Petak, 26.02.2021 | 14:17
IZVOR: Vijesti.me

Rafet Husović se POVLAČI IZ POLITIKE

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović saopštio je danas da se zbog zdravstvenih problema povlači sa mjesta predsjednika te stranke, kao i iz političkog života.
Foto: NATO Montenegro/YouTube screenshot

Kazao je da će, s obzirom da su u toku pripreme za Kongres BS, strankom do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke.

"Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore", rekao je Husović.

Bošnjačka stranka danas obilježava petnaest godina od osnivanja. Husović je istakao da taj jubilej obilježava značajan period posvećene i istrajne politike bošnjačkog naroda na strani demokratije, pravde, slobode, jednakosti i boljeg života za sve građane Crne Gore.

"Bošnjačka stranka je već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda. Sa ponosom ističemo da smo kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa - obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju. Naš poseban doprinos je u izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu", naveo je Husović.

Istakao je da je Bošnjačka stranka istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava. "Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji - Evropske narodne partije (EPP)", naveo je on.

Rekao je da se kao partija snažno zalažu preko najuticajnijih evropskih adresa za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanje stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori. Zato se, kako je istakao, Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. "U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika."

"BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod - u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju. Važna tekovina naše politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja", naveo je Husović.

Dodaje da su, kroz institucije vlasti, zajedno sa koalicionim partnerima, ostvarili mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, kako ističe, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera.

"Želim da istaknem da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana naš najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina", naveo je Husović.

Rekao je da je tokom prethodnih 15 godina, jedan od prioriteta BS bio i saradnja sa dijasporom, te dodao da su mnogo puta ponovili da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore. Rekao je da je zahvalan dijaspori za iskazanu lojalnost Crnoj Gori i njihov doprinos "stremljenjima naše savremene države."

"Svjedoci smo da se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija. Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti", naveo je Husović.

Kazao je kako je siguran da će Bošnjačka stranka, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programkih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na "negativne procese koji se dešavaju u našem društvu".

"Apelujemo na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore. Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore."

U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, iz BS apeluju na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva.

"Poštovani građani Crne Gore, uvaženi članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas. Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru. Želim da se iskreno zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i meni lično svih ovih godina", saopštio je Husović.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
26.02.2021 15:16

Pobjeze li pobjeze , neces daleko ...

1 3
Niksic Povija
26.02.2021 19:07

Steta bio je vrstan političar , a pomislio da ce se izvući tiho , spuz te ceka Huso...

1 1

OSTALE VIJESTI

Konjević: Ukazano u kojim djelovima je tekst u potpunoj suprotnosti sa preporukama VK

Srijeda, 21.04.2021 | 21:00

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević kazao je da je upućen tekst sugestija SDP-a koje su uručene na današnjem sastansku sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazović na radni tekst Zakona o tužilaštvu. Konjević navodi da je jasno ukazano u kojim djelovima je tekst u potpunoj suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije.

Bošković: Neistina da je za mandata tehničke Vlade dodijeljeno 119 STANOVA

Srijeda, 21.04.2021 | 19:38

"U budžetu za 2020. godinu nijesu ni bila predviđena sredstva za stambenu komisiju jer su se na našu inicijativu osluškujući reakciju javnosti pripremale izmjene i dopune zakona kako bi se na drugačiji način uredila ova oblast".

Francuska prijatelj i partner CG - Uskoro razgovor Krivokapića i Makrona

Srijeda, 21.04.2021 | 17:35

Francusku percipiramo kao prijatelja i partnera, zalažemo se za intenziviranje aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju operativnih mehanizama saradnje“, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa Izabel Dimon, savjetnicom za kontinentalnu Evropu i Tursku u Kabinetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Sekulović sa Rajnke: Najavljena Strategija za borbu protiv transnacionalnog kriminala

Srijeda, 21.04.2021 | 16:58

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sastao se danas sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Dzudi Rajzing Rajnke.

URA pozdravila ZABRANU radova na Ljuboviću: "Sada pristupiti sanaciji devastiranog brda"

Srijeda, 21.04.2021 | 15:52

Ministarstvo ekologije i urbanizma danas je zabranilo dalje radove na brdu Ljubović, nakon višednevnih protesta građana i javnih poziva Građanskog pokreta URA, kao jednog od konstituenata vlasti.

FOTO/VIDEO: Posjeta delegacije Opštine Budva Biljani Čekić i njenoj porodici

Srijeda, 21.04.2021 | 22:10

Delegacija Opštine Budva posjetila Biljanu Čekić...

Neradnik - REKORDER: I dalje prima PLATU, a na poslu se nije pojavio 15 GODINA

Srijeda, 21.04.2021 | 21:23

Zaposlenom u bolnici u kalabrijskom gradu Katancaro i dalje se redovno isplaćuje plata iako se na radnom mjestu posljednji put pojavio 2005. godine.

Konjević: Ukazano u kojim djelovima je tekst u potpunoj suprotnosti sa preporukama VK

Srijeda, 21.04.2021 | 21:00

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević kazao je da je upućen tekst sugestija SDP-a koje su uručene na današnjem sastansku sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazović na radni tekst Zakona o tužilaštvu. Konjević navodi da je jasno ukazano u kojim djelovima je tekst u potpunoj suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije.

Ovo je jedino VOĆE koje biste trebali jesti baš SVAKI DAN: Evo nekoliko RAZLOGA

Srijeda, 21.04.2021 | 20:46

Da budemo iskreni, čini se suludo jednom voću dati prednost pred drugim vrstama.

Milatović: Prvi letovi To Montenegra od 1. juna; Perović: Kompanija još nema POTVRDU

Srijeda, 21.04.2021 | 20:01

"Zaposlenima se duguje 6 plata, uputili smo resornim ministarstvima i Vladi desetine pisama, na nijedan nismo dobili zvanični odgovor", kazao je Miljan Perović, predstavnik bivših radnika Montenegro Airlinesa.

Bošković: Neistina da je za mandata tehničke Vlade dodijeljeno 119 STANOVA

Srijeda, 21.04.2021 | 19:38

"U budžetu za 2020. godinu nijesu ni bila predviđena sredstva za stambenu komisiju jer su se na našu inicijativu osluškujući reakciju javnosti pripremale izmjene i dopune zakona kako bi se na drugačiji način uredila ova oblast".

Olimpijske igre i bez domaćih NAVIJAČA? ODLUKA u junu

Srijeda, 21.04.2021 | 19:11

Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju saopštio je da bi odluka o prisustvu domaćih navijača na takmičenju mogla biti donijeta u junu.

FOTO: Radovi u toku - Bokeška ulica USKORO postaje PJEŠAČKA ZONA

Srijeda, 21.04.2021 | 19:08

Radovi u toku...

Bošnjak: U proceduri Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, biće TEST i za Vladu

Srijeda, 21.04.2021 | 18:50

"Ovaj zakon i ova odredba su i test za ovu Vladu, da vidimo koliko je spremna da se obračuna sa ovim kriminalcima zaogrnutim najvišim državnim funkcijama".

POBJEDA Đokovića: Nole SAVLADAO Kvona za četvrtfinale Serbia opena

Srijeda, 21.04.2021 | 17:47

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale turnira u Beogradu pošto je bio bolji od Korjeca Kvona sa 6:1, 6:3 koga je lako savladao u dva seta.