Petak, 26.02.2021 | 14:25
IZVOR: PR Centar

Poljoprivrednim proizvođačima iz četiri opštine uručene mašine i oprema za pakovanje proizvoda

Poljoprivrednim proizvođačima iz Danilovgrada, Mojkovca, Kolašina i Žabljaka uručene su danas mašine i oprema za pakovanje proizvoda, koje će, kako je saopšteno, povećati njihov kvalitet i plasman na tržištu.
Foto: PR Centar

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da četiri opštine i poljoprivredne proizviđače ne veže samo prijateljstvo i poslovna saradnja, već i obaveza prema viševjekovnoj tradici zajedničkog korišćenja katuna Sinjajevine.

„Pred redovnih servisa podrške od Države i opština, iskoristili smon mogućnost da dodatno osavremenimo poljopriovrednu proizvodnju i plasman mliječnih proizvoda sa katuna Sinjajevine. Zahvaljujući programu Kraljevine Norveške, u okviru projekta „Norveška za vas“ koji implementira UNOPS Kancelarija u Podgorici, imamo priliku da se ovako lijepim povodom danas okupimo“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da su u okviru projekta „Srce Sinjajevine“ koji zajednički realizuju četiri opštine, uspjeli da nabave opremu i materijal za 20 poljoprivrednih proizvođača, po pet iz svake opštine.

„Poljoprivrednim proizvođačima će biti uručeno 20 mašina za pakovanje mliječnih proizvoda, 12 hiljada posuda za pakovanje, 20 rolni folija za pakovanje, 20 elektronskih vaga za mjerenje, promotivni materijal, kao i vizit karte za proizvođače i naljepnice za proizvode“, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, nabavljena je i oprema za održavanje lokalnih sajmova poljoprivrednih proizvoda.

„Sve ovo ima za cilj da unaprijedimo položaj vrijednih domaćica i domaćina, povećamo kvalitet proizvoda i podržimo mogućnost boljeg plasmana. Na taj način želimo postići veću cijenu, a time i veću zaradu proizvođača“, navela je Kovačević.

Foto: PR Centar

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, ocijenio je da je projekat veoma važan, navodeći da dolazi iz Opštine koja se trudi da razumije poljoprivredu.

„Mi poljoprivredu doživljavamo kao važnu granu razvoja. Naša lokalna samouprava u skladu sa mogućnostima radi da poljoprivredu podržava. I ove godine povećali smo budžet za poljorivredu i to je jedina stavka koju smo povećali veoma značajno, jer razumijemo da se poljoprivreda i turizam veoma dobro dopunjuju“, rekao je Bulatović.

On smatra da će poljoprivreda u toj Opštini dobijati zamahe i potrebne modele i da će mladi shvatiti da mogu baveći se poljoprivredom, da imaju lijep život.

„Vjerujemo da će i budućem vremenu ljudi shvatiti da poljoprivredu treba osavremeniti i treba koristiti sve te mogućnosti koje postoje“, naveo je Bulatović.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, kazao je da u toj opštini, u poslednjih nekoliko godina, čine velike napore da ljudima koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i žive u ruralnim područjima u što većoj mjeri olakšaju uslove za život i boravak na tom prostoru.

„Imamo puno razumijevanje i poštovanje i želju da ljudima pomognemo. Mi znamo koliko je Sinjajevina veliki resurs za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom za proizvodnju zdrave hrane. Sa te strane, Opština Žablajk i mi imamo puno saznanje i svijest o tom značaju“, istakao je Vukićević.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, rekao je da je ta opština u okviru svog budžeta u poslednje tri godine pet ili šest puta podigla budžet samo za razvoj poljoprivrede.

„U 2018. godini je budžet za poljoprivredu određen u iznosu od 20 hiljada, a danas mi imamo 150 hiljada uloženo za razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednim proizvođačima“, naveo je Mišnić.

Foto: PR Centar

Predstavnik UNOPS Kancelarije u Podgorici, Armen Čekić, kazao je da im je drago da je projekat postigao rezultate koji su bili predviđeni, kao i da se nada da će biti brzo vidljivi i efekti.

