Utorak, 24.11.2020 | 16:28
IZVOR: rtcg.me

Episkop Bojović: "Vjernici i svještenstvo CPC diskriminisani i izigrani"

Vjernici i svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve ugroženi su, diskriminisani i izigrani, kaže za Radio Crne Gore episkop te crkve Boris Bojović. Najviše im smeta to što vjernici i sveštenstvo ne mogu ući u hramove, koje su njihovi preci izgradili.
Foto: CPCNiksic.me

“Osjećamo se dosta ugroženo, diskriminisano. Imamo crkve koje su nam vraćene u katunskoj, riječkoj i crmničkoj nahiji. Imamo izgrađenu crkvu na Cetinju, Kotoru i Skadarskom jezeru, kao i kapelice u Vladičanskom domu u prijestonici i u sklopu Episkopskog dvora u Nikšiću. Međutim crnogorski narod i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve ne mogu da uđu u hramove, crkve i manastire, koje su njihovi preci gradili.To je veliki problem, koji se mora riješiti. Uvijek smo blagodarni bogu i zahvalni , jer sa svim tim problemima, uz božju pomoć smo uspijevali da se izborimo”, poručuje episkop Bojović.

Očekuju u CPC da će svještenstvo i vjernici uskoro nesmetano ulaziti u hramove, koje su njihovi preci gradili.

“Ne znam koji je vremenski period potreban da se to riješi , ali ynam da je strpljenje Crnogoraca na izmaku, i da smo 24godine uvijek nešto čekali. Da se promijeni ova ili ona vlast, da prođu neki izbori, da prođe referendum, da se usvoji Ustav i mnoge neke druge stvari , koje smo mi kao Crnogorci oćutali i sačekali, nadajući se da će u demokratskj državi Crnoj Gori biti uvijek mjesta za sve pa i Crnogorce i vjernike Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi Bojović.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroiuspovijesti, episkop Boris je istakao da je taj akt liberalan, demokratski i u potpunosti prihvatljiv za Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Episkop Boris apeluje da se dobro razmisli ukoliko se želi ukinuti ili izmijeniti taj Zakon , koji kako tvrdi samo će sve crkve i manastire vratiti državi Crnoj Gori, kojoj su i pripadali. Taj Zakon jedino ne odgovara Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer ona ne želi da prizna ni državu Crnu Goru ni bilo koji njen zakon , i to sve radi samo deklarativno i onoliko koliko je to njima u interesu.Prenio je i poruku vjernika te crkve svima koji bi da ukinu ili izmijene taj zakon.

“Zamoljen sam i rečeno mi je da u ime Crnogoraca i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve poručim svima i novoj , i odlazećoj i nekoj budućoj vlasti da ukoliko pokušaju da mijenjaju ili ukidaju zakon o slobodi vjeroispovijesti, Crnogorci neće ostati nijemi pred tim događajem. Pa neka gospoda izvole, ako misle da trebaju da diraju u ovako krhkom stanju crnogorskog društva i ovakvim problemima u kojima se nalazi, sigurno će dobiti adekvatan odgovor,” poručio je episkop Boris.

Nezakonito je državna imovina zahvaljujući rukovodstvu katastra još od 90ih pa do danas upisivana na Srpsku pravoslavnu crkvu, tvrdi episkop Boris.

“Oni su od početka devedesetih godina prošlog vijeka pored sakralnih objekata počeli da stavljaju broj mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori , koji je različit od brojeva ostalih vjerskih zajednica , a koji je po odluci tadašnjeg sekretara izvjesnog Milovića 1998. godine nezakonito im dodijeljen. Ako pričamo o demokratskim promjenama i vladavini prava moraće da se dođe do toga i ko je nezakonito prepisivao državnu imovinu na Srpsku pravoslavnu crkvu. To sigurno nijesu radili niže rangirani službenici iako je bilo nekoliko tih primjera, već je to rađeno sistematski i pripremljeno je , da kažćemo , odozgo od vrha tačnije od rukovodstva Katastra Crne Gore”, navodi Bojović.

Svetinje u Crnoj Gori biće Crnogorske, poručuje episkop Boris , a u njima će svi bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost moći da služe i upražnjavaju vjerske obrede.

