Petak, 27.11.2020 | 18:42
IZVOR: telegraf.rs

Većina zemalja je ZATVORENA za turiste: Evo koje i dalje rado primaju goste iz inostranstva

Zbog pandemije korona virusa mali broj država nema stroge zahtjeve prema posjetiocima...




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prema podacima Ujedinjenih nacija, postoji ukupno 193 zemlje na svijetu. Na prvi pogled se čini da svaka od njih funkcioniše u turističkom smislu tokom pandemije korona virusa.

Neke od zemalja, poput Turske, recimo se smatraju favoritima, jer mjesecima unazad primaju veliki broj turista bez ikakvih ograničenja. Ostale destinacije su otvorile svoje granice djelimično i oprezno. Takva je recimo Argentina, koja je nedavno tek dozvolila ulazak stanovnicima zemalja sa kojima se graniči. 

Zatim su tu zemlje koje su potpuno zatvorile granice potencijalnim turistima.

Na toj listi se nalaze mnoge zemlje, koje uopšte nisu otvorene za turiste ili koje iznose tako stroge zahteve posjetiocima, da gotovo nije moguće tamo otići na odmor. Neke od njih i nisu bile naročito turistički atraktivne. Ali mnoge od njih, naročito na području Azije, su bile poznate po vrlo atraktivnim destinacijama u periodu prije pandemije.

Afrika

Prema zvaničnim podacima, na tlu afričkog kontinenta postoje 54 suverene države.

Nekoliko od njih su makar djelimično otvorene za turiste ili će uskoro biti. Ali zato Alžir, Burundi i Kamerun svakako nisu još otvoreni za turiste.

Azija

Iako je jedan od najposjećenijih kontinenata na svijetu, Azija je ipak poznata po najstrožijim ograničenjima u oblasti turizma, tokom aktuelne pandemije.

Primjera radi, Butan i Brunej su za sada zatvoreni za turiste, kao i Indonezija. Indija će biti minimum zatvorena do kraja novembra, a Kina je i dalje nedostupna za turističke posjete. Istina, postoji nekoliko ograničenih letova prema određenim zemljama, ali nisu namjenjeni turistima, kako prenosi CNN.

Japan, Kazahstan, Laos, Malezija i Makao su neke od azijskih zemalja koje su i dalje zatvorene za turiste. Na toj listi su još i Filipini, Mongolija i Sjeverna Koreja, kao i Mijanmar, Tajvan i Šri Lanka. Tajland je moguće posjetiti, ali samo ako dolazite iz određene zemlje, dok je jedna od najzatvorenijih azijskih zemalja trenutno Vijetnam. 

Australija i južni Pacifik

Praktično je cijela teritorija zatvorena za međunarodne dolaske.

Ne samo Australija i Novi Zeland, nego i Vanuatu, Samoa, Solomonska i Kukova ostrva, te Nova Kaledonija i Mikronezija ne mogu biti posjećeni od strane turista iz bilo kog dijela svijeta.

Evropa

Za razliku od Azije, recimo, teritorija Evrope je mnogo otvorenija za putnike. Barem kada su u pitanju stanovnici drugih evropskih država, odnosno onih, koje imaju nisku stopu zaraze korona virusom. Doduše, američki državljani nisu dobrodošli, čini se. Ali sa ponovnim porastom broja zaraženih na evropskom tlu, pitanje je da li će se takva otvorenost granica izmijeniti.

Na evropskom kontinentu su za sada potpuno zatvorene teritorije samo dvije zemlje za turističke posjete i to Gruzije i Azerbejdžana. 

Bliski Istok

Trenutno je nemoguće posjetiti Saudijsku Arabiju i Izrael. Ako to želite da učinite samo turistički, ipak ćete morati da pričekate. 

Izrael, doduše izlazi ovih dana iz druge blokade usled pandemije korona virusa, pa treba sačekati razvoj situacije.

Sjeverna Amerika

Zemlje koje se nalaze na području Sjeverne Amerike su pružile različit odgovor u vezi sa turističkim posjetama, a za sada ih je većina otvorena, koliko-toliko.

Ipak, ako želite da turistički posjetite recimo Britanska Devičanska ostrva, moraćete da sačekate. Isto se odnosi i na Montserat i na Kanadu. 

Južna Amerika

Brazil i Peru su, recimo još uvijek otvoreni za turističke posjete, ali su zato Urugvaj, Surinam i Čile još zatvoreni.

S obzirom na to da se zabrane i dozvole ulaska u zemlje širom svijeta neprekidno mijenjaju, to je svakako preporuka provjeriti na vrijeme najnovije informacije.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Planeta ljubavi ulazi u Bika: Tri znaka očekuje sudbinski susret do 23. maja

Srijeda, 24.04.2024 | 13:40

Venera, planeta ljubavi, mijenja znak 29. aprila i ulazi u zemljanog Bika, gdje će se zadržati do 23. maja. Ovakva planetarna pozicija donijeće lijepe susrete za Bikove, Djevice i Jarčeve.

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.