Predviđa se da će 2021. godina biti KRAĆA - Naučnici to objašnjavaju OVAKO

Zemlja se kreće brže nego ikad u posljednjih 50 godina, otkrili su naučnici, i ako tako nastavi možda će biti potrebno da se na atomskim časovnicima doda „negativna prestupna sekunda“ u nekoj narednoj godini.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Na brzinu rotacije Zemlje utiču brojni faktori, uključujući kretanje rastopljenog jezgra, okeana i promjena u atmosferi. Ako nastavi da se okreće trenutnom brzinom, dužina dana u 2021. bi mogla biti za 0,05 milisekundi kraća od 86.400 sekundi koliko uobičajeno traje 24-časovni period, tvrde astrofizičar Grejem Džons i Konstantin Bajkos urednik portala Tajm end dejt.

Naučnici iz Međunarodne službe za rotaciju Zemlje i referentne sisteme (IERS) svakodnevno mjere tačan trenutak kada određena zvijezda zauzima istu poziciju na nebu i tako utvrđuju dužinu dana, odnosno koliko traje zemljina rotacija.

„Predviđa se da će 2021. godina biti najkraća u posljednjih nekoliko decenija. Posljednji put kada je prosječna dužina dana tokom cijele godine bila manja od 86.400 sekundi bilo je 1937. godine“, navode Džons i Bajkos.

Ukoliko se tačno vrijeme potrebno za rotaciju Zemlje ne poklapa sa atomskim časovnicima, može se dodati ili oduzeti prestupna sekunda kako bi se osiguralo da ostanu usklađeni. Posljednji put prestupna sekunda je dodata 31. decembra 2016. godine.

Ko dodaje i oduzima prestupne sekunde

UTC prestupne sekunde su nepravilno raspoređene i nepredvidive. Međunarodna služba za rotaciju i referentne sisteme (IERS) odlučuje o umetanju svake UTC prestupne sekunde obično šest mjeseci unaprijed, kako bi se osiguralo da razlika između očitavanja UTC i UT1 nikada ne prelazi 0,9 sekundi.

„Ako rotacija Zemlje nastavi da ubrzava, u nekom trenutku će možda biti potrebna negativna prestupna sekunda. Ako se ovo dogodi, naši satovi bi preskočili sekundu kako bi išli u korak sa užurbanom Zemljom“, dodaju naučnici.

Ove prestupne sekunde nemaju praktičnu važnost u svakodnevnom životu, ali u određenim oblastima poput astronomije, navigacije, svemirskih letova i računarskih mreža, veoma je važno da proračuni i mjere praćenja budu tačni jer i ta jedna sekunda može biti od vitalne važnosti.

Ova praksa se ipak pokazala remetilačkom u 21. vijeku, a posebno u uslugama koje zavise od preciznog vremenskog žigosanja ili vremenski kritične kontrole procesa. Nadležno međunarodno tijelo za standarde raspravljalo je o tome da li da nastavi ili ne sa ovom praksom, pri čemu velika većina zemalja podržava njeno ukidanje.

Neki naučnici iz Međunarodne unije za telekomunikacije predlažu da bi bilo bolje da se jaz produži i da se dodaje samo „prestupni sat“ ako bi to bilo potrebno.

Ovo bi poremećaje u telekomunikacionim mrežama umanjilo, ali astronomi bi morali da vrše izmjene kako bi se prilagodili, dok se ne doda taj prestupni sat.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hood
09.01.2021 22:30

U sustini,sve je do para.. Ja kad nemam, nekad mi je dan predugacak 😂

1 0

Isak spremio poklone za sve! Klikni ovdje i saznaj o čemu se radi!

Petak, 05.03.2021 | 11:00

Isak Šabanović, mlada zvijezda Balkana, postao je popularan nakon učešća u poznatom muzičkom takmičenju. Nakon toga, odlučio je da se oproba i u glumačkim vodama.

"Ovo je posljednji korak prije LOKDAUNA, jedino nas poštovanje mjera može spasiti od KOLAPSA"

Petak, 05.03.2021 | 10:52

U ovom trenutku, jedino poštovanje mjera, jedino nošenje zaštitnih maski, može nas sve spasiti da ne nastane potpuni kolaps. Ovo je poslednji korak prije lokdauna, što bi potpuno promijenilo život ljudi i zaustavilo cijelu ekonomiju. Zdravlje je najvažnije, ali ni ekonomija ne smije da stane. Još jednom apelujem na građane da poštuju mjere. Od svih nas zavisi, apelovao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, u izjavi za Televiziju Crne Gore.

VIDEO: Pogledajte OVO - Žena SKOČILA u zaleđeni bazen kako bi SPASILA PSA!

Petak, 05.03.2021 | 10:39

Nadzorna kamera u jednom dvorištu u Tennesseeju zabilježila je trenutak spašavanja psa koji je upao u smrznuti bazen.

"Borovinić Bojović jedan dan jedno, drugi dan drugo, pa se čudimo što nam je situacija ovakva"

Petak, 05.03.2021 | 10:31

Konjević je na Tviteru prokomentarisao odbijanje prijedloga za povećanje plata u zdravstvu. 

Rijetko griješe i gotovo je nemoguće prevariti ih - Ovo je NAMUDRIJI znak u HOROSKOPU!

Petak, 05.03.2021 | 10:02

Ako ste rođeni u ovom znaku vi ste zaista posebni! Ovo je najmudriji znak u horoskopu!  

Ministarstvo apeluje: Spriječiti ZLOUPOTREBU potvrda za službena putovanja

Petak, 05.03.2021 | 09:42

Ministarstvo zdravlja je od Uprave policije i drugih subjekata obaviješteno da se potvrde za službena putovanja zaposlenih zloupotrebljavaju na razne načine, čak i izdavanjem članovima porodice i licima koja nijesu zaposlena kod tih poslodavaca.

Lufthansa se VRAĆA u Crnu Goru: Obnavljaju se LINIJE između Tivta i Minhena i Frankfurta

Petak, 05.03.2021 | 09:20

Njemačka nacionalna avio kompanija Lufthansa obnoviće letove između Tivta i Minhena i Tivta i Frankfurta, saopšteno je nakon on line sastanka izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića i regionalnog direktora Lufthansa grupe Bernharda Vodla.

Todorović: Narednih sedmica počeće zapošljavanje u ToMontenegru

Petak, 05.03.2021 | 08:42

Zapošljavanje u novoj nacionalnoj aviokompaniji počeće u narednim sedmicama, a toku su finanlne pripreme za to, kazao je izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag Todorović.  

Bojanić: Niti sam uzeo MILION eura kredita, niti ću ga VRAĆATI

Petak, 05.03.2021 | 08:39

"Katnić će laži koje je izrekao morati da opravda na sudu"

Bečić - Lajčak: Evropska unija biće snažan partner Crnoj Gori

Petak, 05.03.2021 | 08:31

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana