Ponedjeljak, 04.01.2021 | 11:11
IZVOR: kolektiv.me

Spoj kreativnih misli, prefinjenosti i talenta: ANĐELA bojama i krojevima stvara ČAROLIJU

“Uvijek sam vjerovao da je stil važniji od mode. Rijetki su oni koji su se nametnuli svojim stilom” - Yves Saint Lauren.




Foto: Privatna arhiva

Upravo ovako počinjemo priču o djevojci koja se svojim stilom, umjetnošću i talentom izdvojila od mnogih u svijetu mode. Rijetki su oni čiji se talenat i trud prepoznaju u kratkom roku, ali slobodno možemo reći da je Anđela Popović jedna od njih.

A da u  životu uvijek treba slijediti svoj put i slušati svoje srce potvrđuje i ova mlada crnogorska dizajnerka, jer kako kaže, moda je njena ljubav još od malih nogu, to je nešto što je zacrtala otkad zna za sebe, jer prva njena “umjetnička izložba”  bila je kad joj je bilo svega pet godina.

Prije nego što se odlučila baš za modu, Anđela je, kaže, bila prilično neodlučna.

“Talenat za modu konkretno se kristalisao godinama. Umjetnost je bila moja nepresušna inspiracija i imala sam jedan period u životu kad sam željela da se bavim i slikarstvom, arhitekturom i dizajnom. Onda sam se zaustavila i rekla samoj sebi da razmislim koji od tih poziva, a da uključuje sve u jednom”.

A onda je, na kraju,  “odluka pala” na dizajn...

“Dizajn je beskrajno prostranstvo raznih profesija spojenih u jednu, i iz tog razloga smatram da dobar dizajner mora da poznaje sve moguće pravce u umjetnosti kako bi stvarao jedno inovativno djelo".

Foto: Privatna arhiva

A kako zapravo kreće Anđelin put u svijet mode?

“U trenutku kad ja odlučujem da upišem Modni dizajn, bilo je malo nesigurnosti od ljudi oko mene. Iz razloga, jer se sve to dešava u Crnoj Gori i prije šest godina kad se mnogo ovoj profesiji nije davao značaj kod nas, kako je to u posljednjih par godina. Nisam posustala niti dozvolila da se bilo ko miješa u moju odluku, ma kakva god bila jer smatram, a i iskusila sam da je rizik pola puta do uspjeha. Ko ne riskira, taj ne profitira” , ističe Anđela za Kolektiv.

Iako mnogi modu ne povezuju sa umjetničkim djelima ili umjetničkim pravcima, Anđela navodi da je ustvari umjetnost njena najveća inspiracija.

“Inspiraciju nalazim iz više spojenih pravaca u umjetnosti. Ukoliko se baziram na arhitekturi i određenom pravcu u slikarstvu, ondakombinujem te dvije cjeline u jedno, na način što iz arhitekture crpim kostur kolekcije, a iz slikarstva motive, printove, formu i ostalo”.

Očigledno je da je veza između mode i umjetnosti mnogo dublja nego što se misli. Oni dopunjuju jedno drugo, a to potvrđuje i Anđela.

“Kolekcija s kojom sam prvi put izašla u javnosti prije četiri godine, je bila diplomska kolekcija koja je bila inspirisana poezijom Mladena Lompara. Istraživala sam to polje njegovog interesovanja, odnosa smrti i života, aura oko svakog čovjeka i tako je nastajala mjesecima kolekcija koja je pokupila mnoge simpatije kako naše tako i inostrane publike gdje je kolekcija putovala”.

Anđela je prošle godine bila u Kini, pa nam je otkrila kakva je Kina po pitanju mode i koliko se tamošnji način života razlikuje od ovog u Crnoj Gori.

"Kina je jedna nepresušna inspiracija. Imala sam priliku da tu zemlju upoznam kroz dva godišnja dob a (ljeto-zima) kroz dvije države (Peking i Guangzhou), a to naglašavam jer sam je doživjela na dva potpuno različita načina. Prvi put je za mene bilo kao da sam sletjela na drugu planetu, jer je energija bila zaista nevjerovatna, da sam sve ono što sam nekad čitala ili gledala na televizij i uživo osjetila, opipala, upila", priča Anđela za Kolektiv.

Foto: Privatna arhiva

A zabranjeni grad je nešto što je na ovu mladu crnogorsku dizajnerku ostavilo najveći utisak, pa je već po povratku počela da radi na kolekciji koju je godinu dana kasnije prikazala publici u Beogradu.

