Subota, 28.11.2020 | 08:40
IZVOR: Dan

Podgorički medicinari: Imamo HILJADE pacijenata, NE STIŽEMO u svaki dom

U Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo pet osoba, dok je infekcija registrovana kod njih još 520. Ljekari i medicinsko osoblje Kovid ambulante Doma zdravlja Podgorica ispričali su za Dan da su pod velikim pritiskom i da sigurno ima nezadovoljnih pacijenata koji se liječe u kućnim uslovima, jer oni, zbog velikih potreba i obima posla, ne mogu da stignu da obiđu svaki dom.




Ilustracija; Foto: Gov.me/ B.Ćupić

Ljekari i osoblje patronaže ističu da virus ne bira između mladih i starih i da im se često javljaju teški slučajevi sa upalama pluća, kojima je neizvjestan tok liječenja.

Ljekar u kovid ambulanti Doma zdravlja Podgorica Jelena Stanković kazala je za Dan da su njihove službe pod velikim pritiskom i da preduzimaju sve što je u njihovoj moći da zaraženima i njihovim porodicama pruže medicinsku njegu i podršku. Ona ističe da svakodnevno kontaktiraju sve oboljele kojima je potrebna medicinska pomoć i prate njihovo stanje na osnovu laboratorijskih nalaza, rendgen dijagnostike.

“Dajemo maksimum da svako bude zbrinut. Vjerujem da ipak ima i onih koji su nezadovoljni, koji zbog straha žele da svakog dana do njih dođe ljekar i omogući im pregled, a što je u ovakvim okolnostima nemoguće, jer su različiti zahtjevi i mogućnosti. Mi smo potpuno zaboravili na svoje porodice i na svoje vrijeme i jedina nam je satisfakcija da pacijenti budu dobro. Pratimo čitavu situaciju i ne smijemo zaboraviti i na rad naših redovnih službi, koje brinu o ostalim pacijentima. Znamo koliko je osiguranika u Podgorici i nijesu stale ni akutne ni hronične bolesti. U situaciji kada imamo privremeni prekid rada specijalističkih ambulanti u Kliničkom centru, svi hronični pacijenti moraju da se prate i kontrolišu gdje drugo nego u ambulantama Doma zdravlja Podgorica. Moramo voditi računa o svim pacijentima kako ne bi trpjeli i drugi oboljeli. Imamo hiljade zaraženih koje pratimo, kako one sa lakom, tako i sa težom kliničkom slikom”, ističe Stankovićeva.

Ona objašnjava da je epidemija koronavirusa novo i veliko iskustvo za zdravstvene radnike.

“Ovaj virus nas je sve iznenadio i dočekao nespremne, ali smo svi zajedno nekako uspjeli da se sa njim izborimo u onom prvom talasu. Ne zatvarajući kovid ambulantu Doma zdravlja kada smo bili bez zaraženih, nakon prvog talasa, samo smo kratko odmorili od velikih redova, kako supspektnih sa simptomima, tako i zaraženih pacijenata. Ipak, brzo smo se vratili i nastavili da dajemo svoj maksimum do danas. Što se tiče fizičkog napora i rada pod opremom i maskama, on pada u drugi plan u odnosu na ogroman psihološki pritisak koji imamo zbog brige i rada sa pacijentima. Kako brige o zaraženima koji dolaze kod nas u ambulantu, tako i razmišljajući o njihovim kontaktima i porodicama. Ne samo kada je riječ o kliničkom pregledu i određivanju terapije, jer moramo da budemo i adekvatna psihička podrška za oboljele. Kako je sve ovo novo za nas, tako je i za pacijente koji su kada su zaraženi veoma uplašeni, pa čak i oni koji imaju blagu kliničku sliku, ili sa manjim simptomima. Zbog svega ovoga ih prvo moramo umiriti, a ujedno brinuti i za naše najbliže”, kazala je Stankovićeva.

Ona naglašava da trenutno imaju veliki broj zaraženih građana i da su svi oni u domenu ljekara Dom zdravlja, počev od oboljelih do njihovih kontakata, koje treba pratiti,

“Bez obzira na to da li se radi o lakoj kliničkoj slici, ili o teškom stanju sa kojim dođu, naša je dužnost da vodimo računa o njima. Svi se obradujemo kada dođu oni sa lakom kliničkom slikom, jer možemo savjetima i određenom terapijom da riješimo problem. Njih upućujemo na kućno liječnje, za razliku od teških slučajeva, kojih imamo svakodnevno. Oni su u domenu naših terenskih ljekara, koji ih svakodnevno obilaze i daju im terapiju. Niko od pacijenata ne može da zna kakva ga klinička slika čeka. Jasno je koliki je pritisak na zdravstveni sistem, ali je neophodno da nam građani pomognu i poštuju mjere zaštite i preventive”, poručila je Stanković.

Medicinska sestra u patronažnom timu Dubravka Mitrović kazala je za Dan da su ona i njene kolege izloženi riziku jer se nalaze u direktnom kontaktu sa pacijentima.

“Prirodno je da ljudi imaju strah kada se razbole, pogotovu kada se radi o bolesti kao što je infekcija virusom Kovid-19. Ordinirajući ljekar i naši tehničari imaju veliku ulogu u liječenju, tu su da priteknu u pomoć za sve nedoumice i strahove oboljelih. Smatram da su svi naši korisnici zadovoljni uslugama iz segmenta koji mi pokrivamo. Srećom, zaštitne opreme imamo dovoljno i svi smo mi profesionalci naviknuti na terenski rad, ali bih iskoristila priliku da apelujem na građane da poštuju mjere i pomognu nam da se izborimo sa izazovima koji su pred nama”, navodi ona.

Pojašnjava da je zadatak Kovid jedinice za patronažu davanje terapije u stanu bolesnika po nalogu izabranih ljekara Doma zdravlja Podgorica.

“Naš radni dan počinje ujutru u sedam časova i startujemo iz objekta u Bloku pet, kod naše glavne sestre sa kojom smo u kontaktu cijelog dana i koja nam pomaže i koordinira u radu, prema rasporedu koji se pravi u skladu sa adresama pacijenata kojima su potrebne naše usluge. Prvo zadužujemo zaštitnu opremu i materijal za rad, obavljamo konsultacije o planu rada i krećemo na teren. Naša služba radi od sedam ujutru do 21 čas uveče i svi pacijenti budu zbrinuti istog dana kada im je napisana terapija od strane doktora koji prati njihovo zdravstveno stanje. Dnevni broj posjeta varira i kreće se od 300 do 370 u tekućoj sedmici, pri čemu mislim isključivo na pacijente kod kojih se ide pod punom zaštitnom opremom. Osim ovih posjeta, u redovnom procesu rada obavimo još toliko posjeta”, opisuje svoj radni dan medicinska sestra zadužena za inficirane virusom korona.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić je kazao za Dan da je situcija u Glavnom gradu veoma teška i da treba uvesti strože mjere. On je pozvao građane da ne napuštaju svoje domove u narednih 14 d ana, kako bi se spriječilo širenje infekcije.

“Ponovo apelujem da se odmah uvedu strože mjere. Prethodnih dana smo imali po devet i deset preminulih dnevno, što su ogromni gubici”, kazao je Kavarić.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Lokid
28.11.2020 12:12

Nije im nimalo lako

3 1

OSTALE VIJESTI

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.