Utorak, 02.03.2021 | 08:40
IZVOR: Vijesti.me

Borovinić - Bojović: Trenutna situacija je ZABRINJAVAJUĆA, nije alarmantna

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je u u Bojama jutra na TV Vijesti da smo svi sjedoci da cijela situacija sa koronom koja je zahvatila svijet traje od 16. marta.




Foto: gov.me/S.Matić

"Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd. Sve je to svojestveno svakom ovakvom virusu. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da imamo pojavu novih mutagenih oblika virusa, a to znači veći stepen zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou i popunjenost bolničkih kapaciteta.

"Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mjera", kazala je ministarka.

Ministarka je rekla da narednih dana može doći do pooštravanja mjera protiv koronavirusa.

Kako je objasnila veliki broj žrtava u posljednje vrijeme je nažalost očekivan jer je broj pacijenata na bolničkom liječenju u porastu.

Kazala je da se poboljšanje epidemiološke situacije ne može očekivati dok se god budu kršile mjere.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktivnim mjerama, ona ja odgovorila da način donošenja mjera nije proizvoljan.

"Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada smatramo da treba postaviti rigoroznije mjere, kako bi se poštedjeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika. Shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih, odnosno ozbiljnijih mjera", kazala je Borovinić Bojović.

"Ako imate crveno, odnosno alarmantno polje onda se donese mjere koje štite mjesta i gradove na 150 kilometara radijusa. Mjere za Opštine Tuzi bile su propisane i za Bar i za Danilovgrad. Imamo opštinske timove za zaštitu i spašavanje i sa njima smo imale sastanke na temu propisivanja mjera. Kontrola poštovanja mjera su negdje zatajile", kazala je Borovinić Bojović.

Komentarišući nepoštovanje mjera, rekla je da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere i dati primjer ostalim građanima da to čine.

"Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mjere", poručila je ona

Vjeruje da ćemo biti svjedoci poštovanja mjera kako od premijera, pripadnika Vlade, te drugih političkih ličnosti.

"Svi smo u ovome zajedno i jednako izloženi", kazala je Borovinić Bojović.

Kazala je da planiraju pooštrovanje kontrole mjera u Nikšiću, s obzirom na to da je nizak nivo poštovanja mjera u predizbornoj kampanji.

"Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji ne poštuju mjere", poručila je Borovinić Bojović.

Najavila je i da sjutra stiže 30.000 vakcina iz Kine dok sa Rusijom pregovaraju o još 200.000.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
mj
02.03.2021 09:17

MIJENJAJ PROFESIJU NAPUMPANA ZIVKA !!!!! akko ovo tebi nije alarmantno onda jedno pitenje- DJE I KO TI JE KUPIO DIPLOMU????

10 3
Neko iz mase
02.03.2021 10:10

Njena diploma nije kupovana kao sto je slucaj bio kod vase prethodne vlasti. Koja je sve rasprodala. Pa cak i u doba korone prikupila.donacije od 7 miliona od kojih za 5 miliona se nezn dje su.

3 9
Jovan
02.03.2021 09:41

Ako ovo nije alarmantno ne znam sta je.Ugasite nas ka Montenegro pa nas opet napravite sa nula eura. Ludilo!

7 0
Tito
02.03.2021 11:47

Pa sto cerate pacijente ne zalijecene iz KCCG?

2 0
ene
02.03.2021 12:13

Pričaj ti što ti milo narod vam ništa ne vjeruje džaba pravite predstavu istina će izaći na vidjelo

3 0
Anon
02.03.2021 13:07

Gospodjo,ne znam koji Vam je portal omiljeni za citanje komentara,ali evo pokusacu na svakom da napisem isto: gladni smo! Radite na tome da svakon gradjaninu date iznos sa kojim Vi prezivljavate mjesec,pa onda zatvarajte sve. Srdacan pozdrav,majka dvoje male djece ciji suprug radi (radio) kao konobar.

4 0

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.