Ponedjeljak, 18.01.2021 | 09:22
IZVOR: telegraf.rs

TREĆI PONEDJELJAK u januaru - DANAS je najdepresivniji dan u godini

Prije 15 godina ustanovljeno je, prema psihologu Klifu Arnalu, da je treći ponedjeljak u januaru najtužniji i najdepresivniji dan u godini.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Faktori koji utiču da baš ovaj dan bude i najozloglašeniji kada je u pitanju mentalno zdravlje jesu vremenski uslovi, prazan novčanik, osjeka post-praznične energije, ali i mirenje s činjenicom da ispunjavanje novogodišnjih odluka, kada se pravi presjek stanja, ne ide po planu i glatko.

Pa iako psiholozi smatraju da je druženje sa prijateljima i bavljenje fizičkim aktivnostima "lijek" da se prevaziđu nelagodni osjećaji, ovog puta imamo i pandemiju korona virusa koja dodatno utiče na povećanje anksioznosti, ali i onemogućava da činimo ono što je ključno za našu psihu - da se više uživo družimo sa ljudima koji nam prijaju. Jer, socijalna distanca se mora poštovati...

- Ovaj pojam nam najprije dolazi iz Evrope i Amerike, to je široko područje, ali je ovo lokalnog karaktera, ako uzmemo fragment vremenskih uslova. To nije univerzalni fenomen. Svakog ponedjeljka se svuda u svijetu nešto loše dešava. Međutim, ovo bismo prije mogli vezati za sezonsku depresiju koja obuhvata sada loše vrijeme, ali i sve ostale nabrojane segmente, pa recimo da u nekom periodu godine dolazi do pika i veće pojave depresije i suicida - objasnio je psiholog.

Kako da pomognete sebi

Ako ste se jutros probudili bezvoljni, utučeni, neraspoloženi i razočarani, a za to nemate nikakav poseban razlog, evo kako možete da pomognete sebi da što lakše pregrmite fenomen "najdepresivnijeg dana u godini":

1. Otvorite širom prozore i proluftirajte stan. Svjež vazduh popravlja raspoloženje.

2. Pustite muziku, jer ona ima moć da odagna loše raspoloženje.

3. Pozovite ljude koje volite, a sa kojima se odavno niste čuli - to će vam vratiti osmjeh na lice.

4. Revidirajte spisak novogodišnjih ciljeva - proučite šta vam je stvarno važno da promijenite u životu, a šta bi moglo da sačeka neka bolja vremena.

Zatim napravite prvi korak ka ostvarenju najvažnijeg cilja sa spiska i dajte sebi obećanje da ćete svakog dana raditi isto. Nema odustajanja!

5. Poigrajte se sa kućnim ljubimcem.

6. Izađite i prošetajte.

7. Počastite se omiljenom hranom.

Jedna porcija neće biti prevelik atak na vašu figuru.

8. Priuštite sebi opuštajuću kupku.

Voda je jednako blagotvorna po psihu kao i dobra muzika.

9. Odgledajte komediju ili pročitajte dobru knjigu.

Nasmijte se i nahranite dušu. Probleme ostavite po strani - ionako nigdje neće pobjeći...

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Kuku-Nama
18.01.2021 12:50

Nama je svaki dan super depresivan od ove nove vlasti i njihovih popova SPC.

2 1
KBC
18.01.2021 13:53

Zato nas liječi ona Ministarka-Apostolka zdravlja .

0 1

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.