Četvrtak, 21.01.2021 | 17:31
IZVOR: kolektiv.me

Saopštenje sa sedme sjednice - Vlada CG donijela nove odluke i dopune

Saopštenje sa sedme sjednice Vlade Crne Gore... 
Foto: Gov.me/ S.Matić

Vlade Crne Gore je, na sedmoj sjednici održanoj 21. januara 2021. godine kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Razlozi za donošenje ovog zakona su dopuna mjera i obezbjeđivanje efikasnijeg poštovanja propisanih mjera, radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštita stanovništva od prenošenja zaraznih bolesti. U tom cilju, propisano je i ovlašćenje i dužnost nadležnog inspektora da u postupku inspekcijskog nadzora, zabrani vršenje djelatnosti (proizvodne, uslužne, kao i priređivanje igara na sreću), kada utvrdi nepoštovanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolest, u trajanju od pet do 30 dana, u skladu sa težinom prekršaja, odnosno štetnim poljedicama protivpravnog ponašanja subjekta nadzora. Novim zakonskim rješenjima propisana je obaveza poslodavaca u djelatnostima koje se obavljaju u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao i u objektima koji obavljaju djelatnost u poslovanju hranom, da svojim zaposlenim obezbijede odgovarajuću obuku, koju sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore, u skladu sa odgovarajućim programom koji propisuje Ministarstvo zdravlja. Regulisano je i da obavezne zdravstvene preglede kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih lica u objektima koji podliježu sanitarnom nadzoru mogu vršiti samo zdravstvene ustanove čiji osnivač je država.

Donijeta je Nacionalna Strategija za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19). Strategija ima za cilj da upravlja nacionalnim odgovorom Crne Gore za uvođenje COVID-19 vakcine, a zasnovana je na različitim strateškim dokumentima SZO-a i drugih javno zdravstvenih autoriteta koji su bili dostupni u vrijeme njene izrade. U diskusiji je istaknuto da pravovremena priprema, kako administrativna tako i organizaciona, za upotrebu vakcina protiv SARS-CoV-2 predstavlja ključni elemenat „izlazne strategije" u borbi sa COVID-19 koji će uz dalje doslijedno sprovođenje opštih nefarmakoloških mjera prevencije i suzbijanja infekcije omogućiti „povratak u normalu" i funkcionisanje svih elemenata društva na način koji je postojao prije pandemije. Ovaj dokument se upravo bavi time – postavljanjem osnove, te dizajniranjem strategije za distribuciju, primjenu i praćenje upotrebe vakcine(a) protiv COVID-19 osiguravajući da sama strategija i svi sa njom povezani dokumenti budu uvezani te usklađeni sa ostalim nacionalnim elementima odgovora na COVID-19, a primjena u potpunosti integrisana u nacionalne mehanizme upravljanja pandemijom.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o n+ačinu ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrijednost i carine za medicinska sredstva i zaštitnu opremu koja se uvoze kao donacija, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti COVID 19. U cilju efikasnog djelovanja na suzbijanju epidemije COVID-19, definisano je da evidenciju o medicinskim sredstvima i zaštitnoj opremi koja se uvoze kao donacija vodi Ministarstvo zdravlja, preko Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

Donijeta je Uredba o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave. Prestankom važenja ranije Uredbe, poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu, čime će se omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, a u cilju zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja. U diskusiji je naglašeno da će se na ovaj način postići veći stepen stručnosti, sigurnosti i jednostavnosti postupka izdavanja urbanističko-tehničkih uslova.

Vlada je donijela i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Glavnom gradu Podgorica, čime se poslovi koji se odnose na davanje saglasnosti na idejno rješenje na zgrade bruto građevinske površine 3000 m2 i više iz člana 88 stav 2 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, a koji su bili povjereni Glavnom gradu vraćaju Direktoratu Glavnog državnog arhitekte. U raspravi je ocijenjeno da će ovakav pristup, pored ostalog, omogućiti bolju kontrolu nad projektovanjem.

Donijeta je Odluka o dopuni Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Dopunom je predviđeno da se, zbog ozbiljnosti poslova kojim se bavi, kao ličnost koju će štititi Policija odredi i potpredsjednik Vlade.
Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija. Izmjenom je propisano da se državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić uključi u rad Komisije ispred Ministarstva, u cilju dodatnog unapređenja rada ovog tijela.

Utvrđen je Nacrt detaljnog urbanističkog plana „Lijeva obala Lima", Opština Berane, s Programom održavanja Javne rasprave. Nacrtom je predviđena dalja transformacija prostora i stvaranje uslova za kvalitetnije korišćenje tog značajnog gradskog područja. Najveći značaj u planskom rešenju ima južni dio planskog područja uz rijeku i novi kružni tok gdje se planira izgradnja doma kulture uz funkcionalno i oblikovno povezivanje sa parcelom parka i dalje pejzažno uređenim površinama javne namjene - uređenom obalom, planiranim parkom i skverom. Na površinama PUP-om namijenjenim za centralne djelatnosti predviđeni su objekti centralnih – poslovnih , komercijalnih i uslužnih djelatnosti, koji na višim etažama mogu imati stambeni dio. Javna rasprava o tom planskom dokumentu trajaće 15 radnih dana od dana oglašavanja u jednom dnevnom štampanom mediju koji se izdaje i distribuira na teritoriji Crne Gore i na internet stranici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma www.mrt.gov.me.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela rješenja o imenovanju Majde Terzić za predsjednicu Komisije za žalbe u postupku za povraćaj imovinskog prava ili obeštećenje.

