Ponedjeljak, 25.01.2021 | 10:12
IZVOR: PR Centar

KCCG: U porodilištu NIJE bilo slučajeva da se koronavirus prenio sa MAJKE na BEBU

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od kraja oktobra porodilo se 30 žena koje su bile kovid pozitivne, nije bilo slučajeva da se kovid prenio sa majke na bebu, a ne savjetuje se da kovid pozitivne majke prekinu dojenje, jer virus u mlijeku nije dokazan.
Foto: PR Centar

Ginekolog i akušer u KCCG-u prim. dr sci. Gordana Vukčević kazala je da je trudnoća period radosti, ali i neizvjesnosti, a pandemija je dodatno pojačala osjećaj straha i zbunjenosti kod trudnica.

„One moraju da idu na redovne kontrole, a moraju i da poštuju sve epidemiološke mjere. Mi imamo kovid ambulantu u okviru naše Ginekološko-akušerske klinike gdje se primaju  pacijentkinje koje su kovid pozitivne. Razdvojen je put kako se te pacijentkinje ne bi miješale sa ostalima trudnicama i pacijentima“, objasnila je Vukčević za PR Centar.

U porodilištu postoji posebna porođajna sala za žene koje su kovid pozitivne.

„Sve porođajne sale su fizički odvojene tako da ne postoji mogućnost da žene koje su kovid pozitivne dođu u kontakt sa ostalim ženama i da prenesu infekciju“, kazala je Vukčević.

Trudnice se primaju i porađaju bez testiranja, ukoliko nemaju simptome i tegobe koje bi ukazale da postoji mogućnost da su kovid pozitivne.

„Ali naravno i pacijentkinja i svi mi smo svjesni rizika koji nosi ona ili neko od nas i apsolutno se ponašamo u skladu sa svim mjerama zaštite. Apelujemo na naše pacijentkinje da prirodan tok bolova ispoštuju do maksimuma da bi što kraće bile u bolnici“, rekla je Vukčević.

Prvi kontakt majke i bebe nakon porođaja, u porođajnoj sali, odvija se nesmetano.

„Kasnije se razdvajaju majka i beba. Majke borave u dvokrevetnim, trokrevetnim sobama, a bebe su smještene u dječijem boksu. Bebe se donose majkama na podoj u tačno određeno vrijeme i majke, pa i one koje čekaju rezultate testiranja, mogu sa maskom da doje bebu, rade oko nje, naravno vodeći računa o higijeni“, objasnila je Vukčević.

Podsjetila je da su se do kraja novembra kovid pozitivne trudnice porađale u Bolnici Kodra, ali je i tada bilo sporadičnih slučajeva pacijentkinja koje su bile pozitivne, a porodile su se u Kliničkom centru.

Vukčević je pojasnila da nije isključena mogućnost vertikalne transmisije, odnosno da nije isključena mogućnost da se rodi kovid pozitivna beba od majke koja je kovid pozitivna.

Kada je trudnica kovid pozitivna, a partner takođe pozitivan ili u samoizolaciji kovid služba Doma zdravlja dovozi majku u Klinički centar i nakon porođaja je vraća kući, a „ako je neko od bliske rodbine negativan, on može da preuzme bebu“.

Perinatolog u KCCG-u prim. dr Danko Natalić pojasnio je da se bebe majki koje su kovid pozitivne odvajaju u posebnu prostoriju da se ne bi miješale sa drugim bebama.

Foto: PR Centar

„Kod beba čije su majke kovid pozitivne testovi se rade dva puta u razmaku od 24 ili 48 sati. Sve bebe su bile negativne. Nismo imali situaciju da se kovid prenio sa majke na bebu“, kazao je Natalić.

Od marta prošle godine, odnosno od početka epidemije koronavirusa, dogovoreno je da se majka i beba iz bolnice otpuštaju što ranije kako bi se izbjegli kontakti i mogućnost zaraze.

„To je i trend u Baby friendly porodilištima da su beba i majka zajedno i da što prije idu kući. Otpust može da uslijedi već 24 sata nakon porođaja, a naravno medicinski razlozi idu prvi i nećemo nikada otpustiti ni majku ni bebu ako se sumnja da nešto nije u redu. Beba i majka moraju biti u dobrom stanju da bi u obzir došao otpust 24 sata nakon porođaja“, rekao je Natalić.

