Utorak, 23.02.2021 | 07:06
IZVOR: Dan

Savković poručila: Dječji dodatak ne može zamijeniti NAKNADE MAJKAMA

Savkovićeva kaže kako ne može da prihvati argumentaciju da država nema novca... 




Foto: arhiva, PR Centar

Majke kojima je uskraćeno doživotno stečeno pravo na nadoknadu po osnovu rođenja troje i više djece, od nove vlade i Ministarstva finansija i socijalnog staranja očekuju da im jasno odgovore kako će im ikada biti vraćene naknade, a ne da se pozivaju na odluke Ustavnog suda i priču kako je zakon na osnovu kojeg su ostvarile ta primanja bio diskriminatorski, poručila je u izjavi za Dan jedna od koordinatorki korisnica naknada po osnovu materinstva Željka Savković.

Ona smatra kako Vlada očigledno bježi od odgovora na pitanje kako će riješiti problem u koji su majke zapale.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica, juče je kazala da im je prioritetno pitanje održivost javnih finansija, a o vraćanju naknada majkama nije dala konkretan odgovor.

Kasalica je u jutarnjem programu TV Vijesti govorila i o davanju dodatka za djecu, ali Savkovićeva kaže da to nije isto pitanje kao i za oko 22.000 majki koje su prevarene prije pet godina.

“Dodatak za djecu nije naše pitanje, mi pitamo šta će biti sa majkama kojima je dato pravo na nadoknadu, a potom im smanjeno i ukinuto. Nijesmo mi krive što je usvojen takav zakon, mi ga nijesmo ni tražile. Zakon je usvojen, nama je dato doživotno pravo, a onda je ukinuto. Stalno poredimo našu situaciju sa bivšim poslanicima kojima nijesu ukinute penzije koje su im neustavno dodijeljene. Najbolje bi bilo da Vlada konačno odgovori na naš dopis od 12. januara u kojem smo tražili sastanak na kojem bismo razgovarali o mogućim načinima izlaska iz ove situacije. Bolje je na vrijeme da krenemo u rješavanje problema, nego da država bude morala da odjednom plati sve po presudi suda u Strazburu”, poručila je Savkovićeva.

Mila Kasalica je juče podsjetila da je Ustavni sud utvrdio da su naknade majkama bile neustavne i diskriminatorske, a čitav zakon kontroverzan od kada je donijet.

“U ovom trenutku održivost budžeta je ono što obavezuje Ministarstvo finansija da se prema tome sa punom odgovornošću odnese. Početna norma je bila natalitet, a onda smo ušli u čistu populističku politizaciju nečega što nije trebalo da se desi. Kada smo došli do velikog troška budžeta, svi su počeli da se prepucavaju na političkoj ravni i onda su majke završile da spavaju pred Skupštinom”, kazala je Kasalica.

Ona je navela da se to pitanje mora rješavati nekim drugim modelom, da se odrazi na natalitet, a to se odnosi na mlade majke, a ne na žene koje su imale 25 godina staža ili 15 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Onda zaboravljamo sve majke koje rade u selima, koje su rađale, ali se nijesu prijavljivale na Zavod, samohrane roditelje koji imaju manje od troje djece i samohrane očeve. Rješenje će se morati da se traži u saradnji sa mnogima, ali na nivou onoga što je održivost javnih finansija”, zaključila je Kasalica.

Para ima, uvesti mjere solidarnosti

Savkovićeva kaže kako ne može da prihvati argumentaciju da država nema novca.

“Novca ima, to smo vidjeli jako dobro na osnovu samo par primjera. Evo neka Vlada uvede mjeru solidarnosti sa građanima, da niko u javnom sektoru ne prima platu preko 1.000 eura i biće dosta novca po tom osnovu. Neka ukinu privilegije koje su u ovom trenutku brojne, pa će biti novca. Ne bi svaka majka vjerovatno opet uzela nadoknadu, jer one koje su otišle u penziju ne bi je se odrekle. Izdatak majkama i nije toliko velik jer mnoge žene već primaju neki vid pomoći, pa onda samo po tom osnovu da im se povećaju i eto je vraćena naknada”, dodaje Savkovićeva.

KOMENTARI (11)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mmmmmm
23.02.2021 07:49

Vratite majkama steceno pravo

36 6
Dule
23.02.2021 08:02

Ova Vlada je uvela djecje dodatke a za nadoknade majkama poruku pišaljite onima koji su vam to i odobrili,neka vam oni isplacuju imaju okle jer su puni ko brod

22 6
Milica
23.02.2021 12:51

Da decji dodatak je 3000 po detetu A dali je to dovoljno novca za mesec dana

7 1
Miki
23.02.2021 09:35

Neka majke završnu rukave pa neka rade oce od 37 god da primaju 300 eura i da.... Da drzava usvoji samo za majke koje imaju 50 god pa na dalje i min 10 god radnog staza tako treba drzava da uradi I djeci vratiti djecji isto do 18 god To je pravedno resenje

14 11
Realna
23.02.2021 09:56

Sve su majke potrčala da uzmu naknadu,jer su bile veće od penzije.Nema država toliko novca da plaća naknade,a da majke ne rade ništa ili rade na crno.Šta da radimo mi koji punimo budžet? Da radimo do 65? Doživimo ili ne doživimo penziju? I ta penzija bude manja od naknade za majke? Mi smo manje majke jer smo rodile 1 ili 2? Neke na žalost,ne mogu da se ostvare kao roditelji.Bitno je da majke 3+dobiju novac! Budite malo realni gospodjo Savković.

10 18
ranka
23.02.2021 10:15

Mene interesuje pitanje staža koje se dobija na osnovu djece, zašto se taj staž ne može priključiti ženi i na godine starosti nego samo na godine staža, znači žena koja je radjala djecu i baš iz tog razloga nije tražila posao, a prethodno ga nije ostvarila ne može nikad stažom dostići svoju penziju samo godinama starosti, tako da i to pravo za nekoliko mjeseci koje bi imala na djecu ona ne može nikad ostvariti. Znam da je nerealno da se ženama na osnovu radjanja daju penzije jer država za to nema novca, ali me ovo prethodno pitanje više interesuje od toga da se makar na neki način izadje u susret ženama koje rade i koje bi na neki način ostvarile pravo na osnovu radjanja, a njima bi i te kako značilo. Pozdrav.

5 3
Milica
23.02.2021 12:00

Damo znas steceno pravo majkama Crne Gore.Vise ptice znaju aj presyani vise.

2 2
Tamara
23.02.2021 12:17

Gospodjo Savkovic, ostavite se price o naknadama majkama. To vam je obecala bivsa vlast i same ste trebale znati da od toga nema nista. Recite mi sta je sa zenama koje su rodile 1 ili 2 djece. Jesu li i one majke?

5 7
Mrgud
23.02.2021 12:20

Nepismena Savka dogura do političarke ove propale države . E propalo se , ka što je .

4 7
Bice svega
23.02.2021 14:56

Polako te, dame i gospodo, neka malo Drzavu povrate u normalu pa cemo sve stici, polako, polako. Ja sam majka 4 djece,jedno primanje imamo, borimo se, svako ide u skolu,osmi, deveti, drugi srednje i cetvrti, ali kako ce kad su sve pokrali, a sta ce ih jos izbaci na videlo. Lopova!

2 3
Fendak
23.02.2021 20:18

Tadasnja opozicija je glasala taj zakon o majkama cak i bili na proteste majki pruzali im besplatnu pravnu pomoc a sad niko ni da gukne...

3 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.