Srijeda, 23.12.2020 | 11:05
IZVOR: Vijesti.me

Nikola Vukčević DRŽAVNI SEKRETAR za kulturu

Reditelj i redovni profesor Univerziteta Crne Gore Nikola Vukčević saopštio je da je prihvatio poziv da bude državni sekretar za kulturu u Ministarstvu prosvjete, kulture, sporta i nauke.
Foto: arhiva, PR Centar

"U procesima koji se dešavaju, odabrao sam aktivnu ulogu, koja mi je i do sada bila svojstvena. Iako sam planirao da, od ove godine, usporim tempo u budućoj karijeri i poslu, jer sam, poslije 18 godina rada na Univerzitetu stekao zvanje redovnog profesora i istovremeno, nakon pet godina, uspio da okončam snimanje zahtjevnog igranog filma, u najkomplikovanijoj pandemijskoj godini naših života, te da se malo više nego do sada posvetim svojoj porodici i malom porodičnom vinogradu - odlučio sam se da prihvatim ovaj poziv u interesu naše struke, te u javnom interesu - i da pokušam da pružim doprinos i budem dio novih rješenja", naveo je Vukčević na Fejsbuku.

Poručio je da će podržavati sve ono što je u dosadašnjoj institucionalnoj kulturi rađeno dobro.

"Svojom novom ulogom, podržavaću pojedince i timove koji su ostvarivali rezultate, te projekte i procese koji su se pokazali značajnim. Na drugoj strani, kao neko ko decenijama participira u poslovima kulture, unapređenju standarda i akademskom obrazovanju umjetnosti, vjerujem da imam pravo da kažem da poznajem procese i izazove umjetničke i kulturne scene Crne Gore, te da ću znati da dam svoj puni doprinos u reformi naslijedjenog. Nekoliko stvari smatram preduslovima za angažman na ovoj poziciji, a to je da kancelarije resora Kulture ostanu na Cetinju i da nastavimo da oživljavamo našu Prijestonicu, zatim, da se budžet za kulturu poveća u granicama mogućeg i da - konkursi za sva rukovodeća i mandatna mjesta u resoru i institucijama kulture postanu javni i transparentni, što do sada nije bio slučaj po pitanju kadrovskih rješenja. Navedeno nije mali početni zadatak i u tome ću istrajati", dodao je on.

Vukčević je kazao da će nejgove aktivnosti biti prvenstveno usmjerene na hitne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, te poručio da će svakom od tih ciljeva, sa aspekta svoje nadležnosti, postaviti zahtjevne rokove, ne bi li ubrzali tempo rada.

"Hitnim tj. prioritetnim ciljevima, svakako smatram namjeru ublažavanja posledica epidemije koronavirusa u poslovima struke (u urgentnom i analitičkom dijalogu sa ciljnim grupama: reprezentativnim udruženjima i strukovnim udruženjima, predstavnicima javnih institucija i zainteresovanom stručnom javnošću - od stvaralaštva do kulturne baštine i kreativnih industrija), a zatim transparentne konkurse za upravljačka mjesta i projekte."

Srednjoročni ciljevi će se, dodao je, odnositi na poboljšanje generalnih uslova za rad umjetnika.

"Preispitivanjem postojeće zakonske regulative reprezentativnih, umjetničkih i esnafskih udruženja, spram regionalne i EU prakse, sa ciljem kulturne demokratizacije (postojeća udruženja umjetnika, pogotovo ona reprezentativna, registrovana su kao NVO; treba provjeriti koliko je to kvalitetno rješenje); potom, kroz jačanje kulturnih institucija, decentralizaciju, otvaranje dijaloga, inicijative ka civilnom sektoru kao važnom, racionalnom, savremenom i kreativnom partneru procesa u Crnoj Gori, te kroz jačanje međunarodne saradnje i prepoznatljivosti crnogorske kulture."

Dugoročni ciljevi će se, poručio je Vukčević, odnositi na uspostavljanje zahtjevnih kulturnih kriterijuma u nacionalnim okvirima. 

"Počev od minimiziranja kiča i šunda (kroz zakonsku regulativu i poresku obradu) do ukupnog preispitivanja zakonske regulative, primjenu evropskih standarda i dobre svjetske prakse u kulturi: izvršiti evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori, te unaprijediti ih kvalitetnijim rješenjima; unaprijediti saradnju po pitanju nezavisne kulturne scene, kao veoma važnog činioca kulture i umjetnosti, te jačanja kapaciteta za potrebama kulture osoba sa invaliditetom, kulture i potreba djece i mladih, kao i jačanja kadrovske politike."

Ništa od navedenog, kako je kazao, nije jednostavan proces. "Očekujem partnere u svim licima zainteresovanim za reformu ovih pitanja, u javnom interesu; na drugoj strani – javno dajem obećanje da ću biti kvalitetan partner da saslušam i dam doprinos. Kreiraćemo transparentne procedure koje će nam u tome pomoći."

Vukčević je istakao kako smatra da je kultura jedna od najpotentnijih grana crnogorskog društva, te da je siguran da se od nje može stvarati okosnica prosperiteta, a od svih kulturnih poslenika i umjetnika, naši najbolji reprezenti, zadovoljni svojim statusom i mogućnostima.

"Ovom prilikom neću pominjati koliko deficita i problema postoji u kulturi; reći su samo da ću potencirati šanse i mogućnosti s kojima Crna Gora svoju kulturu može valorizovati bolje, stvarati uslove u kojima postajemo zemlja svjesna punog kapaciteta blaga svoje kulture i širine različitosti, koja svoju kulturu čuva, razvija i cijeni, a da svi oni koji nam dolaze u Crnu Goru, dolaze i zbog kulture: da je vide, da je čuju, da je osjete, da je pamte, da je požele – i da nas zbog nje, još više cijene i da nam se varaćaju", naveo je Vukčević.