U slučaju carskog reza boravak u bolnici je nešto duži i onda se majka i beba otpuštaju nakon 48 ili 72 sata.

Kada je riječ o proširenju porodice, a kada su u pitanju komplikovane trudnoće koje zahtjevaju čestu posjetu zdravstvenim ustanovama, o njima bi, kako smatra Natalić, trebalo dobro razmisliti.

„Ako se u startu zna da će neke trudnoće biti komplikovane, zbog hronične bolesti majke ili nekih drugih problema o njima bi trebalo dobro razmisliti i u dogovoru sa ginekologom procijeniti rizike i vidjeti da li ima prostora da se trudnoća odloži za mirniji period“, pojasnio je Natalić.

Partneri i u vrijeme epidemije mogu da prisustvuju porođaju ako podnesu upit, odnosno molbu direktoru i ako imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

„Imali smo nešto manji broj upita da partneri prisustvuju porođaju u ovih proteklih godinu, ali inače porođaju prisustvuje prilično veliki procenat očeva u odnosu na period prije deset godina. Kada je o prisustvu partnera riječ imamo pozitivna iskustva.  Ženi mnogo znači što nije sa potpuno nepoznatim ljudima i što je tu neko ko može da joj pruži značajnu emocionalnu podršku“, kazao je Natalić.

Pojasnio je da svi pacijenti/kinje koji ulaze u Klinički centar na zakazane intervencije rade PCR test i za one koji su pozitivni postoje određene sobe koje imaju mokri čvor i sprovodi se posebna procedura da osoblje ne bi kontaktiralo i sa pozitivnim i sa negativnim pacijentima i eventualno prenijelo virus.

„Ali, naravno postoje hitni prijemi trudnica svakoga dana. Te trudnice nemaju sa sobom test. Ako se desi da mora da legne na odjeljenje i računa se da će njen boravak biti duži i da će biti u kontaktu sa više osoblja, te žene se testiraju na prijemu. Dešava se da se, prije nego što bude gotov test, žena porodi, ide na odjeljenje akušerstva. Kada stigne nalaz da je žena pozitivna ona se premješta u posebnu sobu“, pojasnio je Natalić.

Preporuka je da se sobe u kojima boravi više porodilja često vjetre i žene koje borave zajedno moraju da poštuju sve epidemiloške mjere.

Natalić je istakao da virus nije dokazan u mlijeku i ne savjetuje se da kovid pozitivne majke prekinu dojenje.

„Osim ostalih hranjivih sastojaka i antitijela se prenose preko mlijeka. Ono što je problem jeste boravak u istoj prostoriji. Važan je i period kad je majka pozitivna na kovid. Majka je najzaraznija dan-dva prije simptoma i četiri-pet dana poslije prvih simptoma i tada postoji šansa da virus prenese na bebu. Zato je neophodno stalno poštovati mjere zaštite“, poručio je Natalić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Borovinić Bojović i IJZ predložili TOTALNO ZAKLJUČAVANJE: Evo šta to podrazumijeva

Srijeda, 03.03.2021 | 06:53

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je Danu da ona i stručni tim Instituta za javno zdravlje zagovaraju uvođenje lokdauna, odnosno najoštrijih mjera za borbu protiv epidemije, ali da će o tome narednih dana konačnu odluku donijeti vladin savjet.

Delegacija Vlade položila vijenac, grupa građana ga UKLONILA

Utorak, 02.03.2021 | 12:58

Nakon što je delegacija Vlade položila vijenac na grob kralja Nikole povodom 100 godina od njegove smrti, grupa revoltiranih građana ga je uklonila i sa njega skinula trobojku.

CETINJE: Vladina delegacija položila vijenac, protestovala grupa građana

Utorak, 02.03.2021 | 12:11

Okupljeni su zviždali Vladinim zvaničnicima, uzvikivali "izdajice", "posrbice", "četnici" i pjevali pjesmu "što ste na nas digli hajku, četničku vam...", te dovikivali uvredljive riječi.

