Četvrtak, 11.02.2021 | 14:42
IZVOR: direktno.rs

Na današnji dan preminula Vitni Hjuston: DEVET godina bez dive raskošnog GLASA

Vitni Hjuston, jedna od najvećih muzičkih zvijezda dvadesetog vijeka, preminula je na današnji dan prije 9 godina u 48. godini života.




Foto: Screenshot, Whitney Houston/You Tube

Vijest o njenoj smrti uzdrmala je cijeli svijet, jer se znalo da je pjevačica vodila bitku sa mnogim unutrašnjim demonima.

Hjuston je vanserijske glasovne mogućnosti pokazala još kao jedanaestogodišnja djevojčica kada je počela da pjeva u horu baptističke crkve blizu porodične kuće. Odrasla je u porodici muzičara, a toku njene karijere, ali i veličini talenta, pomogla je činjenica da joj je rođaka niko drugi do slavna Dion Vorvik.

Tokom višedecenijske karijere zabilježila je uspjehe o kojim neke mlađe zvijezde danas mogu samo da sanjaju. Pored Arete Frenklin izdvaja se kao afroamerička pjevačica najmoćnijeg glasa, a raspon njenog  glasa i visine koje je uspjevala da "pogodi" smatraju se vokalnim ciljem gotovo svih pjevačica.

Najveći momenat njene karijere svakako je bio film "The Bodyguard" i propratna pjesma "I Will Always Love You". To je bio trenutak kada je Hjuston pokazala glumački talenat i dokazala da je sposobna da iznese veliki film, pa je čak i slavni Kevin Kostner bio u njenoj sjenci.

Iako je film ostvario ogroman uspjeh širom svijeta, balada koja govori o ljubavi koja opstaje uprkos svim preprekama lansirala je Vitni u visine o kojima vjerovatno nije ni sanjala. Ova pjesma, pored toga što je vole ljubitelji muzike svih generacija, ostvarila je milijardu pregleda na platformi Youtube.

Da li je slava doprinijela njenom sve češćem prepuštanju drogama i alkoholu? Sigurno da pritisak koji je osjećala od velikih producentskih kuća, očekivanja publike, ali i konstantno zadiranje u privatnost od strane medija nisu mogli da joj pomognu na životnom putu.

Njen neslavan brak sa muzičarem Bobijem Braunom bio je praćen iz minuta u minut, a Vitni je često bila žrtva njegovog nevjerstva, a jednom prilikom ga je optužila i za nasilje. Slučaj je došao do suda, ali je Vitni bila uz svog supruga tokom cijelog skandala, a on je izričito negirao da ju je ikad tukao.

Tada se pisalo da je upravo Braun uveo pjevačicu u svijet opijata i doprinio njenom sve češćem oslanjanju na pomoć ilegalnih supstanci.

U svojoj autobiografiji koja je izdata 2008. godine, Braun je napomenuo da je njihov brak od početka bio osuđen na propast i da je Vitni odlučila da stupi u brak sa njim iz jednog razloga – kako bi "očistila" sliku o sebi koja se sve češće pojavljivala u javnosti.

Karijera Vitni Hjuston je na prelasku u novi vijek naišla na ne toliko plodonosan period, ali je 2009. vlasnica najmoćnijeg glasa odlučila da se vrati na svjetsku scenu. Izdala je album "I Look To You" na kojoj se našla istoimena kompozicija.

Riječi pjesme su upućene Bogu, a mnogi su se nakon njene smrti vraćali toj pesmi i tumačili je kao pjevačicin oproštaj.

Novac, slava i ljubav cijele planete nisu bili dovoljni. Nakon višedecenijskog uspjeha, Hjuston je preminula u 48. godini, a zvaničan uzrok smrti je davljenje u kadi nakon srčanog udara. Svemu tome je doprinijela i velika količina kokaina pronađena u njenoj krvi.

Dokumentarac o njenom životu koji je imao premijeru na festivalu u Kanu prije 3 godine izneo je tvrdnje da je Hjuston bila žrtva seksualnog zlostavljanja kao dijete. Za to je optužena Di Di Vorvik, rođena sestra slavnije Dion.

Ovo je potvrdio i Vitnin polu brat, bivši NBA igrač Geri Garland Hjuston, ali i pjevačicina asistentkinja Meri Džouns. Ona je navela da je Vitni nekoliko puta govorila da je bila zlostavljana od strane jedne žene kada je bila dijete.

Život Vitni Hjuston je bio sve samo ne bajka, iako se od nje uvijek očekivalo da se tako ponaša zbog finansijskog i karijernog uspjeha. Tragedija njene priče prenela se i na njenu ćerku koju je dobila tokom braka sa Bobijem Braunom.

Dvadesetdvogodišnja Bobi Kristina Braun je pronađena u nesvjesnom stanju u kadi svog doma četiri godine nakon smrti majke. Šest mjeseci kasnije je preminula.

Nabrojati sve nagrade koje je dobila tokom života trajalo bi predugo, ali tu su mnogobrojne Grammy, AMA, Billboard i BRIT statue koje svjedoče njenom uspjehu. U srcima ljudi širom svijeta, Vitni će ostati zapamćena po hitovima koji traju od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Za mnoge vlasnica najljepšeg glasa ikada ostavila je za sobom zavještanje koje, za sada, još uvijek niko nema moć da nadmaši.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.