Petak, 15.01.2021 | 12:58
IZVOR: Kolektiv.me

Potrudiće se da građani BIRAJU VAKCINU, koje će jednako biti bezbjedne i kvalitetne

Nacionalnom strategijom za vakcinaciju, definisane su prioritetne grupe, a to zdravstveni radnici koji su bili na prvoj liniji odbrane. Uz njih lica koja su starije životne dobi kao i hronični pacijenti, saopštila je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.




Foto: Screenshot, youtube/Vlada Crne Gore

Vode se intenzivni razgovori za nabavku vakcine, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

"U izradi akcionog plana učestvovalo i Nacionalno stručno tijelo za imunizaciju sa 11 eminentnih stručnjaka iz naše zemlje. U precudiri intenzivni pregovori u vezi vakcine, vode se intenzivni bilateralni razgovori sa svim prouvoođačima i zemljama. Danas popodne imamo sastanak u vezi sa Covax inicijativom".

Cilj akcionog plana je da se napravi slijed koraka, istakao je epidemiolog Dragan Laušević.

Plan sadrži 11 poglavlja.

"Trenutno strategija i nacionalni plan podnešen je vladi i kada Vlada odobri dokument biće javno dostupan svima. Nijedan dokument kao takav usvojen, podložan je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina - regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično".

Foto: Screenshot, youtube/Vlada Crne Gore

Ovim planom je definisano koje su prioritene grupe, a to su medicinski radnici, naš heroji u bijelom, saopštila je direktorka Svjetske zdravstene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

"Definisano je ko su prioritetne grupe - zdravstveni radnici koji su bili na prvoj liniji odbrane. Uz njih lica koja su starije životne dobi kao i hronični pacijenti. U SZO nam je veoma važno što je ovo put i način da se ograničene količine i prvi kontigent budu distribuirali prioritenim grupama i tako ostavi veći uticaj u smislu očuvanja zdravlja i života".

Vakcina neće biti obavezna, kazao je epidemiolog Dragan Laušević.

"Vakcina će biti preporučena, niko se ne pritiska da bude vakcinisan. To da li će neke države dozvoljavati da građani ulaze u njihove države samo ako su vakcinisani, da neće možda morati da borave u 14-dnevnom karantinu, na takve stvari mi nemamo uticaj".

Direktorica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović, urađena je putem nove biotehnološke platforme.

"Mi smo primili dokumentacije i drugih vakcina kandidata i očekujemo da će do kraja mjeseca biti okončan proces prekvalifikacije. To znači da SZO daje zeleno svjetlo u smislu bezbjednosti, djelotvornosti i kvaliteta. U ovom trenu od 25,3 miliona doza 95 % je došlo u ruke 10 zemalja na globalnom nivou - zemlje sa visokim nivoom razvoja. Što se tiče regiona Evrope vakcina je počela u oko 30 zemalja. U posjedu smo informacija - Fajzerova bezbjedna, djelotvorna i kvalitetna. Zabilježen je vrlo mali broj neželjenih reakcija, radi se o sistemskim alergijskim reakcijama. Zato smo preporučili da prilikom procesa sprovođenja imunizacije, osoba koja primi vakcinu bude još 15 do 30 min u prostoru gdje je osoblje za pružanje prve pomoći".

Ona je naglasila da su vakcine bezbjedne.

"Ovog puta zahvaljujući godinama ulaganja u osmišljavanje tehnologija za istraživanje, razvijanje i proizvodnju vakcina došli smo brže do proizvodnje vakcina, ali to ni u kom slučaju ne znači da je profil vakcine u smislu bezbjednosti i kvaliteta bio kompromitovan, radi se o bezbjednim vakcinama".

Ministarka Borovinić - Bojović je dodala da će obezbijediti vakcine za sve građane koji budu raspoloženi da se vakcinišu.

"Ovo je situacija koja nas je opet opomenula da moramo ozbiljno pristupati zaštiti zdravlja osobito kada su virusi u pitanju, čija je osnovna osobina nepredvidivost. Ponašaćemo se kao i sve zemlje na svijetu, i vodićemo se efikasnošću i bezbjednošću vakcine. Odluka o vakcinaciji je dobrovoljna i u odnosu na odgovor naših građana imaćemo određeni stepen kolektivnog imuniteta. Obezbijedićemo sredstva za svakog građanina koji bude po našoj preporuci htio da se vakciniše".

Vode se pregovori sa svim zemljama i proizvođačima.

"Potrudićemo se da obezbijedimo građanima da imaju više vakcina na raspolaganju, koje će jednako biti bezbjedne i kvalitetne. Takođe ćemo se potruditi ako budemo u mogućnosti da građani sami biraju koju će da prime. Trudićemo se da omogućimo vakcinaciju onako kako će efekat biti bolji ali i odgovor građana".

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
?????
15.01.2021 13:31

Ko voli nek izvoli .

10 0
Paja Patak
15.01.2021 16:10

Ona je expert za odabir prave vakcine ...ha,ha,ha, ha, ha, haaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

8 0
mj
15.01.2021 16:27

odoh i ja u minister hahahahhahaah

7 0
Čapun
15.01.2021 20:19

... a ja u djeverov i njen manastir....!!!!!

1 0

OSTALE VIJESTI

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.