Petak, 26.02.2021 | 08:28
IZVOR: Dnevne novine

Studenti traže da se razmotri obavezno uvođenje PRIJEMNOG ISPITA

Obavezno uvođenje prijemnog ispita na svim fakultetima Univerziteta Crne Gore, regulisanje pitanja izbora rektora i dekana, angažovanje dodatnog akademskog osoblja, samo su neke od tema koje su se mogle čuti na okruglom stolu „Izmjene Zakona o viskom obrazovanju – kako do idealnog rješenja?” Panel je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG), sedmicu uoči formiranja radne grupe koja će raditi na izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.
Foto: arhiva, Kolektiv.me

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Božović iskazao je nezadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjem, te iznio stav da trenutno postoji značajna neusklađenost Zakona o visokom obrazovanju sa drugim zakonskim aktima kao što je Zakon o radu.

„Studenti su više puta iskazivali opravdano nezadovoljstvo time što imamo Bečelor diplome koje su maltene neupotrebljive. Štaviše, u pojedinim profesijama nemamo upotrebljive diplome, što bi trebalo da bude cilj akademskog procesa”, naveo je Božović.

On je istakao da se pitanje izbora rektora i dekana, može podvesti pod stavku demokratizacije UCG-a.

„Rekao bih da nam je zaista potrebno da se institucionalno, zakonski definišu pristupi koji će ovaj proces učiniti demokratičnim. Raduje i to što postoje indicije da će ovaj zakon relaksirati pitanje opterećenosti nastavnog kadra, time i studenata koji su opterećeni velikim brojem časova”, poručio je Božović.

Stav Studentskog parlamenta (SPUCG) je da su potrebne konkretne mjere, kada je novo zakonsko rješenje u pitanju riječi su Aleksandra Šipčića, studenta povjerenika Univerziteta.

Studenti se svakodnevno suočavaju sa problemima poput nedosljednog sprovođenja zakonom obavezne praktične nastave, različite primjene pravila studiranja koje variraju od fakulteta do fakulteta, velike opterećenosti predmetima u jednom semestru.

„Angažovanje dodatnog akademskog osoblja, prioritet je koji mora da bude definisan od strane svih aktera u procesu visokog obrazovanja. Samo na taj način obezbijediće se rad u malim grupama, kvalitetnije savladavanje ispitne materije i, što je najbitnije, dosljedna primjena bolonjske deklaracije. Trenutno studenti imaju najveće zamjerke kada je u pitanju praktična nastava, koja je propisana zakonom, ali postoji nedosljednost u primjeni iste na različitim fakultetima. Zbog toga se ne stiču praktična znanja koja su ključna za valorizaciju na tržištu rada”, kazao je Šipčić.

Studentski parlament će insistirati i na uključenosti studenata kada je posrijedi izbor rektora Univerziteta i dekana na fakultetskim jedinicama.

„Studenti po važećim zakonskim normama, ali i na osnovu uporedne zakonske prakse u zemljama regiona moraju da učestvuju u ovako važnom pitanju kao što je izbor rektora”, istakao je Šipčić.

On je u ime krovne organizacije studenata Univerziteta iznio i stav da je potrebno ponovo razmotriti pitanje uvođenja prijemnog ispita za upis na osnovne studije.

„Studiranje treba da bude privilegija. Rješenje je ponovno uvođenje prijemnog ispita, i to na svim fakultetima kako bi fakultet upisivali samo najkvalitetniji”, dodao je Šipčić.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak poručila je da je vrijeme da se priča o novom modelu jer, s njenog stanovišta, trenutni model zatvara jedini državni univerzitet.

To se posebno odnosi na izbor rektora najveće ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Stoga smatra da, po ovom pitanju, pravo glasa treba da ima sve akademsko, ali i neakademsko osoblje, kao i studenti.

„Isto tako, nije dobro da ovako mijenjamo rektore. Mislim da se za izbor rektora, kao i za njegove smjene treba propisati stroge kriterijume. Ne smijemo dozvoliti ni da često razrješavamo rektore. Izmjene Zakona treba da idu u pravcu omogućavanja prohodnosti mladim kadrovima, budući da im trenutno rješenje ograničava napredovanje. Jedan od razloga što mladi kadrovi napuštaju Univerzitet jeste nizak koeficjent, te loši materijalni uslovi profesora i saradnika. Ne smijemo dozvoliti da se univerzitetski profesor svede na nivo šalterskog službenika u nekoj boljoj banci”, poručila je Bošnjak.

Univerzitet treba da bude kuća slobode i kuća slobodne misli, poruka je Martina Ćalasana koji je govorio u ime Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta. Podržavši pravovremeno reagovanje studenata na ovo goruće pitanje, on je poručio da kompletan nacrt budućeg zakona mora biti jasan, precizan i nedvosmislen.

Predsjednica Upravnog odbora UCG-a Rajka Glušica smatra da je važno što postoji spremnost UCG, Ministarstva i Skupštine da se krene u izmjenu zakona.

„80 odsto pameti u Crnoj Gori je na Univerzitetu Crne Gore. Kičma ove države je, dakle, na državnom univerzitetu. Mi ne smijemo prepustiti slučaju, niti dopustiti da se taj kapital usmjeri u pogrešnom smjeru. Ukazujem i na ugroženost saradnika na Univerzitetu, posebno majki. Zalažem se i za ograničavanje mandata rektora i dekana. Kako ćemo graditi slobodnu misao, ako je svako na Univerzitetu ugrožen i ako mu je status na Univerzitetu ugrožen?”, istakla je Glušica.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Abazović na saslušanju: Sve ovo je BESMISLENO, cilj je da se zataška učešće pojedinih ljudi na SKUPOVIMA

Utorak, 20.04.2021 | 10:39

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da inspektori danas nijesi ni znali za koje krivično djelo su ga pozvali na saslušanje. On je u Specijalnom policijskom odjeljenju saslušan u svojstvu građana.

