Nedjelja, 13.12.2020 | 11:14
IZVOR: Pobjeda

"Crnogorska košarka je dostigla ozbiljan nivo": Večeras DERBI Budućnosti i Mornara

Jedan od najblistavijih i simbolički najjačih momenata naše klupske košarke čeka nas večeras (19h) u ,,Morači“. Budućnost Voli i Mornar su prvi crnogorski klubovi, čiji direktan duel može odlučivati o poziciji lidera ABA lige.




Foto: ABA liga j.t.d./YouTube screenshot

Biće to tek prvo poglavlje njihovih decembarskih duela – u srijedu će na istom mjestu odlučivati o tome ko će sa treće pozicije u grupi poći u Top 16 fazu Evrokupa. Individualnim i timskim kvalitetom, apsolutno su i jedni i drugi dokazali ove jeseni da su dostojni borbe za ABA vrh. Derbi nosi specifičnosti, u frenetičnom ritmu mečeva koji posebno opterećuje Podgoričane. Domaćin je blagi favorit u ,,Morači“, ali je opterećen činjenicom da će igrati četvrtu utakmicu u svega sedam dana.

“Crnogorska košarka je dostigla ozbiljan nivo. Dvije ekipe u Top 16 Evrokupa, nadam se da će tako biti, da će se Mornar plasirati… I došli smo u situaciju da na pola decembra igramo meč za prvo mjesto na tabeli ABA lige. Budućnost Voli ima kontinuitet izuzetnih rezultata u ABA ligi, a Mornar je značajno rastao. Crnogoska košarka ima razloga za veliko zadovoljstvo”, rekao je trener Budućnost Volija Petar Mijović.

U porazu od Bulonj Metropolitana u petak u ,,Morači“, Podgoričanima je falilo svježine za žestoku borbu, pogotovo u spoljnoj liniji. Očekuje se da je u ABA derbiju donese Italijan Amadeo Dela Vale, koji nema pravo nastupa u prvoj grupnoj fazi Evrokupa.

“I pored potrošnje koja je velika, jer ulazimo u četvrti meč u sedam dana, što znači da Mornar ima prednost i više vremena da se pripremi i ekipa osvježi, bićemo spremni za derbi. Barani su izuzetno opasni, a mi želimo da sa tom pobjedom potvrdimo velike trijumfe koje smo imali. Posebno one iz Beograda, nad Partizanom i Zvezdom. Biće to meč, što se nas tiče, jednim velikim limitom u ovom momentu… A to je ono da publika neće moći da nam pomogne”, dodao je Mijović.

Pitanje je, da li će za ,,plave“ moći da nastupi bek Petar Popović. Važan igrač u rotaciji, reprezentativac je imao posebno bitnu ulogu u pobjedi nad Crvenom zvezdom u Beogradu prethodne sedmice.

“Zbog svih problema, preuzetog rizika sa moje strane da u Dela Valeu tražimo zamjenu za Vona, znajući da Amadeo ne može igrati u grupnoj fazi Evrokupa, Petar je napravio izuzetan potez i pored izuzetnih bolova koje je osjećao. Stisnuo je zube i odigao značajne minute i u Beogradu i u Ulmu. Pomogao nam da se plasiramo među 16, što je bio primarni cilj. Moramo biti strpljivi i pažljivi, da se zaliječi povreda. Da Petar uđe u trenažni proces kakav on jedino i priznaje. Radi se o fajteru, sigurno veliku zahvalnost dugujem njemu”, objasnio je Mijović.

Konačno, i jedni i drugi već sada razmišljaju o bitnom meču Evrokupa u srijedu.

“Težak poraz od Metropolitana je za nama. Izgubili smo šansu da budemo drugi u grupi, to bi nam donijelo mnogo lošije protivnike u narednoj fazi Evrokupa. Mogli smo i ući u meč protiv Mornara u srijedu mnogo rasterećenije… Ovako ćemo morati da pobijedimo Mornar da bi bili treći i imali bolji plasman”, rekao je je centar Zoran Nikolić.

Podgoričane čeka zahtjevan raspored ABA mečeva do kraja mjeseca, već naredne sedmice gostovanje Megi u Beogradu – tako da žele da po svaku cijenu izbjegnu poraz od Mornara.

Nikolić: Bitan tempo

Centar Zoran Nikolić igra sve bolje za Budućnost Voli ove jeseni, može biti ponovo važan adut sa klupe.

“Protiv Mornara nas očekuje vrlo težak meč, protiv tima koji ove sezone ima sastav za plej-of ABA lige. Protiv njih smo već igrali u Evrokupu i izgubili. Moramo da se potrudimo i ispravimo neke stvari u igri za ovaj meč. Raspored mečeva je zgusnut, nema mnogo vremena za odmor i neke dodatne pripreme. Ne smijemo im dozvoliti da igraju njihovu igru, u njihovom tempu brze igre sa mnogo šuteva za tri poena. Smatram da bi pobjeda bila možda i najvažnija u ovom dijelu sezone”, kazao je Zoran.

Preciznija igra

Utisak je, da bazične stvari u košarkaškoj igri Budućnost Voli preciznije radi od Mornara i da tu ima prednost.

Tako ,,plavi“ imaju 84,5 procenata realizacije slobodnih bacanja, a rival 75,6 procenata. U ofanzivnom skoku Budućnost Voli je značajno uspješnija, sa 8,5 u prosjeku, spram 6,6 rivala. U ukradenim loptama takođe Podgoričani imaju prednost – 6,7:5,6 u prosjeku.

Duel Ivanović – Pulen

Nikola Ivanović je sa 16 poena i 4,3 asistencije po meču prvi poenter i asistent u Budućnost Voliju u ABA ligi ove sezone.

Sa druge strane, Džejkob Pulen sa 13,5 poena i 2,6 asistencije po utakmici je ključna ofanzivna opcija Mornara. Njihov duel na terenu biće izuzetno interesantan, a u rotacijama će važnu ulogu u duelu sa Pulenom imati i Džastin Kobs (15,7 poena i 3,5 asistencija po meču).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.