Utorak, 02.03.2021 | 14:24
IZVOR: stil.kurir.rs

Neprijatelj VITKE LINIJE: Ove namirnice usporavaju metabolizam, a jedemo ih SVAKOG DANA

Iako genetika ima najveći uticaj na našu sposobnost sagorjevanja masti, određena hrana može ubrzati, ali i ozbiljno usporiti metabolizam.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Kada ne možemo da skinemo kilograme ili proces mršavljenja ne ide zadovoljavajućim tokom, obično za to okrivimo usporen metabolizam.

Ako je metabolizam zaista glavni krivac, da li se on određenom hranom može aktivirati i da li postoje namirnice koje ga usporavaju? Nutricionisti daju potvrdan odgovor. 

"Vaš metabolizam je ono što stvara i sagorjeva energiju iz hrane", kaže nutricionista, Melisa Majumdar. 

Određena hrana može ubrzati ili usporiti metabolizam, što može uticati na gubitak kilograma. Ove namirnice bi trebalo izbjegavati, ukoliko želite vitku figuru:

Rafinisane žitarice

Rafinisana zrna poput onih koja se nalaze u prerađenoj, pakovanoj hrani, bijelom hlebu, tjesteninama i pirinču mogu sabotirati gubitak težine. Studija objavljena u junu 2011. godine u časopisu "Nev England Journal of Medicine" dokazala je da usled konzumiranje ove hrane, kilaža može drastično da se poveća.

Rafinisane žitarice sadrže prazne kalorije, nemaju vlakna i mogu da izazovu nagle skokove šećera u krvi. "Ne stvaraju osjećaj sitosti, pa na kraju možete da pojedete mnogo više hrane nego što vam je zaista potrebno".

Sokovi puni šećera

Studija objavljena u julu 2017. godine u časopisu "BMC Nutrition" otkrila je da konzumiranje obroka sa visokim sadržajem proteina uz piće zaslađeno šećerom može negativno uticati na energetski bilans, usporiti metabolizam masti i dovesti do toga da tijelo skladišti više masti.

"Budući da je riječ o koncentrovanom obliku šećera, sok može da poveća šećer u krvi i učiniti da osjećate glad odmah nakon što ga popijete", kaže Melisa.

Granola

Iako se često promoviše kao zdrava hrana, granola je bogata kalorijama i mastima, a visok sadržaj šećera u većini vrsta može povećati nivo šećera u krvi i učiniti da se osećate još gladnije.

Umjesto toga, potražite granolu napravljenu od 100 posto integralnih žitarica, orašastih plodova i ograničene količine sušenog voća, a izbjegavajte one sa dodatkom šećera i ulja.

"Granola je jedna od onih mitskih zdravih namirnica koja ima puno kalorija i šećera“, kaže ona.

S druge strane, tu su namirnice koje mogu da ubrzaju metabolizam i koje treba što češće jesti, a to su: Jaja, avokado, ljute papričice i proizvodi od cijelih žitarica.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.