“Znači i vjernici i svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve , ali i Srpske. Ne možemo odustati od crkava , koje su gradili naši zajednički preci i ne možemo više dozvoliti da Srbin brani Crnogorcu da uđe sa svojim svještenikom u hram , koji su gradili njegovi preci i da krsti svoje dijete. To će morati da se riješi i to vrlo brzo”, ističe episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović. 

Za Crnogorsku pravoslavnu crkvu neprihvatljivo je da se u 21. vijeku bilo koja vjerska organizacija miješa se u državnu politiku.

“Vjerski poglavari mogu da daju svoje mišljenje o važnim društvenim zbivanjima, ali da se miješaju u politiku to je nedopustivo. Ovđe konkretno pričamo o miješanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja nije crkva Crnogorskog naroda i koja nije na zakonit način registrovana u našoj državi, a ta crkv čini i ogromnu štetu sveukupnom pravoslavlju jer odavno ne postoje primjeri tolikog miješanja jedne vjerske organizacije u politički život jedne države, kao što se to desilo ove godine u Crnoj Gori”, navodi Bojović. 

Crnogorska pravoslavna crkva uvijek je , kako kaže episkop Boris , uz Božju pomoć uspijevala da se izbori i opstane bez obzira na laži i moć Srpske pravoslavne crkve potpomognute pojedincima iz bivše vlasti. Tako će, biti i dalje i uz novu vlast u Crnoj Gori, koja je skrojena po volji Srpske pravoslavne crkve. 

“Uvijek je Bog bio na našoj strani i zahvaljujući njemu uspijevali smoi uspijevamo da se izborimo sa svime. I pored sve te sile i bezakonja koje je Srpska pravoslavna crkva koristila , potpomognuta i sa pojedincima iz odlazeće vlasti uvijek smo ostajali čisti i uspjeli smo da se izborimo za sebe i svoje vjernike. Bilo je i gradonačelnika i ministara i predsjednika države, konkretno mislim na Filipa Vujanovića , koji su bezrezervno davali podršku i primat Srpskoj pravoslavnoj crkvi, misleći da će jednog dana oni promijeniti ime u Crnogorska ili se bar malo izmaći ispod skuta Beogradske patrijaršije. Ali , to je nemoguće uz svještensto zadojeno srpstvom , koje je nametalo i uvodilo svece i običaje , koji kod nas nikada nijesu postojali. Takvo nešto Crnogorska pravoslavna crkva im neće dozvoliti , jer svi ti takozvani demokrate koji su se pozivali na poštovanje zakona i Ustava diskriminisali su Crnogorski narod, Crnogorsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike. Crnogorci i Crnogorska pravoslavna crkva su dosta ćutali i dopsta vremena dali, a osjećamo da smo izigrani od onih , koje smo smatrali prijateljima i mislili da smo na istom putu demokratske i evropske Crne Gore , koji CPC apsolutno podržava”, poručuje episkom Boris.

Svi čestiti Crnogorci i oni , koji su odani državi na svojoj koži uvijek osjećaju da su viša prava za pripadnike Srpske crkve i pripadnike tadašnje opozicije nego za patriote.

“Jako se uzburkalo u crnogorskom korpusu i nikad se više nikome neće dozvoliti da se manipuliše sa crnogorskim vjernicima i Crnogorskom pravoslavnom crkvom . Je li užasno kad pogledate da ni jedna crnogorska institucija nema riješeno svoje pitanje ni CPC, ni Matica crnogorska, ni PEN centar i DANU, koje bi trebale da budu nosioci crnogorskog nacionalnog bića , a one su sve stavljene po strani. Veoma je važno da kažemo da smo za razliku od pojedinaca iz bivše ,te kompletne nove vlasti mi imali bezrezervnu podršku od naše braće muslimana i katolika u Crnoj Gori”, poručuje episkop Boris.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici , vjeruje episkom Boris , uskro će dobiti mjesto na kojem će moći da upražnjavaju svoje vjerske potrebe.

