Ponedjeljak, 11.01.2021 | 13:33
IZVOR: nova.rs

Vožnja po SNIJEGU i LEDU - Šta mora da zna svaki vozač?

Kada su putevi prekriveni snijegom ili ledom vozite kao da hodate po jajima. Budite spremni za najgore jer led utiče na ubrzavanje, upravljanje i kočenje.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Budite i mentalno spremni za ovakve uslove vožnje i obezbedite svu potrebnu opremu. Ako niste vični vožnji po snijegu ili vas to previše plaši, nekada je bolje odustati i uzeti taksi, ići javnim prevozom ili se dogovoriti da vas neko sa više iskustva u vožnji poveze.

Dajemo pregled osnovih saveta za vožnju koje treba uzeti u obzir kada je napolju snijeg i led i kada se već podrazumijeva da na vožnju krećete sa montiranim zimskim gumama.

Vožnja po snijegu:

1. Prije nego što krenete očistite metlicom sve prozore, a ne samo vjetrobran. Očistite retrovizore, haubu i krov.

Kada ostavite sneg na krovu, rizikujete da kada kabina počne da se grije, ova veća količina snijega popusti i pri kočenju može da vam spadne na vjetrobran i ozbiljno ugrozi vidik. Ne ostavljajte ništa za kasnije.

2. Ako u vašem vozilu postoji opcija odabira režima vožnje izaberite “snow”.

3. Ukoliko ne možete da se izvučete sa parkinga jer točkovi proklizavaju, probajte da krenete iz druge “brzine”. Možete i koristeći kvačilo i gas blago da zaljujate vozilo napred-nazad, a ako ni to ne “upali”, postavite patosnice ispod pogonskih točkova kako bi im obezbijedili prianjanje za pokret. Kada se izvučete iz snijega nemojte da ih zaboravite na parkingu.

4. U toku vožnje ne radite ništa ishitreno. Sve reakcije treba da budu lagane i planirane. Izbjegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače pogotovo pri pokretanju vozila kako biste izbjegli proklizavanje.

5. Vodite računa o brzini, morate da je prilagodite vožnji po snijegu. Nikad nemojte voziti previše brzo jer rizikujete da izgubite kontrolu nad vozilom, niti previše sporo kako ne biste imali problema pri vožnji uzbrdo. I naravno, duplirajte rastojanje od vozila ispred vas, jer samo tako ćete moći da se zaustavite na vrijeme bez previše korišćenja kočnica po snijegu.

6. Ne vozite blizu vozilima koja imaju veću količinu snijega na krovu, jer taj snijeg može da se obruši na vaše vozilo ako ste previše blizu.

7. Uvijek gledajte da prije krivine dovoljno usporite kako biste imali vremena da reagujete u slučaju opasnosti. Usporavanje i kočenje treba završite prije nego što počnete da okrećete upravljač.

8. Ukoliko vam se automobil pokvari na otvorenom putu, napustite vozilo i sklonite se sa strane dok čekate pomoć.

Vožnja po ledu

Sigurno najneprijatnija od svih vožnji jeste ona kada nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad vozilom. Kočnice kao da nemaju funkciju, klizate se po putu, volan je prestao da usmjerava automobil u pravcu u kom želite. Prava katastrofa od situacije.

Ipak, ovaj nemili scenario može da se izbjegne. Naime, već sada je vrijeme kada treba da mislite o tome kako ćete da prilagodite svoju vožnju uslovima na putu, pa kada kolovoz postane opasno klizav, bićete spremni da pravilno reagujete.

1. Prije nego što krenete na put provjerite vremensku prognozu i ne ignorišite upozorenja!

2. Ako točkovi proklizavaju pri kretanju, i po ledu probajte da krenete iz druge “brzine”, lagano otpuštajući kvačilo i izbjegavajući visoke obrtaje – to će spriječiti proklizavanje točkova.

3. I po ledu važi savjet da ako u vašem vozilu postoji opcija odabira režima vožnje izaberite “snow”.

4. Kada ste krenuli vozite u višim stepenima prenosa, i nemojte voziti brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom.

5. Put kočenja se po ledu i snijegu produžava i za 10 puta! Zato ostavite dovoljno mesta između vašeg i automobila ispred vas. Računajte na to da možda nećete moći da se oslonite na kočnice kako biste se zaustavili.

