Ponedjeljak, 15.02.2021 | 13:31
IZVOR: Kolektiv.me

URA: Dodatak će dobijati svako dijete kada to finansije dozvole

"Granica za djecu koja će imati pravo na dječji dodatak biće pomjerena, čim to dozvoli ekonomska situacija i javne finansije", saopštila je na današnjoj press konferenciji u prostorijama Građanskog pokreta URA poslanica te partije u Skupštini Crne Gore Suada Zoronjić.




Foto: GP URA

Kako je podsjetila, URA se, još od 2015. godine zalaže za vraćanje dječjeg dodatka.

"Poslanički klub Crno na bijelo će 18. februara glasati za predlog da sva djeca u Crnoj Gori do navršene šeste godine primaju dječji dodatak u iznosu od 30 eura, a djeca u stanju materijalnih i drugih potreba dodatak od 44 do 60 eura do navršene 18. godine".

Sva sredstva će, kako je objasnila Zoronjić, biti obezbijeđena iz budžeta, a implentacija će započeti 1. jula tekuće godine.

"Kada je URA 2015. uputila sličnu inicijativu Skupštini Crne Gore, sa izuzetkom što smo tada tražili da sva djeca do 15. godine primaju dječji dodatak, tadašnja vlast koju su činili DPS, SDP i ostali sateliti, nisu imali sluha, a ni političke volje da je sprovedu. Mi smo na korak do ispunjenja konačnog cilja. To je za nas satisfakcija, jer je naš partijski program naišao na povjerenje i podršku u novoj vlasti. Osluškujemo i dio javnosti koji nije zadovoljan, jer u prvi krug za dobijanje dječjeg dodatka neće biti uključena sva djeca, ali iz URE smatramo da smo napravili veliki iskorak. Ovo je sve što trenutna ekonomska situacija i javn finansije mogu da dozvole, a čim se to stanje promijeni, mi ćemo se zalagati da se i granice za primaoce dječjeg dodatka pomjere. Omogućili smo i da svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike, tako da smo i u tom pogledu napravili iskorak i barem malo olakšali onima koji za sada neće dobijati dječji dodatak, u dogovoru sa Vladom. URA se svakodnevno zalaže za bolji život građana", istakla je Zoronjić.

* SD predlaže dječji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina

* Konatar poručio SD-u: Dok je DPS bio na vlasti bili ste protiv dječjih dodataka

Na press konferenciji govorila je i poslanica URE Božena Jelušić koja je istakla da pravične raspodjele novca ne može biti dok se Crna Gora ne izbori sa sivom ekonomijom i dok se u potpunosti ne implementira socijalni karton.

"URA će potpisati i amandman kojim će se zalagati za to da djeca samohranih roditelja takođe primaju dječji dodatak, do 18. godine. To neće biti jedini amandman. U okviru biti saradnje svih činilaca nove vlasti, zalagaćemo se i za implementaciju izvjesnih rodnih politika", kazala je Jelušić.

Ona je takođe napomenula da žali što inicijative, kakva je primanje dječjeg dodatka, nisu sprovedene još 2007. godine, kada je u Crnoj Gori bilo mnogo više novca i kada je u toku bila ogromna prodaja nekretnina.

"Ovo je prvi korak, ali idealne i pravične raspodjele sredstava neće biti dok se ne obuzda siva ekonomija", navela je Jelušić.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Konatar kazao je da je Crnoj Gori bila potrebna smjena trodecenijske vlasti, da bi vrlo važni zakoni koji u fokus stavljaju građane i djecu mogli biti implementirani.

"Šest godina traje borba URE za dječje dodatke u Crnoj Gori i mogu reći da smo ponosni, jer smo nadomak jedne važne pobjede. 2015. godine smo predložili da sva djeca do navršene 15. godine primaju dječji dodatak, a da se visina tadašnje naknade, koju je tada primalo oko 10 odsto djece u Crnoj Gori, poveća za 50 odsto. Tada su predstavnici DPS-a i njegovih satelita glasali protiv i glasali su protiv svakog puta kada smo pokušali da na dnevni red damo dječje dodatke. Ista stvar se događala i kada je riječ o besplatnim udžbenicima", naveo je Konatar.

Kako je još istakao, predlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti rađen je u saradnji sa Ministarstvom finansija i partnerima iz vladajuće koalicije.

"Zahvaljujemo se na razumijevanju ministra finansija Milojka Spajića, ali i kolegama iz parlamentarne većine, jer je ovo zajednički uspjeh. Nismo odustali od ideje da svako dijete prima dječji dodatak, ovo je samo prvi korak. Imali smo prilike ovih dana da čujemo i mišljenje ombudsmana, ali ovo nije konačno rješenje. Zbog toga što smo zatekli spržene javne finansije, zbog raznoraznih ljudi poput Petra Ivanovića i Verice Maraš, u ovom trenutku nema održivog rješenja. Zato namjeravamo da se beskompromisno obračunamo sa korupcijom i kriminalnom, što će nas dovesti do situacije da javni funkcioneri neće krasti. Kada dođemo do toga, sva djeca u Crnoj Gori će primati dječji dodatak. Ovo je za nas ulaganje u budućnost Crne Gore i taj pravac ćemo nastaviti da držimo", zaključio je Konatar.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
***
15.02.2021 13:41

Ali prvo pretresi te već postojeće,uzimaju dečji djeca razdvojenih roditelja rad socijale,kredita i čuda,niko ne gleda imovinski karton,zemlja na umrle,naslednici na socijale,djeca na dečje dodatke,sve u zajednici ,politika čudo

1 0
Cg
15.02.2021 14:53

Aoo...opet zamalo dobismo djecji d. Pi. A tako je malo hvalilo. Za dlaku 😂

1 0
Pečičanin
15.02.2021 21:43

Vi ste obični manipulatori. Stvorite uslove za ono što mislite da treba dati ovom obespravljenom narodu pa tek onda to prezentirajte. Dosta je vaših laži i obećanja.

1 0

OSTALE VIJESTI

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Novi VOLI u Staroj Varoši

Srijeda, 24.04.2024 | 09:10

U Staroj varoši, u srcu Podgorice novi Voli market otvara svoja vrata 26. aprila u 10h.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE - Jednu od ovih većina ima, a evo zašto ne bi trebalo!

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.  

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.