Petak, 15.01.2021 | 15:45
IZVOR: Mediabiro

Predstavljena tri moguća rješenja revitalizacije i očuvanja od erozije plaže na Adi Bojani

O eroziji na Adi Bojani se govori duži niz godina, ali do sada nisu sprovedena adekvatna istraživanja na osnovu kojih bi se predložile odgovarajuće mjere za sanaciju - poruka je sa pres konferencije na kojoj je danas predstavljena Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlozima rješenja. 
Foto: MediaBiro

Press konferenciji su prisustvovali prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju, Dragoljub Marković, pomoćnik direktora JP Morsko dobro, a Studiju je predstavio prof. dr Sava Petković, koji je i njen autor. 

Prema procjeni nacionalnih institucija i prof. Petkovića, u drugoj polovini 2020. godine su prvi put odrađena adekvatna mjerenja za potrebe izrade Studije.

“Revitalizacija plaže na Adi Bojani, odnosno vraćanje nekadašnje širine plaže, se može postići samo nasipanjem velikih količina pijeska na obalu. Te količine pijeska je moguće dobiti bagerovanjem morskog dna, korišćenjem posebnih brodova koji izvlače pijesak sa odgovarajuće lokacije i posebnim „topovima“ izbacaju pijesak na obalu. Da bi se nasuti pijesak zadržao na plaži, potrebno je izgraditi zaštitne objekte (napere)”, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva, prenosi Mediabiro.

Ratko Mitrović, ministar ekologije Foto: MediaBiro

U Studiji su predložena tri varijantna predloga rješenja revitalizacije plaže na Adi Bojani. Prva varijanta podrazumijeva izgradnju napera na zapadnom kraju plaže i nasipanje oko 250 000 m3 pijeska na erodiranu obalu, druga se odnosi na izgradnju dva napera, na zapadnom i istočnom kraju plaže i nasipanje oko 220 000 m3 pijeska na erodiranu obalu. Varijantom broj tri je predložena izgradnja dva napera, na zapadnom i istočnom kraju plaže, izgradnja podvodnog praga i nasipanje oko 220 000 m3 pijeska na erodiranu obalu.

Prof. Petković sa svojim timom je u Studiji budućem projektantu predložio Varijantu 2 kao rješenje revitalizacije plaže na Adi Bojani. 

“Ovim rješenjem bi se obezbijedila dužina plaže oko 630 m, a prosječna širina oko 75 m. Ukupna količina kamena za izgradnju dva napera, dužine 340 i 270 m iznosi oko 34 000 m3. Gruba procjena cijene radova za predloženu varijantu rješenja iznosi oko 3 500 000 eura”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na osnovu predstavljene Studije, potrebno je uraditi recenziju rješenja, nakon čega slijede obimni istražni radovi i priprema projektne dokumentacije za sprovođenje optimalnog rješenja kojem prethodi tenderska procedura. 

Ministar ekologije, prof. Mitrović ukazao je da Studija predstavlja dobru osnovu za vršenje istražnih radova i analiza za dobijanje optimalnog rješenja koje bi, prije svega, moglo da se napravi urbanistički „elegantnije“ i koje ne bi narušilo estetsku dimenziju ovog veoma značajnog dijela obale. 

Prof. Petković je, prilikom razmjene mišljenja sa ministrom Mitrovićem, potvrdio da je jedan od ključnih uzroka trenutne situacije na Adi Bojani izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drim koje su spriječile smanjenje količina nanosa koji su prirodno prihranjivali Adu Bojanu i balansirali odnošenje plaže pod uticajem morskih talasa. „U proteklih pola vijeka površina plaže na Adi Bojani je smanjena za oko 42 hektara!”, izjavio je prof. Petković.

Odgovarajući na pitanja novinara, prof. Petković je ukazao da u ovom trenutku nije moguće procijeniti dužinu trajanja radova u okviru predloženog rješenja. On je predočio da je u međuvremenu pripremljen projekat hitnih interventnih mjera koje treba privremeno da zaustave eroziju plaža na Adi Bojani, makar za predstojeću ljetnju sezonu. 