6. U krivinama, prije raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa prije prolaska.

7. Proklizavanje po ledu je najveća briga vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ako vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmjerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmjeriti tamo gdje želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

8. Probajte da unaprijed odredite rutu. Idite glavnim putevima jer su oni najvjerovatnije očišćeni ili posuti rizlom. Imajte na umu da i kada se led istopi, postoje deonice na kojima je ostao a one su uglavnom u sijenci drveća ili zgrada.

9. Kada napustite vozilo podignite brisače kako se ne bi zaledili i zalijepili na vjetrobransko staklo.

10. Mali ašov ne može da smeta u prtljažniku, a može da pomogne da iskopate točkove iz snijega, ili da sebi otkopate parking-mjesto.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ministarstvo prosvjete - Krivične prijave protiv učesnika skupa na Cetinju

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 16:18

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta osuđuje današnji incident na nenajavljenom skupu u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

OSMI MART kroz istoriju: Od DEMONSTRACIJA do PROSLAVA

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 15:57

Međunarodni dan žena nastao je iz inicijativa za veća ženska prava, odnosno borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Danas se uglavnom sveo na potrošački praznik i tek u drugom planu je poneki apel, protest i poziv na bolja prava žena generalno.  

Bečić: Nisam ponosan na to što je u parlamentu samo 20 poslanica

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 15:38

Nisam ponosan na to što je u državnom parlamentu samo 20 poslanica, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.  

DPS: Podnijećemo krivične prijave protiv svih koji glasaju u Nikšiću, a imaju pravo glasa u Srbiji

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 15:07

Povodom navoda koji su se pojavili u pojedinim medijima, da skoro 1000 građana koji glasaju u Nikšiću ostvaruju to pravo i u Srbiji, što je suprotno zakonu, Demokratska partija socijalista traži od nadležnih da provjere tu informaciju, jer je protivzakonito da jedno lice ostvaruje svoje biračko pravo u dvije države.

Koprivica: Pojedinci uskakali u kancelarije, VIKALI na službenice praveći nered

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 15:02

Spoljni ekspert u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica kaže da je danas na Cetinju pokušao da razgovara sa okupljenim studentima i profesorima Fakulteta za crnogorski jezik, ali su kako kaže, na njega bačene kamenice. On u izjavi za medije navodi i da je jedna dio građana nasilno ušao u zgradu, a kako dodaje “uskakali su u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama”.

Carević: Početi postepeno OTKLJUČAVANJE Budve; Odlazak na sahranu Atanasiju bila obaveza za nas vjerujuće

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 14:22

Gradonačelnik Budve Marko Carević kazao je "Vijestima" da će opštinski Tim za zaštitu i spasavanje, kojim on predsjedava, zatražiti od Ministarstva zdravlja da počne postepeno otključavanje Budve.

"Crna Gora je jedina država na svijetu kojoj je fakultet koji izučava jezik te iste države problem"

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 14:07

Ako je Vlada prekinula zakonom obavezno finansiranje FCJK, onda je to ne samo izigravanje suštine člana 37 Zakona o budzetu i fiskalnoj odgovornosti, nego i grubo poigravanje sa visokoškolskom ustanovom, osnovanom sa ciljem proučavanja i afirmacije crnogorskog jezika i književnosti - to je saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Krivične prijave protiv 22 osobe: Organizovali SVADBENO VESELJE uprkos mjerama?

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 13:38

Podgorička policija je juče u sklopu redovnih aktivnosti preduzimala preventivne mjere i radnje u cilju suzbijanja pandemije Covid-19, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Marko Milačić prijavio PRIJETNJE SMRĆU

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 12:46

Po završetku sinoćnje emisije Dvogled na Televiziji Crne Gore, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, dobio je jezive prijetnje smrću od izvjesnog A.M., koje su upućene porukom na Milačićevom instagram profilu, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

MUP: Počelo testiranje VIDEO NADZORA u Podgorici

Ponedjeljak, 08.03.2021 | 12:38

Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je testiranje video nadzora u Glavnom gradu Podgorica. Na 35 lokacija postavljeno je 234 obavještenja da Ministarstvo vrši video nazor javnih površina, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.