Utorak, 02.02.2021 | 14:53
IZVOR: cdm.me

Ugostitelji: Stekli se USLOVI da nam se omogući NORMALAN RAD

Donesene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa su apsolutno nedovoljne i ne okončavaju agoniju u kojoj se nalaze one djelatnosti koje su najviše pogođene kako posljedicama pandemije virusa COVID19, tako i mjerama koje je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju, a to je, između ostalih, i ugostiteljska djelatnost, ocijenili su danas iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.




Foto: Kolektiv.me, Arhiva

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore na sjednici od 28. januara usvojila novi paket mjera podrške privredi i građanima za Prvi kvartal 2021. godine. Mjere su usmjerene na podršku održavanju nivoa zaposlenosti, pospješivanju likvidnosti, povećanju broja turista, stabilnosti poljoprivrede, kao i podršci ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura.

Cilj novih mjera podrške je, kako su istakli iz Vlade, intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti. Pet glavnih ciljeva mjera podrške su podrška ranjivim kategorijama stanovništva, podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata, stvaranje uslova za povećanje broja turista, stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

NVO Udruženje ugostitelja Podgorice želi da javno pohvali mjeru kojom su zarade zaposlenih subvencionišu u iznosu minimalne cijene rada odnosno 222 eura.

“Međutim, donesene mjere su apsolutno nedovoljne i ne okončavaju agoniju u kojoj se nalaze one djelatnosti koje su najviše pogođene kako posledicama pandemije virusa COVID19, tako i mjerama koje je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju, a to je, između ostalih, i ugostiteljska djelatnost”, navode iz Udruženja ugostitelja.

Kako ističu, svakodnevno smo svjedoci da se broj zaraženih virusom COVID 19 ne smanjuje odnosno da neznatno varira, pa su mjere kojima je rad ugostiteljskih objekata ograničen neopravdane i bespotrebne, a posljedice ovih mjera su katastrofalne i dalekosežne po privredu uopšte.

“Mjere su krizne i ovo je samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi. Naredni korak je dio koji se odnosi na kreditne aspekte”, saopštio je ministar Jakov Milatović, na konferenciji za novinare nakon donošenja pomenutih mjera.

U iščekivanju sveobuhvatne pomoći privredi, jedna cijela grana te iste privrede odumire i smatramo da je vrijeme da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu.

“Mišljenja smo da su se stekli uslovi da se ugostiteljskim objektima omogući normalan rad, naravno uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mjera, jer mjere kojima se taj rad ograničava do sada nisu dale nikakve rezultate u pogledu smanjenja broja oboljelih a imaju devastirajući uticaj na ugostiteljstvo i turizam uopšte”, poručuju ugostitelji.

Pozvali su nadležne da izmijene odluku o ograničenju rada ugostiteljskih objekata.

“Ovim putem javno pozivamo Vladu Crne Gore i njena resorna ministarstva da revidiraju svoje stavove kada su u pitanju mjere kojima se ograničava rad ugostitelsjkih objekata, te da u tom pravcu preduzmu konkretne poteze i donesu blagovremene odluke koje će rad ovih objekata uvesti u redovne tokove uz pomoć adekvatnu prioritetnosti ugostiteljstva i turizma za privredu Crne Gore. Smatramo da takve odluke moraju biti donijete u saradnji sa ovom granom privrede i njenim predstavnicima pa ovim putem apelujemo na izvršnu vlast da nas konsultuju prilikom odlučivanja kao privrednike koji su najviše pogođeni i ugroženi u trenutnim okolnostima, jer samo takva saradnja može donijeti kvalitetna i svrsishodna rješenja”, zaključuju iz Udruženja ugostitelja.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vukan
02.02.2021 15:40

Samo kukaju a ništa ne rade.

0 3
Da
02.02.2021 15:50

Realno mjere nemamju nikakve vajde jer ocigledno se br ne smanjuje,a nema osobe koja se nije zarazila ili prelezala koronu. Takodje policijski cas je najveca glupost ikad

5 0

OSTALE VIJESTI

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

ZBCG: Neće nas začuditi ako Katnić do početka sudskog postupka dobije status SVJEDOKA SARADNIKA

Srijeda, 24.04.2024 | 16:30

Današnjom objavom u pojedinim medijima Zapisnika o saslušanju osumnjičenog Milivoja Katnića, i definitvno se potvrdilo da će odbrana bivšeg GST- a biti zasnovana žargonski formulisano “tovarenjem” ostalih osumnjičenih, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Pjevač bio ŽRTVA VELIKE PREVARE - Promijenili su mu IDENTITET, prijatelji ga odmah pozvali: "Brate, da li...?"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:22

Pjevač Isak Šabanović suočio se sa sajber nasiljem kada mu je hakovana email adresa kao i profili na društvenim mrežama.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.