Subota, 30.01.2021 | 14:27
IZVOR: noizz.rs

Kakav potez, kakav ČOVJEK - On je USVOJIO petoro djece sa posebnim potrebama

Ben Karpenter (36) oduvijek je želio da ima djecu, a za devet godina koliko je bio na “spisku usvojitelja” uspio je da usvoji petoro djece i to sve sa posebnim potrebama. Kada je svoju priču ispričao na televiziji brzo je dobio epitet – super tate!




Foto: Screenshot, youtube/ CatresVideo

On je dugo radio u školi za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju, pa je s toga želio i sam da usvoji klince koji imaju neku vrstu invaliditeta. Danas uživa u ljubavi petoro mališana.

Na titulu super oca tvrdi da to nije, već da je običan roditelj koji pruža djeci pažnju i ljubav.

“Oduvijek sam želio da bude roditelj, iako sam u početku imao u planu da usvojim samo jedno dijete. Imao sam ih šestoro, ali mi je 2019. godine nažalost preminuo dvogodišnji dejčak Noa, nakon stomačne infekcije koja je dovela do komplikacija. Roditeljstvo je mnogo više od toga da je neko biološki povezan sa djetetom“, rekao je Ben.

Sa nizom invaliditeta, njegova djeca Džek (13), Rubi (9), Lili (8), Džozef (5) i Luis (2), imaju složene potrebe. Džek ima autizam, djevojčica Rubi ima Pjer-Robinov sindrom i ograničenu upotrebu ruku zbog nedostatka kostiju, Džozef Daunov sindrom, Lili je gluva, a Luis ima cerebralnu paralizu.

Ovaj samohrani otac sa punim radnim vremenom priznao je da je bio dug proces da bude prihvaćen kao samohrani roditelj kada je usvojio prvo dijete od 21 godine. Ali rekao je da je taj proces sada „zabavan i brz“ jer „nova pravila i propisi stupaju na snagu“.

Danas se trudi da kuću sredi tako da može da udovolji potrebama djece i da svi osjećaju komforno u njoj. Na pitanje kako se sam nosi sa toliko djece, Ben je odgovorio:

“Sve je to rutina. Imam sjajne prijatelje i majku koja mi je prava podrška. Oni su najdivnija djeca, znate ljudi kažu “djeca su srećna što te imaju”, ali ja sam tako srećna što imam njih. Obogaćuju mi život na svaki način”, iskren je Ben.

On nije isključio mogućnost da jednog dana postane i biološki otac i tako proširi porodicu.

“Nikad ne reci nikad. Tako sam mislio da ću usvojiti samo jedno dijete, pa se to brzo povećalo na dvoje, pa troje… Možda budem imao još djece, niko ne zna šta ga čeka iza ćoška.”

Priče o njegovom herojskom činu i hvalospjevi što čuva petoro djece, on ne voli ni da čuje.

“Ja sam samo ja. Nisam super tata. Jednostavno volim to što radim. Pretpostavljam da je ono što radim izvanredno, ali ja sam samo ja i svako ko me poznaje to zna. Bez prevelike pompe i isticanja”, zaključio je Ben.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Advokat tvrdi da na OVO PITANJE NIKADA NE TREBA ODGOVARATI saobraćajnoj policiji

Petak, 19.04.2024 | 10:45

Pogledajte šta savjetuje da kažete...  

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.