Nedjelja, 21.02.2021 | 08:19
IZVOR: Pobjeda

"Vlast se zanosi, ne zna koliko je to skup posao": Pokretanje ToMontenegra će koštati 70 miliona eura

Za osnivanje nove avio-kompanije trebaće bar 60, a vrlo vjerojatno i 70 miliona eura, a za taj iznos novca mogao se spasiti Montenegro erlajnz (MA), saopštio je u razgovoru za Pobjedu, jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.




Foto: Ilustracija, unsplash.com

On je ocijenio da je odluka Vlade da kupi dva polovna aviona krajnje nepotrebna i neisplativa.

On se pita zašto Vlada nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika Montengro Airlinesa, a sada je odlučila potrošiti 21,8 miliona dolara za kupovinu dva polovna aviona, kao i kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju, ako je ranije izjavila da nema modaliteta finansiranja Montenegro Airlinesa zbog Evropske unije.

“Kako Crna Gora planira otvoriti novu kompaniju sa 30 miliona eura, ako je već potrošila čak 18 miliona eura na nabavku aviona. Pokretanje nove kompanije će koštati bar 60, a vrlo vjerovatno i 70 miliona eura. Za taj iznos novca mogla se spasiti stara kompanija Montenegro Airlines. O tempora o mores “, kazao je Šćuric za Pobjedu.

U odluci o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro je navedeno da je osnovni kapital te kompanije 30 miliona eura i biće uplaćen u roku od jedne godine od registracije. Šćurić smatra da to ni slučajno nije dovoljno novca.

“Pa Vlada je već potrošila 21,8 miliona dolara na kupovinu dva aviona. Vlast se zanosi, u stvari ne zna što je čeka i koliko je to skup posao “, upozorio je Šćuric.

Vlada je na sjednici održanoj u utorak odlučila da kupi dva polovna aviona ,,embraer 195“ za potrebe kompanije ToMontenegro. To su avioni koje je koristio Montenegro Airlines i plaćao do sada redovni godišnji zakup GECAS-u od 3,7 miliona eura. Iz Vlade je rečeno da je time ostvarena ušteda od 43 miliona dolara.

Šćuric ovaj potez Vlade ne može opravdati iz nekoliko razloga.

“Za taj novac mogao se imati lizing još bar sedam godina i to za tri aviona, ne za dva. Konačno u ovo vrijeme svi su ispregovarali povoljnije uslove lizinga, pa je taj iznos mogao pasti na 2,5 miliona što bi bilo dovoljno za devet godina lizinga. Uz otplate svake godine, a ne odjednom i to za jedan avion više. Na koncu, ovi avionu moći će letjeti još najviše deset do 12 godina. Oni su prilično stari. Dakle posao nikako nije isplativ”, istakao je Šćuric.

On je naveo da su ,,embraeri“ koje je koristio Montenegro Airlines stari između 10,7 i 12,8 godina. ,,Midlajf E195“ starosti 12 godina i sa 10.000 ciklusa u motorima koštaju 7,9 miliona dolara.

“Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, a što nijesu, 10,5 miliona dolara je previsoka cijena za ove avione “, smatra Šćuric.

On se pita zašto je Vlada sada sada našla 18 miliona eura za kupovinu aviona.

“To je krajnje nepotrebno u kontekstu dugotrajnih lizing ugovora, a nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika. Pitanje je i kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju ako je izjavila da nema modaliteta finansiranja kompanije Montenegro Airlines zbog Evropske unije, što je bio razlog likvidacije Montenegro erlajnza”, kazao je Šćuric.

On smatra da odluka Vlade da krene u osnivanje nove avio-kompanije, nije loš potez, iako je, kako kaže sa novcem koji će se potrošiti Crna Gora mogla restrukturirati i sanirati postojećeg avio-prevoznika Montenegro Airlines i pritom ne izgubiti slotove, kode-šer i druge ugovore, pilote, mehaničare…

“Jednostavno način na koji je to napravljeno je loš. Nije se smjelo dozvoliti da Montenegro Airlines nestane, trebalo je napraviti novu kompaniju, a staru održavati na životu do osnivanja nove, te potom sve prebaciti na novu kompaniju. Tako su u prošlosti to napravile kompanije Sviser, Alitalia, Olympik, Sabena/Brusels”, rekao je Šćuric.

Iako, kako navodi, nije loš potez osnivanje nove kompanije, to može biti ,,novi početak, početak bez repova“.

“Nažalost za sada ne vidim da se ide u tom smjeru. Katastrofalan način kako je to napravljeno. Konačno ime ToMontenegro je krajnje loše, potencira da se radi o lou kost kompaniji. Ime bi moralo biti Montenegro er ili Montenegro Airways ili Air Montenegro, da se nastavi kontinuitet na prošlu kompaniju”, saopštio je Šćuric.

On je dodao da je Crna Gora, nakon prizemljenja aviona Montenegro Airlinesa spala na tek malo više od četiri dnevna leta sa dva aerodroma, te je izgubila oko 40 odsto letova.

“Neke dane konektiranost je toliko loša da nemate letove prije 15 sati. Putnik iz Podgorice ili Tivta danas mora potrošiti dva ili tri dana za put koji je još prije nove godine obavio u jednom danu “, naglasio je Šćuric.

On smatra da je prvenstveno trebalo restrukturirati poslovanje Montenegro Airlinesa.