Jelena Maraš izabrana je za članicu Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Wireless Montenegro d.o.o." Podgorica.
Za v. d. generalne direktorice Direktorata za upravljanje ljudskim resursima, kadrovska i statusna pitanja u Ministarstvu odbrane određena je Vesna Mijović, dok je mr Veljko Mališić određen za v. d. generalnog direktora Direktorata za logistiku u istom Ministarstvu, do postavljenja generalnih direktora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Ivana Đurović, državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja, imenovana je za predstavnika Vlade Crne Gore u Skupštini Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Đeljošaj: Premijer svako malo MIJENJA STAVOVE

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:29

Na poruku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da on ne bi priznao Kosovo, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da smo svjedoci da predsjednik Vlade svako malo mijenja svoje stavove te da je degutantno išta i komentarisati.

Kovačević: Možda je Cetinje prijestonica, Podgorica glavni grad, ali Nikšić je SRCE CG

Nedjelja, 07.03.2021 | 18:48

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao je da ovo nije bitka za Nikšić, jer je on svoje bitke dobio ranije, a poslednju i najveću 30. avgusta, već je ovo "bitka za dostojanstvo, budućnost, a ponajviše bitka za sadašnjost".

Nikolić: Žalosno je gledati ovako neodgovorne državne zvaničnike

Nedjelja, 07.03.2021 | 13:42

Poslanik i član Predsjedništva DPS Andrija Nikolić poručio je da premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansijsa i socijalnog staranja Milojko Spajić ljube kovčege dok je situacija u Crnoj Gori alarmantna na mnogim poljima.

Šehović: CG druga na svijetu po broju inficiranih, ministarka da se vrati ljekarskom pozivu

Nedjelja, 07.03.2021 | 13:23

"Možda da nakon ovoga ipak ministarka razmisli o podnošenju ostavke?"

Vuksanović Stanković: Baš "osvježilo", Nikšiću fale longacefi, gospođa ministarka otpušta ljekare…

Nedjelja, 07.03.2021 | 12:07

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković ogorčena je zbog otkaza uglednom ljekaru Doma zdravlja Podgorica Nebojši Kavariću, ali i zbog nepoštavanja mjera u borbi protiv koronavirusa.

Pridržavajte se određenih pravila: Savjeti za ZDRAVU i ČISTU kožu lica

Nedjelja, 07.03.2021 | 21:33

Mnogi se muče s problemima kože lica, ali se barem neki od njih mogu riješiti pridržavanjem određenih pravila.

Vučević: Velika je ČAST što predstavljam svoju zemlju na najvećoj sceni

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:43

"Veoma sam ponosan da ću jednog dana kada završim karijeru moći da kažem mojoj djeci - igrao sam na ol staru, igrao sam sa Novickim, Lebronom, Vejdom.... sa najboljima", rekao je Vučević.

Đeljošaj: Premijer svako malo MIJENJA STAVOVE

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:29

Na poruku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da on ne bi priznao Kosovo, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da smo svjedoci da predsjednik Vlade svako malo mijenja svoje stavove te da je degutantno išta i komentarisati.

"KCCG kao jedina tercijarna zdravstvena ustanova u državi zahtijeva kolektivni ugovor"

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:26

"Svjedoci smo medijskog nastupa jednog DPS-u bliskog sindikata iz KCCG koji je naprasno odustao od nekad zajedničkog proklamovanog cilja o izradi posebnog kolektivnog ugovora. Kao istinski predstavnici zaposlenih u Kliničkom centru, mi ne odustajemo", navodi se u saopštenju.

PRVI radni dan u znaku NESTABILNOG vremena: Ovo je prognoza za 8. mart

Nedjelja, 07.03.2021 | 19:58

Vremenska prognoza za ponedeljak 08. mart.

Kovačević: Možda je Cetinje prijestonica, Podgorica glavni grad, ali Nikšić je SRCE CG

Nedjelja, 07.03.2021 | 18:48

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao je da ovo nije bitka za Nikšić, jer je on svoje bitke dobio ranije, a poslednju i najveću 30. avgusta, već je ovo "bitka za dostojanstvo, budućnost, a ponajviše bitka za sadašnjost".

Rapsodija UKUSA i jednostavna priprema: Probajte ČOKOLADNI KOLAČ bez brašna

Nedjelja, 07.03.2021 | 18:13

Ako volite da uživate u pravom ukusu čokolade, a da vam brašno ne bude prepreka koja smeta, ovo je pravi kolač za vas. 

Vuković: Dok CG čeka da Vlada nešto počne da radi, u Podgorici gradilišta na svakom koraku

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:46

“Trenutno radimo na 64 lokacije u Podgorici”, poručio je Vuković.

U trgovinu BEZ NOVČANIKA: Otvorena prehrambena prodavnica bez prodavaca i kasa

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:42

Prva prehrambena prodavnica bez prodavaca i kasa - Amazon Fresh otvorena je u tržnom centru u Londonu.

Liga šampiona: "Plave" POBIJEDILE Ferencvaroš u Podgorici

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:32

Rukometašice Budućnosti savladale su Ferencvaroš 22:19 u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona.