Utorak, 09.02.2021 | 17:33
IZVOR: cdm.me

Plantaže tvrde da su pogođenije koronom od turističke privrede, ne mogu opstati bez pomoći

Kompanija “13. jul Plantaže” više je pogođena dejstvom korona virusa od turističke privrede, što potvrđuje činjenica da oko 90 odsto vina u Crnoj Gori popiju turisti, konstatovao je Odbor direktora tog preduzeća.




Foto: Facebook, 13. jul Plantaže

Zbog korona krize, kako su naveli, prošle godine prodaja u Crnoj Gori je manja 50 odsto. U apsolutnom iznosu, sa 27,2 miliona eura u 2019. godini, pala je na 15,8 miliona eura u prethodnoj.

“Manja prodaja za 11,5 miliona eura se poklapa sa dugovanjem kompanije prema dobavljačima, državi i ostalim prispjelim obavezama. Kao društveno odgovorona kompanija, prije početka  djelovanja pandemije, prijevremeno je uplaćen iznos za dug poreza i doprinosa od 3,5 miliona eura, iako je postojao ugovor o restrukturiranju kredita”, naveo je Odbor direktora.

U Plantažama ističu i da, zbog lošeg uticaja pandemije, ne mogu opstati bez pomoći države, koje, kako tvrde, do sada nije bilo u dovoljnoj mjeri,.

“Stoga, u potpunosti podržavamo namjeru Vlade da učini sve što je u njenoj moći da, u zakonskim okvirima, pomogne revitalizaciju kompanije”, kazali su u Plantažama, dodajući da su pozitivni signali u poslovanju obnavljanje saradnje sa ruskim tržištem, kao i nastojanje da se poveća plasman na ostala strateški važna tržišta.

To će, prema ocjeni Odbora, značajno ublažiti negativne efekte uticaja korona virusa na poslovanje Plantaža.

Krediti

Trenutna kreditna zaduženost kompanije iznosi 21,4 miliona eura. U kompaniji navode da je riječ o obavezama koje dospijevaju narednih osam godina, tj.do 2028. godine.

“Imajući to u vidu, ovaj podatak treba analitički posmatrati u vremenu u kojem dospijevaju kreditne obaveze. Pojedine tranše dospijevaju u narednih osam godina, za koje je potrebno platiti ukupne kamate u iznosu od 2,2 miliona eura ili manje od 300 hiljada prosječno godišnje. Uz realizaciju koja je ostvarivana prije pojave korona virusa, vraćanje kredita ne bi predstavljao problem za kompaniju. U vrijeme na koje se ova informacija odnosi nije donijeta nijedna odluka o novom zaduženju, o čemu je Odbor direktora posebno vodio računa”, kazali su u Plantažama.

Navode da su u posljednjih 12 godina realizovali 39 miliona eura investicija i podigli više od 600 hektara novih zasada.

“Samo u 2019. godini realizovano je 5.2 mliona eura investicija. Državi je, po raznim osnovama, uplaćivano oko deset miliona eura godišnje. Poslovanje ove Kompanije, koja je globalna i tržišna, a ne monopolska, tangira direktno ili indirektno 16-18.000 građana. Vrijednost aktive na dan 31.12.2019. godine iznosila je 145.252.584 eura. Smatramo da ovi pokazatelji šalju jasan signal akcionarima da, u ovoj složenoj situaciji, finansijski i na drugi način podrže kompaniju “13. Jul – Plantaže”, ocijenili su u Odboru kompanije.

Vid podrške je, kako dodaju, i korektno i objektivno medijsko izvještavanje o najpoznatijem crnogorskom brendu na koji svi jesmo i treba da budemo ponosni.

“U svom četvoromjesečnom radu, Odbor direktora je imao kontinuiranu saradnju sa sindikatom i menadžmentom u rješavanju aktuelnih problema Kompanije. U uslovima djelovanja korona virusa sve zarade su blaogvremeno isplaćivane i nijedan radnik nije ostao bez posla. Odbor direktora, u saradnji sa novim rukovodstvom Kompanije, čini sve, u okvirima svoje zakonske i statutarne nadležnosti, da sačuva i unaprijedi najvrijedniji crnogorski brend, bez obzira na sve probleme i izazove sa kojima se susrijeće”, rekli su u Plantažama.

Odluke

Bord Plantaža, koji je izabran krajem septembra prošle godine, van snage je stavio Odluku o otpisu stambenih kreditnih obaveza zaposlenih prilikom odlaska u penziju, kao i Odluku o visini sredstava za isplatu stimulative otpremnine, čime su napravljene značajne uštede u korist kompanije.

“Donijeta je Odluka o usvajanju Pravilnika o potpisivanju u Društvu i Odluka o usvajanju Pravilnika o uspostavljanju sistema za otkrivanje i postupanje po obavještenjima o sumnjama na prevare. Osim navedenih odluka, usvojen je Plan integriteta i smjernice za politiku prodaje rinfuznih proizvoda, kao i Pravilnik o korišćenju službenih vozila. Na svakoj sjednici Odbora direktora razmatrana je informacija o aktivnostima ispunjenja obaveza prema nalazu DRI i upućivan je nalog menadžmentu o kontinuiranom smanjenju troškova”, zaključili su u kompaniji.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Niksic povija
09.02.2021 17:58

Pa zar nijesu PLANTAZE unistili direktori rukovodstvom DPS.a, pomoc od tih lopova tražite , neka vrate oteto , i PLANTAZE opet ce biti stare , sto ovu drzavu i narod ovi baksuznici unistise...

4 0
Pablo
09.02.2021 18:55

Nek Verica pripomogne, ima dobar cug

0 0
Migaš
09.02.2021 20:00

Da ce vam Vekica ima okle

1 0

"Radnici Instituta Simo Milošević POČEČE ŠTRAJK ako im Vlada NE ISPLATI zarade koje im se duguju"

Utorak, 23.04.2024 | 11:10

Radnici Instituta Simo Milošević počeće štrajk za dva dana ako im Vlada ne isplati zarade koje im se duguju.

Nemile scene - POGLEDAJTE TUČU u loži stadiona Arsenala (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 11:01

Svađe, koškanje, pa i tuče igrača su česte pojave na sportskim događajima. 

"Ne liči na SEBE"- Keli Ozborn IZNENADILA TRANFORMACIJOM (FOTO/VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:50

Usprkos brojnim nagađanjima nakon što je izgubila 38 kilograma nakon rođenja svog prvog djeteta, Keli Ozborn negira daje uzimala Ozempik.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

U ovoj DRŽAVI vlažne maramice koje sadrže plastiku BIĆE ZABRANJENE do ljeta

Utorak, 23.04.2024 | 10:23

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

VIDEO: Dejvis nije mogao da sakrije koliko je ljut - BACIO MIKROFON i otišao sa konferencije

Utorak, 23.04.2024 | 09:46

Entoni Dejvis nije mogao da sakrije bijes posle još jednog poraza protiv Denver Nagetsa (101:99).

Smeta im BUKA - PROČITAJTE na šta se žale stanovnici Podgorice

Utorak, 23.04.2024 | 09:37

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.