"Kina je zemlja koja je mogu reći na neki način korak ispred nas što se modne scene tiče. Kad to kažem ne mislim da su “moderniji” ili tome slično, već da su hrabriji u dizajnu, da koriste mnoge materijale koje mi nismo ni pomislili da se mogu u tu svrhu koristiti. Prednost je što je tamo modna industrija što se tiče fabrika razvijenija, ali ovo što sam ja imala priliku da posjetim je bila jedna tužna scena, za mene, barem. Tri sprata, oko 4000 hiljade mašina, toliki ako ne i veći broj radnika, sa maskama zbog hemikalija i raznih bakterija jer su sami kreatori materijala koji sam gore pomenula, koji rade za 30Yuan-a dnevno, što je kod nas približno 4 eura i svi žive u domu koji se nalazi u istom dvorištu gdje i fabrika", priča Anđela za Kolektiv.

Foto: Privatna arhiva

Pravljenje novih kolekcija i projekata izuzetno je zahtjevno.

Iziskuje velika ulaganja, mnogo vremena, znanja i strpljenja. Mora se kupiti materijal, potrebno je sve to napraviti i sašiti, prezentovati publici, ali Anđela ipak kaže da je vrijeme relativan pojam za nju, jer radi ono što voli.

"Ne znam koliko mi je vremena za određene stvari potrebno jer kad se zanesem u poslu, ja ne znam kad sam počela a kad završila što iskreno volim u ovome, jer mi niko ne stoji nad glavom i usmjerava kako nešto treba da uradim. Ali objektivno, to bude par mjeseci, u zavisnosti od toga kakva je kolekcija u pitanju, koliko je teško nabaviti materijale za istu, koliko je vremena potrebno za šivenje određenih modela, bilo da je to ručno ušivanje perlica, kristala i handmade detalja ili je to ready to wear kolekcija za svaki dan".

Foto: Privatna arhiva

Modna industrija kao i sve druge industrije zna da bude surova. Iza svih tih glamuroznih priča, moda ima i drugu stranu, a kao i kod svakog umjetnika, najveći izazov – publika...

“Ono što je meni predstavljalo i predstavlja izazov jeste kako će publika reagovati na moju ideju. Crna Gora je malo tržište i kvalitet je nešto što te mora izdvojiti kao i u svakom poslu. Kad kolekcija bude gotova, odradi se reklamna kampanja, može prije, a može i nakon revije, što ja uvijek preferiram jer nekako ne želim da publika vidi ijedan komad dok to ne izađe na scenu, eventualno su što se moje strane tiče kolaži u vidu moodboarda kolekcije koju najavljujem iz kojih se jasno može vidjeti o kakvoj će kolekciji biti riječ”, ističe Anđela za Kolektiv.

A kao neko ko je oduvijek bio u svijetu mode, vođen sopstvenim idejama, Anđela nam otkriva šta je za nju način dobrog odijevanja.

"Po mom mišljenju, način dobrog odijevanja je da čovjek kroz taj nosivi komad pokaže svoj karakter. Nikako slijepo praćenje trendova i o stalih stvari koje se serviraj u na društvenim mrežama.  

Ne možemo svi da iznesemo odre djeni komad na isti način. Neko ne bi umio hodati u 3D haljini a neko kao da je cijeli život u tome. To se sve vidi u karakteru čovjek, a i normalno je da godinama mijenjamo stil odijevanja i ne smatram da je novac presudan u tome. 
Zagovornik sam, ne samo u modi, da s malo novca umijemo da napravimo velike stvari".

Bilo da ste student, majka ili baka,uvijek možete biti moderni. Moda ne znači da pokušavate da budete  neko drugi. Možete biti moderni bez obzira na starost, oblik ili profesiju. Nađite inspiraciju da budete u trendu bez trošenja izvan svog budžeta.

Upravo je sa ovim saglasna i Anđela koja je, kako kaže, zagovornik da sa malo novca umijemo da napravimo velike stvari.

A kako svaka sezona sa sobom nosi nešto novo, Anđela izdvaja šta je to što je aktuelno ove zime, a što i sama dizajnira.

"Must have ove sezone su definitivno zimski turbani, jer sam svjedok, ne zato što ih i ja sama pravim i traženi su, nego se generalno iz sezone u sezonu sve više nose I daju mogućnost kombinovanja uz sve odjevne kombinacije".

Foto: Privatna arhiva

Za svoje buduće planove, Anđela kaže da joj, kao i svima, trenutna situacija ne ide “na ruku”, ali da isto tako nije neko ko voli prerano da priča o tome dok svaki detalj dobro ne razradi i stigne do 99% gotovog posla.

“Smatram da djelima govorimo više nego nekim obećavajućim riječima, publika više voli da vidi gotov prozivod rada nego priču o njemu”, zaključuje Anđela.

I kao što smo počeli citatom Anđelinog omiljenog dizajnera,Yves Saint Lauren-a, tako i završavamo:

"Fizički me zaboli kad vidim ženu koja je napravljena žrtvom od strane mode"

Jovana ĐALETIĆ

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vera
04.01.2021 21:36

Bravo andela! Svaka cast

1 0
Andjela Popović
04.01.2021 22:17

Hvala Vera:)

1 0

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".