“To će se ubrzo riješiti čim prođu ovi marifetluci SPC i njihovog glasnogovornika Velibora Džomića, koji eto sebi daje za pravo da dijeli međe i imanja, ali to zadugo neće moći bez obzira što su našli upliv u sudstvu.Zamislite vi da se vlasništvo 1/1 osporava opštini Podgorica , a koje joj se do sada nije osporavalo, samo zato što je odlučeno da se ta parcela dodijeli CPC za izgradnju crkve. SPC to osporava sa nekom tapijom iz tridesetih godina prošlog vijeka, a vi znate kako je izgledala tadašnja Jugoslavija i Zetska banovina pod vladavinom kralja Aleksandra Karađorđevića , koga Cetinjani zovu “ Aca palikuća”, te tapije i demokratija. U svakom slučaju tražiće se izuzimanje sudije , koja je na osnov toga donijela odluku .Što se tiče stava odbornice URE , koja je podržala da se odluka o dodjeli parcele CPC ne stavi na dnevni red za nas nije iznenađujuća. Vjerujemo da se radi o greški, i da će ona ispraviti svoju odluku. Ako neko govori da je građanske orjentacije i da svi trebaju imati ista prava , pa valjda je logično da se to odnosi i na CPC i njene vjernike , ne želimo da vjerujemo da neko ko se zalaže pa makar i samo deklarativno za prava svih želi diskriminisati i uskratiti prava Crnogorcima i CPC”, poručio je episkop Boris.

Brojni su dokazi o postojanju Crnogorske pravoslavne crkve , tu činjenicu ne osporavaju više ni iz Mitrropolije Srpske pravoslavne crkve.

“Ne zaboravimo da je i Njegoš crkvu kojojm je upravljao zvao upravo Crnogorska pravoslavna crkva. Ta činjenica jedino ne odgovara srpskim političkim aspiracijama ka Crnoj Gori , ali to nije naš problem. Dovoljno je pogledati tomos SPC na kojem jasno sve piše , da ne govorimo o mnogim drugoim dokumentima Vaseljenske i Moskovske patrijaršije”, navodi Bojović.

Hirotonisanje Mitropolita Mihaila u Bugarskoj je priznato od cijelokupnog pravoslavnog svijeta, tvrdi Bojović.

“Kako bi se prevazišao raskol u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi , nastao između patrijarha Pimena i partijarha Maksima nastao 1996. u toj državi je održan svepravoslavni sabor , kojem su prisustvovali poglavari svih autokefalnih crkava. Na tom saboru su preiznata sva činodejstva ,obrede , hirotonije i rukopoloženja svještenička ,koje je obavio patrijarh Pimen do 1.oktobra 1998. godine , a Mitropolit Mihailo je hirotonisan 15.marta 1998. u crkvi svete Paraskeve u Sofiji , tako da je i njegova hirotonija priznata. Sva priča o kanonicitetu CPC potiče isključivop iz političkih pobuda SPC. Većinom sve pravoslavne države imaju i svoje crkve. Tu se ne radi o etnofiletizmu. Moramo kazati da je Pravoslavna crkva jedna, sveta i saborna, ali je ona podijeljena u organizacione jedinice tj u crkve koje nose nazive država u kojima djeluju. Trenutne nesuglasice između Srpske i Ruske pravoslavne crkve , sa većinom ostalih pravoslavnih crkava , azbog priznanja autokefalnostu Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ,ne mogu dovesti do raskola unutar pravoslavlja. Ponašanje Ruske i srpske pravoslavne crkve samo je odraz utiucaja političkih elita u njihovim državama, a koje imaju snažan uticaj na te crkve. Nakon Ukrajine pitanje autokefalnosti biće završeno i u Makedoniji, a nakon toga i u Crnoj Gori”, kaže Bojović. 

Pozvao je episkop CPC Boris Bojović sve građane Crne Gore da se pridržavaju zdravstvenih mjera , kako bi smo zajedno izborili se što prije sa korona virusom.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ivan
24.11.2020 17:28

Ovi nijesu normalni.

11 4
Goran
24.11.2020 17:29

Taman su ka i srbijanski popovi.

2 10
Niksic povija
24.11.2020 20:29

Sta koga boli k.... za vas i vasu bolesnu Pricu

3 4
djomaa
25.11.2020 16:26

@niksic povija počkim ti se u pleme.

0 0

Borovinić Bojović i IJZ predložili TOTALNO ZAKLJUČAVANJE: Evo šta to podrazumijeva

Srijeda, 03.03.2021 | 06:53

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je Danu da ona i stručni tim Instituta za javno zdravlje zagovaraju uvođenje lokdauna, odnosno najoštrijih mjera za borbu protiv epidemije, ali da će o tome narednih dana konačnu odluku donijeti vladin savjet.

Delegacija Vlade položila vijenac, grupa građana ga UKLONILA

Utorak, 02.03.2021 | 12:58

Nakon što je delegacija Vlade položila vijenac na grob kralja Nikole povodom 100 godina od njegove smrti, grupa revoltiranih građana ga je uklonila i sa njega skinula trobojku.

