Petak, 25.12.2020 | 19:14
IZVOR: nova.rs

VIDEO - Štreberi milijarderi: Ovo su PET NAJBOGATIJIH naučnika svijeta

Godinu dana nakon što se u Kini pojavio prvi slučaj koronavirusa, koji je u svijetu do sada ubio više od 1,7 miliona ljudi, počela je i vakcinacija, a vakcine protiv korone proizvele su nove milijardere – ljekare i naučnike – koji su uvršteni na Forbsovu listu.




Foto: Printscreen/YouTube/CNBC Television

Ovi naučnici obogatili su se preko noći, kada je na berzama vrijednost akcija njihovih kompanija skočila zahvaljujući investitorima koji su pohrlili da ulože u kompanije koje proizvode vakcine, ljekove, medicinska sredstva, opremu i sve između.

Sve u svemu, magazin Forbs je pobrojao 50 novih milijardera u medicinskoj industriji, među njima i naučnike koji stoje iza dvije trenutno najefikasnije vakcine protiv koronavirusa – Fajzer/Biontekove i Modernine – koji su do prošle godine bili nepoznati.

Ugr Sahin

Izvršni direktor Bajonteka Ugr Sahin, koji je sa suprugom i glavnim medicinskim direktorom Oezlem Tuereci (koja nema nijednu akciju kompanije) osnovao firmu, sada je težak 4,2 milijarde dolara.

Pre Bionteka, Sahin i Tuereci su osnovali biofarmaceutsku kompaniju Ganjimed farmaceutikals 2001. koju su prodali japanskoj Astelas farmi za 460 miliona dolara 2016. godine.

Stefan Bancel

Njegov francuski kolega, direktor Moderne, Stefan Bancel ima 4,1 milijardu. Bancel je vlasnik šest odsto Moderne. Ranije je imao devet procenata, ali ih je prodao kada su akcije firme skočile za više od 550 odsto od početka godine.

Modernini investitori

Nevjerovatan uspon Moderne stvorio je od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT Roberta Langera takođe milijardere.

Springer je bio jedan od prvih Moderninih investitora uloživši u kompaniju pet miliona dolara 2010. Njegov udio od 3,5 odsto sada iznosi oko 1,6 milijardi dolara.

Lagner je prvi uložio u Modernu, čije su kancelarije prekoputa njegovih u Kembridžu, i nikada nije prodao nijednu svoju akciju firme, zbog čega je danas njegov ulog vrijedan oko 1,5 milijardi dolara.

Serđio Stevanto

Kako će te vakcine morati bezbjedno da se prevezu u sve krajeve svijeta, na scenu stupa Italijan Serđio Stevanato, novi milijarder i vlasnik većinskog dijela akcija privatne Stevanato grupe koja proizvodi staklene flašice za vakcine. Njegova kompanija je i najveći svjetski proizvođač insulinskih “olovaka”.

Međutim, zarada nije postignuta samo na vakcinama, već su se obogatile i kompanije koje su se bavile razvojem ljekova koji pomažu u suzbijanju simptoma koronavirusa.

Karl Hansen

Tako izvršni direktor kanadske biotehnološke kompanije AbCelera Karl Hansen sada ima 2,9 milijardi dolara, jer je njegova kompanija 11. decembra izašla u javnost s liječenjem antitijelima, koje je razvila u saradnji sa farmaceutskim gigantom Eli Lili i dobila je odobrenje američke Agencije za hranu i lekove.

Hansen koristi vještačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi identifikovao koja antitijela najbolje liječe koje bolesti. Sve do 2019. radio je kao profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije, ali je onda svu svoju pažnju usmjerio isključivo na AbCeleru i ta odluka mu se isplatila.

August Trendl

Na tržištu su se dobro plasirale i zaradile veliku sumu novca i kompanije koje su pomagale većim firmama da testiraju nove ljekove, pa tako August Trendl, osnivač i izvršni direktor ugovorne istraživačke kompanije Medpej, sa sjedištem u Sinsinatiju, sada ima 1,3 milijarde dolara.

Novi moguli potiču iz 11 različitih zemalja, ali je većina iz Kine, države koja se smatra epicentrom koronavirusa i koja je sada dom tridesetak novih medicinskih milijardera, uključujući predsjednika proizvođača medicinskih uređaja Kontek medika sistems Hu Kuna čije su akcije na Šenžen berzi skočile za 150 odsto od prvog izlaska u avgustu.

Zarada tog proizvođača je porasla za oko 150 odsto zbog jake inostrane prodaje proizvoda poput pulsnih oksimetara ili uređaja koji analiziraju stanje pluća.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Zašto je SJAJNO da djeca ODRASTAJU sa psima?

Srijeda, 24.04.2024 | 20:18

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" -Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.