“Trebalo je očuvati Montenegro Airlines. Kompanija je stvarno krenula u dobrom smjeru, suočila se sa problemima, pokrenula niz mjera dobrih za kompaniju i Crnu Goru (smanjenje broja zaposlenih, ukidanje poslovnica, racionalizacija linija, racionalizacija flote…). Nije mi jasno zašto se onda uništila kompanija koja je imala reputaciju, slotove, kod-šer ugovore”, rekao je Šćuric.

Montenegro Airlines je bio promoran da prizemlji avione 26. decembra prošle godine, jer je Poreska uprava po nalogu Ministarstva finansija i socijalnog staranja dan ranije blokirala račun kompanije na kojem je u tom trenutku bilo 3,2 miliona eura. Iz Vlade je 24. decembra saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

Šćuric je istakao da je iznenađujuće mali broj bankrotiralih kompanija u vrijeme pandemije kovida-19.

U Evropi su bankrotirale tek četiri male kompanije. Jednostavno su vlade izdvojile enormna sredstva (primjera radi za Lufthansa Grupu preko 11 milijardi eura, za Er France-KLM preko deset milijardi, za Alitaliju preko tri milijarde, za Iberiu i Vueling milijardu eura…).

On dodaje da postoje najave velikog broja otvaranja malih start-apova koji se nadaju da će doći do jeftinih aviona te iskorsitit situaciju kada su veliki igrači slabi i nemoćni ,,u nadi da će ispod radara moći nešto otvoriti“.

“Velika većina tih najava neće se ostvariti, a i one koje se ostvare neće biti dugog vijeka, najviše godinu-dvije “, rekao je Šćuric.

Ne vjeruje da će ToMontenegro biti operativan do 1. juna

Iz Vlade je najavljeno da im je cilj da ToMontenegro postane operativan i da se letovi te kompanije uspostave do 1. juna.

“To je moguće i ostvarivo, ali ne u kontekstu Crne Gore. Što je do sada u dva mjeseca napravljeno? Gotovo ništa. Prošla su dva mjeseca, a nema još ničega. Nije pokrenut AOC, nijesu ispregovarani slotovi, operativne procedure, piloti, mehaničari, kabinci, nema postavljanja sistema. Kupljena su dva aviona i pregovara se sa konsultantima. Nakon dva mjeseca? Stoga nijesam baš toliko optimističan da će se to stvarno desiti do 1. juna”, rekao je Šćuric.

Avio-kompanija ToMontenegro pozvala je u srijedu sve konsultantske firme da se do utorka prijave na javni poziv u cilju podrške u formiranju najefikasnije strukture novog avio-prevoznika.

“Ovako ekstremno kratak rok od samo četiri radna dana znači da je Vlada Crne Gore već dogovorila sa potencijalnim konsultantom posao jer prikupiti sve dokumente do utorka istinski nije realno. A ovo, opet, ostavlja gorki utisak lošeg odnosa prema prevozniku u Crnoj Gori, te postavlja opravdano pitanje dobrih namjera Vlade Crne Gore”, kazao je Šćuric.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vesko
21.02.2021 08:57

Alen Scuric nije nikakav strucnjak za vazduhoplovstvo.To je covjek koji nikada nije radio u avijaciji.

3 3
Ovca
21.02.2021 09:34

Kako nece kad su Spaic, Bojanic i Krivokapic rekli da oce ?

3 1
Pg
21.02.2021 11:03

Nemam volju da citam dalje.Al Kaze :"za taj novac se mogao spasiti MA".Koliko novca se ulazilo u njega do sad vazda u minus krade ko prije stigne i sto je trebalo punit dzepove nekom.Ove sto zale MA razumijem od onoliko besplatnih karti i ja bih zalila da sam je jednom dobila u nadi da cu opet dobiti besplatnu kartu. Zalite nesto sto je u plusu a propada (Plantaze) ili nesto sto je prodato a nije nikad moglo biti neprofitabilno(Telekom)

2 1
Zoro
21.02.2021 12:03

Zar nije bila prica ovijeh apostola da ce otvsranje nove avio kompanije kostati nulaaaa eura.....pa promasut 70 meleona ....strucnjaci nema sto

2 1
desanka
22.02.2021 12:28

farancuska je mnogo bogatija zemlja od nase, pa joj je zeljeznicki prevoz na prvom mjestu.vracaj mo se zeljeznici .

0 0

OSTALE VIJESTI

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

Vuković: Nema ukidanja doprinosa ni Fonda PIO, građani mogu biti mirni

Utorak, 23.04.2024 | 14:40

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.

Radulović najavio: Biće REKONSTRUISANI svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

Utorak, 23.04.2024 | 11:16

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

Podgorica: Naloženo HAPŠENJE osam policajaca

Utorak, 23.04.2024 | 09:51

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) saopštilo je da je u predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita dalo nalog za hapšenje osam policijskih službenika.

Šaranović: UHAPŠENO osam policajaca i 27 stranaca

Utorak, 23.04.2024 | 12:58

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Uprave policije ODT-u u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika iz sektora Granične policije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanjem mita, kao i protiv 27 stranih državljana koji dolaze iz Albanije, Kosova i Turske, a koji su u pojedinačnim slučajevima učinili isto toliko krivičnih djela davanjem mita.

Aerodromi Crne Gore - Broj putnika u Podgorici 45 odsto VEĆI nego 2019. godine

Utorak, 23.04.2024 | 10:04

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila 2024. godine opslužio skoro 370 hiljada putnika što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

Namirnice koje ne bi trebalo da naručujete preko dostave

Srijeda, 24.04.2024 | 08:44

Danas je dostupna dostava ne samo gotovih jela, već i namirnica iz supermarketa. Ne preporučuje se baš svaka od njih za naručivanje i za to postoji dobar razlog.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?