa makar i samo deklarativno za prava svih želi diskriminisati i uskratiti prava Crnogorcima i CPC”, poručio je episkop Boris.

Brojni su dokazi o postojanju Crnogorske pravoslavne crkve , tu činjenicu ne osporavaju više ni iz Mitrropolije Srpske pravoslavne crkve.

“Ne zaboravimo da je i Njegoš crkvu kojojm je upravljao zvao upravo Crnogorska pravoslavna crkva. Ta činjenica jedino ne odgovara srpskim političkim aspiracijama ka Crnoj Gori , ali to nije naš problem. Dovoljno je pogledati tomos SPC na kojem jasno sve piše , da ne govorimo o mnogim drugoim dokumentima Vaseljenske i Moskovske patrijaršije”, navodi Bojović.

Hirotonisanje Mitropolita Mihaila u Bugarskoj je priznato od cijelokupnog pravoslavnog svijeta, tvrdi Bojović.

“Kako bi se prevazišao raskol u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi , nastao između patrijarha Pimena i partijarha Maksima nastao 1996. u toj državi je održan svepravoslavni sabor , kojem su prisustvovali poglavari svih autokefalnih crkava. Na tom saboru su preiznata sva činodejstva ,obrede , hirotonije i rukopoloženja svještenička ,koje je obavio patrijarh Pimen do 1.oktobra 1998. godine , a Mitropolit Mihailo je hirotonisan 15.marta 1998. u crkvi svete Paraskeve u Sofiji , tako da je i njegova hirotonija priznata. Sva priča o kanonicitetu CPC potiče isključivop iz političkih pobuda SPC. Većinom sve pravoslavne države imaju i svoje crkve. Tu se ne radi o etnofiletizmu. Moramo kazati da je Pravoslavna crkva jedna, sveta i saborna, ali je ona podijeljena u organizacione jedinice tj u crkve koje nose nazive država u kojima djeluju. Trenutne nesuglasice između Srpske i Ruske pravoslavne crkve , sa većinom ostalih pravoslavnih crkava , azbog priznanja autokefalnostu Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ,ne mogu dovesti do raskola unutar pravoslavlja. Ponašanje Ruske i srpske pravoslavne crkve samo je odraz utiucaja političkih elita u njihovim državama, a koje imaju snažan uticaj na te crkve. Nakon Ukrajine pitanje autokefalnosti biće završeno i u Makedoniji, a nakon toga i u Crnoj Gori”, kaže Bojović. 

Pozvao je episkop CPC Boris Bojović sve građane Crne Gore da se pridržavaju zdravstvenih mjera , kako bi smo zajedno izborili se što prije sa korona virusom.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ivan
24.11.2020 17:28

Ovi nijesu normalni.

11 4
Goran
24.11.2020 17:29

Taman su ka i srbijanski popovi.

2 10
Niksic povija
24.11.2020 20:29

Sta koga boli k.... za vas i vasu bolesnu Pricu

3 4
djomaa
25.11.2020 16:26

@niksic povija počkim ti se u pleme.

0 0

OSTALE VIJESTI

ODLUKA savjeta: Vučinić v.d. predsjednica Vrhovnog suda

Četvrtak, 21.01.2021 | 10:40

Doskorašnja predsjednica suda Vesna Medenica podnijela je ostavku krajem decembra. 

PRELIJEPA VIJEST - Juče rođeno čak 17 BEBA

Četvrtak, 21.01.2021 | 09:14

Prelijepa vijest iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Specijalno državno tužilaštvo izviđa - Ima li PROPUSTA u nabavci VAKCINA?

Četvrtak, 21.01.2021 | 08:12

Specijalno državno tužilaštvo preduzima sve radnje i aktivnosti kako bi provjerilo tvrdnje koje je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović iznijela na pres-konferenciji 11. januara, povodom nacionalne strategije o imunizaciji, kada je saopštila da je zbog ozbiljnih propusta njenog prethodnika Kenana Hrapovića došlo do zastoja u pregovorima o nabavci vakcina, čime je ugroženo javno zdravlje, piše Dan.

Ministarka Bratić SMIJENILA direktorku vrtića u Nikšiću

Četvrtak, 21.01.2021 | 07:05

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče je razriješila direktoricu Javne predškolske ustanove “Dragan Kovačević” iz Nikšića Radmilu Backović zbog propusta u radu koje su utvrdili Državna revizorska institucija (DRI) i Prosvjetna inspekcija, potvrđeno je Danu iz te institucije.

