Srijeda, 03.02.2021 | 14:33
IZVOR: klix.ba

Rijedak slučaj: U BiH potvrđen prenos koronavirusa sa čovjeka na kućnog ljubimca

Naučnici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su iznijeli važne podatke do kojih su došli tokom istraživanja o koronavirusu. Jedan od najnovijih podataka je da je u BiH otkriven slučaj jednostranog prenosa virusa sa čovjeka na kućnog ljubimca.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Kako su dalje naveli riječ je o psu i da to je samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom te da je očigledno moguć prenos i na životinju., a da je ovaj slučaj sa životinjama rijetka pojava.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

"Riječ je o nalazu koji nas svrstava uz zemlje poput Holandije, SAD-a, Kine, Španije, Francuske, Njemačke, Belgije jer i kod njih postoje izvještaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je riječ o njegovom prenosu sa čovjeka. Prenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dijele sa kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko je način interakcije sa životinjom takav poput grljenja, ljubljenja ili korištenje zajedničke posteljine, to mogu biti uzrokom infekcije životinje. Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi odnosno prenosu sa čovjeka na životinju obrnut prenos još nije dokazan niti indikacija da bi se tako nešto moglo desiti", kazao je.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne trebaju brinuti te da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

"Ova potvrda je samo jedna u nizu i riječ je o incidentnoj situaciji jer se primarno virusi uvijek prenose sa čovjeka na čovjeka. Do sada nije nigdje u svijetu nije utvrđen niti jedan slučaj da su kućni ljubimci, konkretno psi i mačke, inficirali ljude. Upravo je bilo uvijek obrnuto gdje su psi i mačke inficirani zbog bliskog kontakta sa ljudima", dodao je Goletić.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu se osvrnuo na dosadašnja istraživanja koja su uspješno sprovedena u ovoj obrazovnoj ustanovi naglašavajući da njeni naučnici spadaju među prve koji su u našoj državi diferencirali sojeve virusa.

"Naš tim je sada dokazao jednostrani prenos virusa sa čovjeka na psa i ova istraživanja su u najvećoj mjeri finansirana iz vlastitih i sredstava međunarodnih organizacija IAEA i UNDP", naveo je Smajlović.

Amir Zahirović, šef Klinika veterinarskog fakulteta je pojasnio na koji način su naučnici Veterinarskog fakulteta došli do ovih saznanja.

"Nakon saznanja da je pas kohabitirao sa pozitivnim osobama, jer su bili u istom domaćinstvu, stupili smo u kontakt sa vlasnikom jer smo željeli izvršiti kompletan klinički pregled. Fizikalnim pregledom je utvrđeno da je pas veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja. Takođe nema relevantno naučno dokazanih prijenosa sa psa na čovjeka već je samo riječ o obrnutom i jednosmjernom prenosu", zaključio je Zahirović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura .  

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.