Istakao je da sav rad u interesu javnosti smatra mjerljivim.

"Iščekujući formalizaciju imenovanja na ovu poziciju, pozivam vas da pratite moj budući rad i ukupan rad resora kulture na Cetinju, te čitavog Ministarstva, da ga odmjerite, da nas kritikujete, da nam dajete prijedloge, komentare i sugestije i da se osjetite važnim i korisnim faktorom zbog kojeg sam se prihvatio ove dužnosti - da svi skupa radimo za građane Crne Gore i naš boljitak. Ova stranica će ubuduće biti moj lični kanal komunikacije sa svim pitanjima na ovu temu, uz sve zvanične i postojeće kanale komunikacije koje imaju kako Ministartvo tako i resor kulture. Ukupne navedene procese imenovao sam pojmom Demokratizacija kulture, sa ciljem da im se svi skupa približimo na najkvalitetniji način", napisao je Vukčević na Fejsbuku.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ 5.marta u KIC-u

Srijeda, 03.03.2021 | 11:48

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ u izdanju „Društva za očuvanje crnogorske duhovne baštine“ („DOB“-a) koji su priredili dr sc. Goran Sekulović i Marijan Mašo Miljić biće organizovana u petak, 5.marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 16:30.

Slavistički sajam na Sorboni i crnogorska književnost

Ponedjeljak, 01.03.2021 | 11:48

Povodom organizovanja Sajma slavistike u oktobru ove godine na pariškom univerzitetu Sorbona i predstavljanja zbornika “Nova BHCS poezija” na francuskom jeziku, gost KIC-a “Budo Tomović” biće Živko Vlahović, prevodilac i inicijator ovih književnih događaja.

VIDEO: "Đe god sa Trebjese" - "Posvećeno pjesnicima i svima onima koji slova razumješe..."

Subota, 27.02.2021 | 12:26

Objavljena je knjiga poezije “Sve iz jednog mjesta” (quarantion I postquaranton edition) autora Momčila Zekovića Zeka.

Vuković NAJAVIO - Balašević će DOBITI PARK u Podgorici

Petak, 26.02.2021 | 17:22

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je da će umjesto murala, u čast velikog jugoslovenskog kantautora Đorđa Balaševića, napraviti novi park površinu na Bulevaru Mihaila Lalića.

Raznoliki umjetnički program - MART u KIC-u

Petak, 26.02.2021 | 13:07

Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” će, po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva, organizovati i tokom marta oko dvadesetak najrazličitijih oblika umjetničkog stvaralašva.

Spajić: Po 250 EURA zdravstvenim radnicima koji su direktno uključeni u borbu protiv COVID-a

Srijeda, 03.03.2021 | 17:49

Ministar finansija Milojko Spajić, kazao je da je implementacija mjera u borbi protiv koronavirusa, ključ uspjeha.

Pljevlja: U narednih pet do 10 godina ne postoji OPASNOST gašenja termoelektrane

Srijeda, 03.03.2021 | 17:42

Uprkos činjenici da je termo-elektrana (TE) Pljevlja potrošila sate koji su joj bili dodijeljeni za rad bez ekoloških penala, zbog ekološke rekonstrukcije koja je trenutno u toku ona će nastaviti da bude važan energetski agregat u Crnoj Gori, kazao je državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak.   

Simović UPOZORAVA: Brezovik i nikšićka Bolnica skoro popunjeni

Srijeda, 03.03.2021 | 17:31

“Ugroženi smo svi. I zdravstveno i ekonomski. Pandemiju možemo pobijediti samo zajedno”, poručio je Simović.    

Krivokapić: IZVINJAVAM se građanima što u pojedinim momentima nisam nosio MASKU

Srijeda, 03.03.2021 | 17:10

Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća, a zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti, poručio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Abazović - Timonije: Francuska podržava CG na putu ka evropskim integracijama

Srijeda, 03.03.2021 | 16:44

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović primio je u posjetu novoimenovanog ambasadora Francuske Republike u Crnoj Gori, Nj. E. Kristijana Timonijea.

Milijarder isplanirao put oko Mjeseca - svi koji mu se pridruže imaće BESPLATAN LET

Srijeda, 03.03.2021 | 16:34

Japanski milijarder Yusaku Maezawa pozvao je osam ljudi da mu se pridruže na putovanju oko Mjeseca u raketi Elon Muskovog SpaceX-a.  

Živković: Abazovićeva OPSESIJA vlašću nezabilježena u savremenoj politici

Srijeda, 03.03.2021 | 16:10

Dritan Abazović je rekao za sve građane, “pola Crne Gore”, koji nijesu glasali njegovu koaliciju, da su kriminalci, saopštio je danas poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković.  

UCG o problemu medicinara iz Berana: Posvetićemo pažnju nalaženju NAJBOLJEG RJEŠENJA

Srijeda, 03.03.2021 | 15:44

Obaviješteni smo o zabrinutosti studenata Visoke medicinske škole iz Berana o nastavku njihovog školovanja po završetku osnovnih studija. Pristupili smo analizi trenutne situacije i, u saradnji sa upravom Medicinskog fakulteta, razmotrićemo sve aspekte i moguća rješenja, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG) za Kolektiv.

Pratite UŽIVO na našem portalu: Press povodom EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Srijeda, 03.03.2021 | 15:38

Obraćanje javnosti možete pratiti uživo na našem portalu.  

Vuksanović - Stanković: Vlast sjednicu zakazala u dogovoru sa samom sobom

Srijeda, 03.03.2021 | 15:24

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopštila da je aktuelna vlast u samo četiri dana promijenila odluku o konsultativnom saslušanju aktuelne ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.