Vuksanović - Stanković: ZAKASNILI ste Apostoli, ništa vam crnogorsko nije SVETO

Utorak, 02.03.2021 | 12:51

"Zakasnili ste Apostoli, namjerno i svjesno, jer vam ništa crnogorsko nije sveto. Kralj Nikola je umro u egzilu 1. marta, a ne 2.marta", poručila je poslanica Vuksanović Stanković na svom Tviter profilu povodom polaganja vijenca na Cetinju.

Krivokapić: Crna Gora ima koga da slijedi, to je KRALJ NIKOLA

Utorak, 02.03.2021 | 13:20

U delegaciji Vlade bili su ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ 5.marta u KIC-u

Srijeda, 03.03.2021 | 11:48

Promocija zbornika „Njegoš naš nasušni“ u izdanju „Društva za očuvanje crnogorske duhovne baštine“ („DOB“-a) koji su priredili dr sc. Goran Sekulović i Marijan Mašo Miljić biće organizovana u petak, 5.marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 16:30.

Sve dogovoreno - Odabrana NOVA LOKACIJA za vrtić u Baru

Srijeda, 03.03.2021 | 11:25

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na samom početku svog rada odlučilo je da pažnju posveti izgradnji novog vrtića u Baru.

IJZ: U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru 28 pacijenata pozitivno na koronavirus

Srijeda, 03.03.2021 | 11:21

Trenutno je u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru infekcija koronavirusom potvrđena kod 28 pacijenata. Inficirane osobe su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i izolovane su od drugih pacijenata, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

KCCG opremio dio stare Medicinske škole za prijem COVID pacijenata

Srijeda, 03.03.2021 | 10:20

Klinički centar Crne Gore (KCCG) je preventivno opremio dio stare Medicinske škole u Podgorici za potencijalni rast prijema pacijenata zaraženih koronom sa lakšim simtomima.

Kavarić: EPIDEMIJA morbila u Crnoj Gori je realna

Srijeda, 03.03.2021 | 09:37

Epidemija morbila u Crnoj Gori je realna, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić, i to obrazlaže podatkom da je trenutno 90% djece 2019. godište nevakcinisano.

Stigla BEBA - Milena Vučić po drugi put postala MAJKA

Srijeda, 03.03.2021 | 08:44

Milena Vučić, pjevačica, porodila se sinoć i na svijet donijela djevojčicu Saru za koju je izabrala ime hebrejskog porijekla.

UP: Od početka godine ZAPLIJENJENO preko 400 kilograma marihuane

Srijeda, 03.03.2021 | 08:24

U cilju suzbijanja krijumčarenja opojnih droga i suzbijanja takozvane ulične prodaje narkotika podgorička policija je u saradnji sa službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i službenicima Sektora granične policije od početka godine zaplijenila 448 kilograma opojne droge marihuana, 540 grama opojne droge heroin, 6 grama opojne droge kokain i 170 komada raznih tableta koje se nalaze na listi opijata, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Davidović: Trg u Nikšiću zvaće se Sveti Vasilije Ostroški

Srijeda, 03.03.2021 | 07:59

Osnovač i lider Nardnog pokreta, Miodrag Daka Davidović, posjetio je manastir Sv. Luke u Župi gdje je razgovarao sa igumanijom Efimijom Nikčević i ocem Željkom Rojevićem. Predložio je da se u narednom periodu napravi farma za sestrinstvo u okviru manastira i dao riječ da će kada Narodni pokret pobijedi obezbijediti sredstva za taj projekat, ali i da će glavni gradski trg u Nikšiću ponijeti ime Svetog Vasilija Ostroškog.

Svi koji su KRŠILI mjere u Tuzima biće KRIVIČNO PROCESUIRANI?

Srijeda, 03.03.2021 | 07:10

Uprava policije će, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, krivično procesuirati sva odgovorna lica u firmama i ugostiteljskim objektima iz Tuzi koja su prošlog četvrtka u toj opštini otvorili svoje lokale u znak protesta zbog epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja, saznaje Pobjeda iz ODT-a.

Jokić: Vakcinacija u SC Morača i na šest punktova - Ovo je PLAN

Srijeda, 03.03.2021 | 07:04

U Crnoj Gori je juče od posledica virusa korona preminulo osam osoba, a u ponedjeljak 8. marta počeće prva vakcinacija starijih građana koji nijesu zdravstveni radnici i štićenici domova za stare.