Petak, 22.01.2021 | 11:10
IZVOR: Kolektiv.me

REAGOVAO predsjednik Skupštine: Bečić odgovorio Šćepanoviću

Povodom reagovanja  predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića na navode predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrečene na Sjednici Prvog vanrednog zasijedanja 20.1.2021. godine, reagovao je Bečić.




Foto: Skupština Crne Gore

Njegovo reagovanje prenosimo integralno:

„Aktom Ustavnog suda Crne Gore U-II br. 6/21, od 18.1.2021. godine, Skupštini Crne Gore određen je rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije.

Isto je urađeno, iako je Ustavnom sudu bilo dobro poznato da taj rok Skupština u periodu Ustavom određenog vanrednog zasijedanja ni u kom slučaju ne može ispoštovati. Riječ je o najkraćem mogućem roku predviđenim Poslovnikom Ustavnog suda za dostavljanje odgovora i potrebne dokumentacije. Više je nego jasno da je tako određen rok u neskladu sa načinom rada i rokovima za sazivanje i održavanje sjednice Skupštine u periodu vanrednog zasijedanja.

Vašim reagovanjem od 20. januara 2021. godine ni u kom vidu nijeste obrazložili razloge takvog postupanja Ustavnog suda. Međutim, ukazali ste da ste u saznanju da je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore komentarisan rok za davanje odgovora Ustavnom sudu i da su iznesene neosnovane tvrdnje u odnosu na sudiju izvjestioca u tom predmetu; da je odredbom člana 10 stav 1 alineja 1 Poslovnika Ustavnog suda propisana zabrana davanja podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen, što je u konkretnom slučaju očigledno prekršeno; kao i da neutemeljene komentare iznijete na sjednici Skupštine Crne Gore u odnosu na sudiju izvjestioca u ovom predmetu odbacujete kao apsolutno neosnovane.

S tim u vezi, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, obavještavam Vas da sam na sjednici Prvog vanrednog zasijedanja u 2021. godini, dana 20.1.2021. godine, u svojstvu predsjednika Skupštine, upoznao Skupštinu sa sadržinom akta Ustavnog suda U-II 6/21 od 18.1.2021. godine, kao i sa obrazloženim zahtjevom Skupštine Crne Gore kojim je od Ustavnog suda traženo da odredi drugi objektivni rok u kojem će Skupština biti u mogućnosi da, poštujući Ustav i Poslovnik Skupštine, ostvari svoje pravo i izvrši zakonom utvrđenu obavezu dostavljana odgovora Ustavnom sudu po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Na sjednici sam, takođe, konstatovao da nisam u posjedu informacije, ali da sam uvjeren da je predsjedniku Ustavnog suda rok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, što ne abolira predsjednika Ustavnog suda, jer je on potpisao taj dopis Skupštini. Dakle, kazao sam da iznosim svoje uvjerenje na koje imam pravo imajući u vidu ukupnoj javnosti dobro poznata dešavanja u Ustavnom sudu, ali nijesam iznio tvrdnju u smislu rezolutnog stave da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u pomenutom predmetu. Štaviše, gotovo u istoj rečenici sam ostavio mogućnost da je moja procjena pogrešna, pri čemu sam ukazao da će Ustavni sud ako ocijeni za shodno naći način da me demantuje.

Vašim navodima da sam iznio neosnovane tvrdnje i neutemeljene komentare u odnosu na sudiju izvjestioca u konkretnom predmetu, upravo ste Vi, a ne ja,  predsjedniče Suda, saopštili da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u ovom predmetu.

Našli ste za shodno da odbacite kao neosnovanu i moju “ozbiljnu sumnju u namjere Ustavnog suda Crne Gore”, a da pritom ni u kom vidu niste obrazložili razloge zbog kojih je Ustavni sud Skupštini kao učesniku u postupku po prvi put odredio rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporenog akta Skupštine.

Na kraju, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, u posljednjem stavu Vašeg reagovanja, u kojem ste zahtjev i razloge Skupštine za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije ocijenili opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom utvrđenim rješenjima, saglasno čemu ste donijeli odluku da produžite pomenuti rok Skupštini za još 15 dana, dali ste najbolju argumentaciju svakoj mojoj s tim u vezi izgovorenoj riječi na Prvoj vanrednoj sjednici Skupštine u 2021. godini. Uostalom, na donošenje odluke o produženju roka odlučili ste se tek nakon održane sjednice Skupštine, iako ste imali priliku da to pitanje riješite do momenta održavanja sjednice, i tako poštedite instituciju na čijem se čelu nalazite dešavanja koja su uslijedila, a sve nas uskratite za povod za sačinjavanje ovog i prethodnih dopisa.“

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pečičanin
22.01.2021 13:26

Diskutabilni magistar i dvolični licemjer ne vidi koliko je ogavan.

3 2

OSTALE VIJESTI

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Planeta ljubavi ulazi u Bika: Tri znaka očekuje sudbinski susret do 23. maja

Srijeda, 24.04.2024 | 13:40

Venera, planeta ljubavi, mijenja znak 29. aprila i ulazi u zemljanog Bika, gdje će se zadržati do 23. maja. Ovakva planetarna pozicija donijeće lijepe susrete za Bikove, Djevice i Jarčeve.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Podaci Ministarstva - Podnijeto 18 KRIVIČNIH PRIJAVA zbog sumnje u falsifikat diplome

Srijeda, 24.04.2024 | 08:57

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.