Šefica kabineta i više savjetnika premijera prijavilo PRIHODE: Malovići imaju tri stana...

Srijeda, 20.01.2021 | 21:17

Savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević prijavila da je vlasnica stana od 65 kvadrata, koji je uzela uz pomoć kredita od 35.000 koji vraća u ratama od 244 eura.

Spajić: Stopirana isplata državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi

Četvrtak, 21.01.2021 | 12:42

“Još jedan primjer svršenog čina pred koji smo dovedeni, uslijed neracionalnog rukovođenja ekonomijom i javnim finansijama od strane prethodne vlasti”, napisao je Spajić na Twitteru.      

VAKCINISAO se legendarni Terminator: Pođite sa mnom ako želite da ŽIVITE

Četvrtak, 21.01.2021 | 12:10

Sedamdesettrogodišnji Arnold Švarceneger primio je vakcinu protiv kovida-19 kod stadiona „Dodžersa“ u Los Anđelesu.  

VIDEO - Džil Bajden se obratila naciji kao PRVA DAMA SAD-a: Evo šta je PORUČILA

Četvrtak, 21.01.2021 | 12:03

Džil Bajden, supruga novoizabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena i nova prva dama, putem Tvitera se obratila naciji.   

Žabljak i Kolašin: Zabilježena rekordna posjećenost u zadnjih pet godina

Četvrtak, 21.01.2021 | 11:27

Dok je veliki broj zimskih centara Evrope zatvoren, turistička privreda Crne Gore u prvoj polovini januara bilježi pozitivne trendove, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić. Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su sva skijališta u Crnoj Gori otvorena, ona je ukazala na rekordnu posjetu ski centrima, posebno tokom vikenda.

Abazović - Država svim mehanizmima da ZAŠTITI žrtve nasilja

Četvrtak, 21.01.2021 | 11:01

"Podstičem sve žene da o nasilju ne ćute".   

Živković: Vlast nastavlja da KRŠI Ustav, zakone i atakuje na institucije

Četvrtak, 21.01.2021 | 10:54

U izjavi datoj povodom jučerašnjeg zasijedanja Skupštine, Danijel Živković, šef Poslaničkog kluba DPS rekao je, da je to bio nastavak kršenja procedura koje je počelo na sjednici 28. decembra 2020. godine. On je naglasio da je tumačenje Poslovnika, da oni koji online odlučuju čine kvorum na sjednici, eklatantan primjer pokušaja obmane građana Crne Gore, saopšteno je iz Demokratske Partije Socijalista Crne Gore.    

ODLUKA savjeta: Vučinić v.d. predsjednica Vrhovnog suda

Četvrtak, 21.01.2021 | 10:40

Doskorašnja predsjednica suda Vesna Medenica podnijela je ostavku krajem decembra. 

U 2020. najviše se surfovalo u Telekom mobilnoj mreži

Četvrtak, 21.01.2021 | 10:20

Više od 20 miliona gigabajta, odnosno oko 20 hiljada terabajta podataka prošlo je kroz mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma u 2020. godini, pokazuje zvanična statistika. Telekom je tako, sa 40 odsto ukupnog internet saobraćaja u zemlji, još jednom zabilježio najveći protok gigabajta kroz mrežu u Crnoj Gori.

Stručnjak SAVJETUJE - Evo zbog čega je dobro popiti šoljicu KAFE oko 13 sati

Četvrtak, 21.01.2021 | 10:10

Stimulativni se kofein uz odmor i spavanje uglavnom spominje u upozorenjima da podiže energiju i razbuđuje, pa bi ga se već od popodnevnih sati trebalo izbjegavati.

"Najsiromašniji čovjek u Kongresu": Koliko je BOGAT novi predsjednik SAD-a?

Četvrtak, 21.01.2021 | 09:43

Prošle godine saznali smo da je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Tramp platio porez u iznosu od 750 dolara i da on i njegove kompanije imaju nepodmireni dug koji možda premašuje i milijardu dolara. Ovo je u potpunoj suprotnosti s novoizabranim predsjednikom, koji je nekada nazivan “najsiromašnijim čovjekom u Kongresu”, Džoom Bajdenom.