Vuksanović - Stanković: ZAKASNILI ste Apostoli, ništa vam crnogorsko nije SVETO

Utorak, 02.03.2021 | 12:51

"Zakasnili ste Apostoli, namjerno i svjesno, jer vam ništa crnogorsko nije sveto. Kralj Nikola je umro u egzilu 1. marta, a ne 2.marta", poručila je poslanica Vuksanović Stanković na svom Tviter profilu povodom polaganja vijenca na Cetinju.

Krivokapić: Crna Gora ima koga da slijedi, to je KRALJ NIKOLA

Utorak, 02.03.2021 | 13:20

U delegaciji Vlade bili su ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

DPS Prijestonice: Onaj ko se obrukao na Cetinju, obrukao se i u Crnoj Gori

Utorak, 02.03.2021 | 16:01

Obrukati se dva puta na Cetinju za veoma kratko vrijeme pošlo je za rukom samo Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Najmanji problem bi bio da se članovi Vlade brukaju u svoje ime i za svoj groš ali, nastupajući kao najviši državni funkcioneri, oni pod noge bacaju državno dostojanstvo Crne Gore, bez trunke stida pred građanima, saopšteno je iz Odbora DPS-a prijestonice.

Nova Dizni Piksarova animacija DUŠA od ovog četvrtka u bioskopu Cineplexx Delta City!

Srijeda, 03.03.2021 | 12:36

Od sjutra na repertoaru bioskopa Cineplexx Delta City naći će se dva nova filma:

Snažan ZEMLJOTRES u Grčkoj - Osjetio se i u CRNOJ GORI

Srijeda, 03.03.2021 | 12:24

Snažan zemljotres jačine šest stepeni po Rihteru pogodio je danas Grčku, mogao je izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području, a osjetio se i u Crnoj Gori, saopšteno je iz Seizmološkog zavoda.

Nada Topčagić o potezu Ibrahimovića: Ljudi, ovo je KRUNA MOJE KARIJERE

Srijeda, 03.03.2021 | 12:09

Nada Topčagić cijele noći nije mogla da spava od sreće jer je Zlatan Ibrahimović na scenu italijanskog festivala Sanremo izašao uz uvodne taktove njene pesme "Jutro je".

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ 5.marta u KIC-u

Srijeda, 03.03.2021 | 11:48

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ u izdanju „Društva za očuvanje crnogorske duhovne baštine“ („DOB“-a) koji su priredili dr sc. Goran Sekulović i Marijan Mašo Miljić biće organizovana u petak, 5.marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 16:30.

Sve dogovoreno - Odabrana NOVA LOKACIJA za vrtić u Baru

Srijeda, 03.03.2021 | 11:25

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na samom početku svog rada odlučilo je da pažnju posveti izgradnji novog vrtića u Baru.

IJZ: U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru 28 pacijenata pozitivno na koronavirus

Srijeda, 03.03.2021 | 11:21

Trenutno je u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru infekcija koronavirusom potvrđena kod 28 pacijenata. Inficirane osobe su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i izolovane su od drugih pacijenata, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

KCCG opremio dio stare Medicinske škole za prijem COVID pacijenata

Srijeda, 03.03.2021 | 10:20

Klinički centar Crne Gore (KCCG) je preventivno opremio dio stare Medicinske škole u Podgorici za potencijalni rast prijema pacijenata zaraženih koronom sa lakšim simtomima.

Kavarić: EPIDEMIJA morbila u Crnoj Gori je realna

Srijeda, 03.03.2021 | 09:37

Epidemija morbila u Crnoj Gori je realna, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić, i to obrazlaže podatkom da je trenutno 90% djece 2019. godište nevakcinisano.

Čaša puna ZDRAVLJA: Donosimo vam tri recepta za neodoljivi SMUTI

Srijeda, 03.03.2021 | 09:16

Smuti je više od osvežavajućeg napitka, predstavlja i zdravlje u čaši, ponekad čak i kompletan obrok.

Stigla BEBA - Milena Vučić po drugi put postala MAJKA

Srijeda, 03.03.2021 | 08:44

Milena Vučić, pjevačica, porodila se sinoć i na svijet donijela djevojčicu Saru za koju je izabrala ime hebrejskog porijekla.