„Ako iz bilo kojeg razloga (ekonomska kriza, pandemija Covid 19) nije moguće realizovati trajno rješenje revitalizacije zapadnog dijela plaže na Adi Bojani, neophodno je barem izgraditi klasičan naper od kamena, na zapadnom kraju plaže. Konstrukcija napera će sprječavati dalje odnošenje pijeska sa Ade Bojane u pravcu Velike plaže. Kako se na obali nalazi deponija od oko 80 000 m3 izbagerovanog pijeska, moguće je od ovog pijeska formirati neku plažu manjih dimenzija“, izjavio je profesor Petković. 

Državni sekretar za ekologiju, prof. Danilo Mrdak, saopštio je da je sada prioritet uspješna realizacija projekta hitnih mjera, kako bi se erozija zaustavila što je više moguće i djelimično revitalizovala plaža u pripremi za ljetnju turističku sezonu. 

„Ministarstvo će učiniti sve da u skladu sa zakonom ubrza administrativne procedure i isprati sprovođenje projekta hitnih mjera, ali i pripremne aktivnosti za realizaciju dugoročnih rješenja za sanaciju erozije plaže na Adi Bojani“, rekao je prof. Mrdak. 

Kako su saopštili iz Ministarstva, Dragoljub Marković iz JP Morsko dobro informisao je javnost o dinamici sprovođenja projekta hitnih mjera, odnosno da je sprovedena tenderska procedura i odabran izvođač radova, i da se tokom naredne sedmice očekuje potpisivanje ugovora i otpočinjanje radova. Ukazao je i na potrebu uspostavljanja monitoringa procesa na ovom području, kako bi se moglo uporediti stanje, odnosno, efikasnost hitnih mjera. 

Foto: MediaBiro

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Podaci MONSTAT-a: Prošle godine 83 odsto manje TURISTA u odnosu na 2019.

Četvrtak, 25.02.2021 | 19:03

Broj noćenja u svim vidovima smještaja pao sa 14,5 miliona na svega dva i po miliona.  

CEDIS: Januarska potrošnja viša od prošlogodišnje

Četvrtak, 25.02.2021 | 15:48

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 270.365.177 kWh električne energije, što je za oko 9% više u odnosu na decembar. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Telekom: Odbor direktora predložio isplatu drugog dijela dividende iz 2019.

Četvrtak, 25.02.2021 | 12:53

Na prvom „Danu sa investitorima“ održanom ove sedmice, menadžment Crnogorskog Telekoma predstavio je investitorima, akcionarima, predstavnicima berze i novinarima poslovne rezultate kompanije iz prethodne godine i očekivanja od tekuće, a bilo je riječi i o isplati drugog dijela dividende iz 2019. godine.

IMPRESIVNE brojke: Tehnološki GIGANT svake tri-četiri sedmice kupi jednu kompaniju

Srijeda, 24.02.2021 | 18:29

Tehnološki gigant Apple svake tri-četiri sedmice kupi jednu kompaniju. Čelnik ove korporacije Tim Cook je izjavio da je u posljednjih šest godina kupljeno stotinu kompanija.  

NOVE članove Odbora direktora EPCG biraju 16. MARTA

Srijeda, 24.02.2021 | 15:32

U cilju informisana javnosti i preko 2.400 akcionara naše kompanije Odbor direktora EPCG još jednom podsjeća da je sazvao za 16. mart XXII vanrednu Skupštinu akcionara EPCG u skladu sa zahtjevom Vlade Crne Gore od 11. januara 2021. godine, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). 

"Zaključavaju" se Podgorica, Cetinje i Nikšić: OTVARAJU se lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru?

Četvrtak, 25.02.2021 | 13:56

Zdravstvene vlasti su odlučile da građanima Podgorice, Cetinja i Nikšića zabrane izlazak iz ovih opština, a da se otvore lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru, saznaje CdM.

Trudnicama POZLILO: Umjesto glukoze primile cink-oksid, pa završile u KCCG

Četvrtak, 25.02.2021 | 07:12

Tri trudnice u ponedjeljak ujutro iz podgoričkog doma zdravlja u Bloku pet hitno su transportovane u Klinički centar nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo – umjesto glukoze primile su cink-oksid, saznaje Pobjeda.

