Srijeda, 13.01.2021 | 11:05
IZVOR: Kolektiv.me

PROKA - omiljeni profesor među studentima u CG: Prijatelj, uzor i veliki LJUBITELJ ROKA

Završetak srednje škole i novo pitanje – šta dalje? Koji životni poziv odabrati? Uplašen, svaki student strijepi od toga da ne pogriješi. Novo poglavlje života, učenje, prijatelji, ali i profesori. Kako sve savladati?




Foto: Privatna arhiva

Pa tako, Kolektiv je danas odlučio da vam donese priču o profesoru koji čini se ima ‘recept’ za sve studentske strahove. Od ljubavi, preko književnosti i filma, do rock and roll-a, to su sve teme o kojima Veselin Pavićević razgovara sa svojim studentima.

S obzirom da se smatra kako većina profesora nema odnos sa mladima kakav on ima, Proka, kako ga studenti od milošta zovu, nam je otkrio koja je tajna i kako mu to polazi za rukom.

Jednostavan ‘recept’. Nikada nijesam zaboravio da sam bio student i šta sam tada volio da doživim od strane profesora. Uz to je, vjerujem, uticala i moja ‘priroda’ i duh naslijeđen od dijela moje familije sa Cetinja”.

Foto: Privatna arhiva

Sa osmijehom na ulazu fakulteta, sa osmijehom i pitanjima kako ste, šta radite... Pavićević iskazuje veliko poštovanje prema svojim studentima. Smatra da su veoma bitna redovna druženja, obostrano poštovanje i priče na sve važne teme.

Od ukupno četiri decenije provedenih na Univerzitetu, 25 godina je u nastavi, a tokom tog perioda mijenjale su se generacije.

Sa Prokom smo se vratili u vrijeme prvih studenata.

Dao nam je kratak prikaz, od onih koji su sazrijevali u doba ratova i raspada zajedničke domovine, do poslednjih generacija koje su, kako kaže Pavićević uveliko koristile blagodeti, ali i posljedice pametnog digitalnog doba.

Prve su na studije sa sobom donijele crno-bijele slike o zbivanjima, u i izvan najužeg društvenog kruga. Zajednica se raspadala, a njeni segmenti su se svrstavali u društvene skupine omeđene nacijom i vjerom. Sve to je učinilo da sam od prvih do poslednjih generacija studenata predavao ogromnoj većini, koja je radije bivala dio onoga što čini MI nego JA. Nada da ću dočekati promjenu odnosa između te dvije skupine se izjalovila. Još gore, među nekoliko poslednjih generacija za veliki broj sudenata mogu reći da su dobrano preskočili prag racionalnog razmišljanja i predali se religiji kao nečem što je u trendu”, rekao je Pavićević za Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Tokom njegovog radnog vijeka, maksimalna posvećenost studentima je dovela do toga da su uvijek imali slobodu da razgovaraju o različitim temama i zatraže savjet kada god je to bilo potrebno. Stoga, nije ni čudno što se može reći da ima ‘titulu’ omiljenog profesora.

Svaki razgovor sa Prokom, od stručnih do svakodnevnih tema, pretvarao se u istinsko zadovoljstvo. Svojim savjetima i poštovanjem, je privukao pažnju i postao najvoljeniji među studentima Fakulteta političkih nauka i Ekonomskog fakulteta.

Šta Vam je bio cilj da naučite studente, a šta ste Vi naučili od njih?

Ako sam zaslužio to što me neki od njih nazivaju Učiteljem života, onda sam postigao svoj cilj. Od njih sam naučio da, zanemari li makar za tren njihovu sposobnost da ti uoče grešku, profesor čini kardinalnu grešku po svoj lični dignitet i profesionalni autoritet”.

Foto: Privatna arhiva

Najbolji profesori su prijatelji svojim studentima, a prije svega dobri ljudi.

Proka čuva sve fotografije koje svjedoče o vremenu provedenom sa studentima. Svaka nosi svoju priču, kako kaže, znače mu neizmjerno bogatstvo lijepih uspomena. Ali najviše je onih momenata koje čuva u glavi i rado ih se sjeća.

Od nevjerovatno smiješnih, preko onih koje su ispunjene tugom i patnjom za izgubljenom ili neuzvraćenom ljubavi o kojoj su mi pričali, do trenutaka ponosa zbog dostojanstva koje ti mladi ljudi nose u sebi. Izdvojiti neki od tih momenata jako mi je teško. Ne bih da povrijedim druge”, kazao je Pavićević za naš portal.

Poznat kao veliki ljubitelj Rock and roll-a, studentima otkriva svijet muzike i uči ih pravim vrijednostima. U nadi da će što prije doći kraj pandemiji koronavirusa, profesorova ideja organizovanja rok koncerta odavno je spremna.

Ističe šta za njega predstavlja muzika: “Čuvar mentalnog zdravlja i utočište u bijegu od prostote svakodnevice”.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, svoje penzionerske dane ne provodi uobičajeno. Još uvijek svakodnevno boravi na Ekonomskom fakultetu. Ostao je na ‘njegovom’ drugom spratu, na kome je proveo čitav svoj radni vijek. Ali, nije više u starom radnom prostoru, gdje je bio i omiljeni Rock Corner. Kako dodaje Pavićević,

Sada je to manja prostorija, što mi odgovara jer me ne opterećuje činjenica da mlađim kolegama ugrožavam uslove rada i komoditet. Uostalom, držim da se prostor ne vrednuje na osnovu kvadrata već onih koji borave u njemu”.

Veliku zahvalnost duguje i dekanu Nikoli Miloviću, koji je odobrio njegovo prisustvo na Ekonomskom fakultetu. Kako je naglasio Pavićević, trudiće se da opravda njegovu blagonaklonost, i vjerovanje da još uvijek može služiti dobru fakulteta.

Eto razloga što vam ne mogu dočarati moje penzionerske dane. Fakat da sam formalno penzioner, što kažu, ne ‘dopire mi do glave’. Ako su ti dani, kao što su bili oni za vrijeme praznika i neprestanim plačom neba – to je, za mene, preteška kazna!”, ističe Pavićević za Kolektiv.me.

Proka svim studentima poručuje:

Bježite od dogmi. Vi ste neponovljive jedinke. Razgovarajte sa likom u ogledalu jer ćete tako najbolje preispitivati sebe i svoje postupke. Tragajte za odgovorima što je to društvo učinilo za vas. I nikada ne zaboravite misao pjesnika Andrate-a:

‘Svi imamo dva života. Onaj drugi počinje od trenutka kad shvatiš da je život samo jedan! “.

Milena VUJAČIĆ

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Brucoš
13.01.2021 14:47

Sve je tako ali se sad nešto,,ufatijo''politike pa gubi simpatizere

15 15
Apsolvent
13.01.2021 20:42

Milov čovjek.

6 9
Realni Komentator
14.01.2021 00:02

Saglasan, ali u posljednje vrijeme čovjek apsolutno ne širi ljubav, nego produbljuje podjele na društvenim mrežama, iako ga je dosta studenata zapratilo zbog ranijih objava. Stalno je govorio: ,,ako već nešto moraš da mrziš - mrzi mržnju”, no čini mi se da je u posljednje vrijeme previše počeo da ispoljava mržnju prema nekim ljudima i da sije neke ružne emocije.

6 9

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...