Veljović: Ne prijeti praznom puškom Abazoviću, jer će i ova ružna epizoda biti ZAVRŠENA

Utorak, 20.04.2021 | 14:50

“Sasvim na kraju, ali ne manje važno. Sve što sam radio u prethodnom periodu radio sam u skladu sa ovlašćenjima, zakonima i propisima uz spremnost da svakom odgovorim na interesovanja i nejasna pitanja".

Davidović: Imamo novi Maršalov plan, možemo da ZAVRŠIMO auto put Bar – Boljare

Utorak, 20.04.2021 | 12:27

"Tamo neki portparol Stan, deseti nivo u EU kaže da neće da vraćaju kredite trećih zemalja, a u stvari kaže: Putuj Igumane i ne osvrći se na manastir. Mi možemo obezbijediti da dug pretvorimo u koncesiju. Svaka budala umije raditi sa gotovim novcem", rekao je Davidović

Abazović: Osuđujem ŠOVINISTIČKE i NACIONALISTIČKE poruke koji su se čule od manje grupe ljudi

Utorak, 20.04.2021 | 12:17

"Nedodirljvih u Crnoj Gori nema i nije problem da se zamijeni načelnik CB ako postoje uslovi. Osuđujem šovinističke i nacionalističke poruke koji su se čule od manje grupe ljudi"

Spajić: Za turiste iz Rusije, Ukrajine, Bjelorusije tokom sezone UKIDA se PCR testiranje

Utorak, 20.04.2021 | 16:01

Ministar finansija i socijalnog stranja Milojko Spajić poručio je da će za posjetu Crnoj Gori u turističkoj sezoni za građane Ruske Federacije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije biti ukinute sve restriktivne mjere, uključujući i PCR testiranje.    

ZLATNI GLAS: Ovako je izgledao POSLEDNJI nastup Momira Lukovca (VIDEO)

Srijeda, 21.04.2021 | 10:20

Udruženje estradnih umjetnika Crne Gore i učesnici takmičenja "Zvezde Granda" objavili su sinoć nezvaničnu informaciju da je umro mladi pjevač Momir Lukovac (24) iz Crne Gore, koji je već na početku karijere oduševljavao TV publiku svojim šarmom, talentom i zlatnim, nežnim glasom.

Opet "zatreslo": Nekoliko slabijih zemljotresa u Hrvatskoj i BiH

Srijeda, 21.04.2021 | 10:05

Nekoliko zemljotresa pogodilo je tokon noći Hrvatsku, a jedan od njih imao je epicentar u Bosni i Hercegovini. Prema podacima stranice EMSC, u razmaku od nekoliko sati tresli su se dijelovi od Slavonije, Zagreba do Dalmacije.

Zbog izvođenja radova: U ovom dijelu Podgorice ZATVARA se saobraćaj DESET dana

Srijeda, 21.04.2021 | 09:43

Zatvaranje važi za period od 22.04. do 01.05.2021. godine.

Micev: NAJHLADNIJI april u prethodne 24 godine, evo kad možemo očekivati RAST temperature

Srijeda, 21.04.2021 | 09:33

Meteorolog Branko Micev kaže da nas do 29. aprila očekuju promjenljive vremenske prilike sa učestalom pojavom kiše.

DIVNO, dobro nam došle - Juče rođeno čak 12 BEBA!

Srijeda, 21.04.2021 | 09:19

Iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), ovog jutra prelijepe vijesti.

Odlučeno: I Inter odustao od Superlige!

Srijeda, 21.04.2021 | 09:06

Prvi klub koji nakon premirjerligaša odustaje od Superlige.

Superliga: Nastavljamo sa projektom, samo BEZ Engleza

Srijeda, 21.04.2021 | 08:53

U utorak uveče su engleski klubovi Mančester siti, Mančester junajted, Arsenal, Liverpul, Totenhem i Čelsi objavili da se povlače iz Superlige, projekta koji je objavljen u nedjelju.

Savjet ljekara: Ako ste alergični evo koju VAKCINU da primite

Srijeda, 21.04.2021 | 08:35

Osobe koje su alergične na penicilin mogu da prime bilo koju vakcinu protiv korone, a pacijenti sa ozbiljnim alergijskim reakcijama nijesu kandidati za cjepiva Fajzer i Moderna, kaže dr Denisa Dizdarević, specijalista interne medicine i alergologije.

Cetinjanin uhapšen u Kolumbiji, osumnjičen za šverc pola tone KOKAINA

Srijeda, 21.04.2021 | 08:30

Otkriveno je da je uhapšeni Cetinjanin, osim za slanje velikih pošiljki kokaina u Evropu, bio zadužen i za snabdijevanje američkog tržišta.  

KOLEKTIVNI IMUNITET: Dnevno vakcinisati oko 6.000 ljudi

Srijeda, 21.04.2021 | 08:22

Epidemiološkinja Marija Božović za Dnevne novine kaže da se kolektivni imunitet može postići "jedino brzim vakcinisanjem velike većine onih koji su stariji od 16 godina".