Policija u Tuzima ZATVARA ugostiteljske objekte - Đeljošaj: Pozvaću građane da pruže OTPOR

Četvrtak, 25.02.2021 | 09:00

Policija je došla u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su jutros otvroreni uprkos mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.

Zbog pojave ŠUGE škola ZATVORENA - Nastava onlajn

Četvrtak, 25.02.2021 | 06:58

Dva učenika Osnovne škole "Njegoš" u Spužu imaju zaraznu kožnu bolest šugu, pa će se nastava do petka organizovati onlajn, kazala je direktorica škole Smiljka Pavićević.

Eraković: Kažnjavaju se gradovi sa dobrim statistikama, Tuzi su primjer kako se CG borila sa virusom

Četvrtak, 25.02.2021 | 09:33

Tačno u dan prije jedanaest mjeseci – 25. marta 2020. godine Tuzi su bile u bezuslovnom karantinu zbog naglog skoka zaraženih koronavirusom. Država i Opština su propisali, a građani odgovorno prihvatili propisane mjere.

Crvenoj Zvezdi falio gol da "sruši" Milan: REMI za kraj takmičenja u Ligi Evrope

Četvrtak, 25.02.2021 | 22:57

Crvena zvezda nije uspjela, iako je opasno pritiskala Milan, i to sa igračem manje. Na kraju u osminu finala Lige Evrope ide italijanski tim – 1:1 (1:1).

Imenovan novi Odbor DIREKTORA Kliničkog centra Crne Gore

Četvrtak, 25.02.2021 | 22:02

Novi bord čine dr Predrag Bajić, dr Vladimir Jovanović, dr Aleksandar Đogo, dr Marinko Paunović, dr Snežana Dragaš, dr Milija Mimovići dr Rajko Karličić.  

Objavljeno u Službenom listu CG: Stupili na snagu ukazi o OPOZIVU AMBASADORA

Četvrtak, 25.02.2021 | 21:46

Među opozvanim ambasadorima se nalaze i Obrad Mišo Stanišić, Tarzan Milošević, Budimir Šegrt, Darko Pajović, Miodrag Vlahović, Sanja Vlahović, Vera Kuliš i Dušanka Jeknić.

Ivanović: Vlada nije spremna da sjedne za sto sa predsjednicima opština sa većim brojem oboljelih

Četvrtak, 25.02.2021 | 21:07

Vlada nije spremna da sjedne za sto sa predsjednicima opština u kojima je broj oboljelih veći, saopštio je večeras poslanik Demokratske partije socijalista DPS Petar Ivanović.

Oglasio se Nadal i pojasnio zašto je odustao od turnira: Evo koliko je ozbiljna Rafina POVREDA

Četvrtak, 25.02.2021 | 20:56

Nadal je povlačenjem sa turnira "poklonio" drugo mjesto ruskom teniseru.

MVP: Vlahović predao ključeve, Pajović vratio pečat

Četvrtak, 25.02.2021 | 19:36

Primopredaja dužnosti...

Podaci MONSTAT-a: Prošle godine 83 odsto manje TURISTA u odnosu na 2019.

Četvrtak, 25.02.2021 | 19:03

Broj noćenja u svim vidovima smještaja pao sa 14,5 miliona na svega dva i po miliona.  

ODT Podgorica: UHAPŠENE tri osobe u Tuzima, KRIVIČNA PRIJAVA protiv Đeljošaja...

Četvrtak, 25.02.2021 | 18:50

U Tuzima su danas uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva. Dodaje se i da su podnesene krivične prijave protiv predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja i još dvije osobe.

Budućnost PONOSNA na Vučevića: RADUJEMO se svim tvojim uspjesima

Četvrtak, 25.02.2021 | 18:45

Podgorički klub je jedini u kome je Vučević igrao seniorsku košarku, prije odlaska u NBA - tokom lok-auta 2011. godine, neposredno prije debija u najjačem takmičenju, nosio je plavo-bijeli dres.

Konjević: Ko je nudio 21 MILION EURA Abazoviću, URA i dalje ĆUTI

Četvrtak, 25.02.2021 | 18:32

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević danas je ponovo upitao ko je nudio 21 milion eura potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.