Ponedjeljak, 25.01.2021 | 09:58
IZVOR: stil.kurir.rs

Preživio pad helikoptera, osnovao Amazon u garaži...: 7 zanimljivih činjenica o Bezosu

Ovaj uspješni biznismen nedavno je napunio 57 godina, pa je sada idealan trenutak da se upoznate sa detaljima iz života ovog fascinantnog čovjeka, koji je davne 1994. iz svoje garaže u Sijetlu osnovao Amazon, kompaniju najzaslužniju za popularizaciju onlajn kupovine.




Foto: Screenshot YouTube/David Rubenstein

Majka Džefa Bezosa, Džeklin, rodila ga je kad je bila tinejdžerka

Džeklin Jorgensen imala je svega 17. godina kada je 1964. rodila sina Džefa. U tom trenutku, ona je i dalje išla u srednju školu. Džefov otac, Ted, napustio je porodicu poslije jedne godine braka, pa je Džeklin morala da pronađe način da nekako spoji kraj sa krajem. Ona je počela da radi kao sekretarica, a kasnije je pohađala časove na kojima je upoznala svog budućeg muža, kubanskog imigranta Majka Bezosa, koji će postati Džefov očuh.

Još od malih nogu pokazivao je interesovanje za inženjerstvo i nove tehnologije

Kada je prerastao krevetac, Džef Bezos je navodno sam uzeo šrafciger i totalno ga razmontirao. Njegovi rođaci kažu da je kao dječak napravio primitivni alarm koji bi svirao svaki put kada bi neko ušao u njegovu sobu. U vrijeme kada je pohađao srednju školu, on je veliki dio vremena provodio u garaži njegovog doma, koju je pretvorio u svojevrsnu laboratoriju za pronalaske.

Bezos je još kao tinejdžer sproveo u djelo svoju prvu biznis ideju

On je, naime, sa svojom tadašnjom djevojkom organizovao edukativni ljetnji kamp pod nazivom Dream Institute za učenike četvtog, petog i šestog razreda. Učestvovanje u ovom programu koštalo je 600 dolara.

On je početkom ’90-ih radio na Vol stritu

Nakon što je diplomirao na univerzitetu Prinston, Bezos je dobio ponude za posao od više renomiranih kompanija. On je prvo radio za finansijski startap Fitel, a kasnije je prešao u kompaniju Bankers Trust. Svoju karijeru na Vol stritu završio je u investicionoj firmi D. E. Shaw & Co, gdje je sa svega 30 godina stigao do mjesta potpredsjednika.

Bezos je osnovao Amazon u svojoj garaži

On je navodno napisao biznis plan svoje kompanije na putu od Njujorka do Sijetla. Bezos i nekoliko kolega su razvijali sajt Amazon, tada samo internet knjižaru, iz njegove male garaže u Sijetlu. Sajt je dobio ovo ime po rijeci u Južnoj Americi, ali i zbog činjenice da je prvo slovo imena ujedno i prvo slobo alfabeta. Bezos je od svojih roditelja dobio pozajmicu od 300.000 dolara, koja mu je pomogla da otpočne karijeru preduzetnika.

Preživio je pad helikoptera

Godine 2003, helikopter u kome su bili Džef Bezos i još tri osobe, pod uticajem vjetra se preturio i srušio na teritoriji zapadnog Teksasa. Bezosova advokatica je iz nesreće izašla sa polomljenim pršljenom, dok su ostali putnici imali samo lakše povrede.

Bezos je vlasnik Vašington Posta

On je kupio ovu novinu 2013. za 250 miliona dolara. Pod njegovim vlasništvom, kompanija je poslije dugo vremena postala profitabilna, i to 2016, 2017. i 2018.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

Pjevačica Aleksandra Prijović je u okviru svoje turneje “Od istoka do zapada” održala i dva koncerta u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

VIDEO: Dejvis nije mogao da sakrije koliko je ljut - BACIO MIKROFON i otišao sa konferencije

Utorak, 23.04.2024 | 09:46

Entoni Dejvis nije mogao da sakrije bijes posle još jednog poraza protiv Denver Nagetsa (101:99).

Smeta im BUKA - PROČITAJTE na šta se žale stanovnici Podgorice

Utorak, 23.04.2024 | 09:37

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.

Ceca se OGLASILA iz studija, pa OBRADOVALA fanove - "POČELO JE" (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:26

Ovo se dugo čekalo.

ODLOŽENO suđenje Abazoviću po tužbi Lazovića

Utorak, 23.04.2024 | 09:22

U ulcinjskom Osnovnom sudu danas je odloženo suđenje po tužbi bivšeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića i Bemaksa protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Dragaš: NEGATIVNI izvještaj Stejt departmenta za 2023. POTVRDIO ZLOUPOTREBE Abazovićeve Vlade

Utorak, 23.04.2024 | 09:13

Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Vlade (bivšeg premijera Dritana) Abazovića naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista - kazao je član Predsjedništva ove stranke Tihomir Dragaš.

ŠETNJA za Ukrajinu sjutra na Cetinju: PODRŠKA HEROJSKOM ukrajinskom narodu

Utorak, 23.04.2024 | 09:01

Na Cetinje će se sjutra u 18 sati održati još jedna protestna šetnja podrške Ukrajini - najavili su organizatori.

Medojević: HAPŠENJA posljedica PRITISKA međunarodne zajednice

Utorak, 23.04.2024 | 08:54

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao je da se Crna Gora ne može očistiti od kriminala i korupcije koji je našao svoje sjedište u policiji, tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sudovima, bez radikalnih mjera.