„Ovaj projekat je za nas vrlo specifičan, zbog toga što je jedini projekat koji obuhvata veći broj opština. To je nešto što je cijenjeno i od strane donatora i od strane resornih ministarstava. Mislim da bi trebalo da se nastavi na ovom kursu i da bi opštine trebalo da nastave tu tradiciju i da sarađuju na nekim drugim projektima“, istakao je Čekić.

Poljoprivredni proizvođač iz Kolašina, Milivoje Milošević, koji je dobio opremu i mašinu u okviru projekta, proizvodi lisnati sir tri decenije, koji plasira širom Crne Gore.

„Treba praviti programe da se mladi vrate na selo, ali to mora država da radi. Ovaj projekat nam daje vjetar u leđa da nastavimo dalje i da nas neko prati. Oprema koju smo dobili značiće nam za unapređenje higijene proizvoda i pakovanje“, istakao je Milošević.

Danijela Pavićević iz Danilovgrada kazala je da sa suprugom i troje djece se bavi poljoprivredom, a stoku izdiže na Sinjajevinu.

„Oprema koju smo dobili u okviru projekta, puno će nam značiti da lakše plasiramo proizvode, kao i da ih lakše prodamo“, navela je Pavićević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vučić: Đukanovićev nacionalizam pećinski, Srbi u CG nisu smjeli svoju nacionalnu zastavu da iznesu

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo tvrdi da su Srbima uskraćena prava u Crnoj Gori.

Za PRAVEDNU podjelu vakcina: Greta donira 100 HILJADA EURA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:18

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg izjavila je da vlade, proizvođači vakcina i međunarodna zajednica, moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodjele vakcina u svijetu i najavila da će iz svoje fondacije donirati 100.000 eura za program Kovaks.

"Nisam LUD da ne budem OTAC": Andrija Milošević o djevojci Aleksandri i ljubavi

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:49

Glumac Andrija Milošević iskreno je govorio o izabranici Aleksandri, ali i o tome da priželjkuje dijete.  

Pokretanje TURIZMA nakon pandemije: Ova zemlja PLAĆA turistima kako bi je posjetili

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:20

Kako bi oživjeli turizam posle pandemije koronavirusa, vlasti Malte su najavili plan novčanog podsticanja turista koji se od juna odluče da odsjednu u hotelima ove ostrvske države.

Šta kažete? Restoran nudi BESPLATNE hamburgere godinu dana, uz jedan USLOV

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:11

Lanac restorana sa sjedištem u Kaliforniji nudi besplatne hamburgere na godinu dana, ali uz jedan uslov.

Pljevlja: PROTEST ispred policije zbog imenovanja NOVOG načelnika

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 19:57

Ispred Centra bezbjednosti u Pljevljima okupili su se građani u znak protesta jer je Haris Đurđević imenovan danas za novog načelnika Centra bezbjednosti.

Kraljica Elizabeta zbog smrti princa Filipa NEĆE SLAVITI 95. rođendan

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:55

Kraljica Elizabeta odlučila je da zbog smrti princa Filipa ove godine neće slaviti rođendan (21. april), piše People.

Žene misle da ovako privlače muškarce, ali...: 10 stvari koje jači pol NE PODNOSI

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:46

Savjetnica za ljubavne veze, Rori Rej je otkrila najčešće greške koje žene rade na početku veze, a muškarce odbijaju.

Ugostitelji Crne Gore: Prijete nam gašenjem STRUJE, čekamo hitnu reakciju države

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:51

Nevladinoj organizaciji Ugostitelji Crne Gore obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz ove NVO.

Vuković: Prodavci u objektima Tržnica i pijaca oslobođeni plaćanja ZAKUPA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:41

Uvažavajući činjenicu da je zabrana rada tržnih centara važila pet sedmica, počev od 11. marta, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da je donio odluku o oslobađanju obaveze plaćanja zakupa za taj period zakupaca prostora za prodaju mješovite robe u okviru objekata ‘Tržnica i pijaca’.