Petak, 05.03.2021 | 18:36
IZVOR: objektiv.rs

TEŽAK, ali izvodljiv zadatak: Evo kako da ostavite CIGARETE

Želite da ostavite cigarete, možda ste do sad već nekoliko puta pokušavali, ali i nije baš uspijevalo? Kako ostaviti cigarete i zašto je to tako teško?




Foto: Ilustracija, Pixabay

U suštini cigarete, odnosno, nikotin je zavisnost kao i bilo koja druga. To je prvenstveno psihička borba, ali i fizička jer je tijelo naviklo na dnevne doze nikotina.

Ipak, preko fizičkih izazova ostavljanja cigareta je lakše preći nego preko psihičkih. Razlog je taj što ćete vrlo brzo nakon ostavljanja cigareta primjetiti pozitivne promjene u svom organizmu. Psiha je razlog zašto mnogi prekidaju sa pušenjem pa mu se ponovo vraćaju.

Kako ostaviti cigarete – bitni koraci

1. korak – nađite razlog zašto treba da prestanete sa pušenjem

Nije dovoljan razlog da znate sve statistike i rizike pušenja da biste se odlučili da ostavite cigarete. Za prestanak pušenja je neophodno da nađete lični razlog zašto to treba da učinite. Dakle, nije dovoljno da vam svi govore da prestanete, ako vi sami ne osjećate potrebu i nemate problem sa tim što pušite.

No, ako osjećate da vam pušenje smeta, ako ne želite više da ugrožavate sopstveno zdravlje, ako vidite da vam cigarete troše previše novca ili bilo koji sličan razlog koji je dovoljan da vas navede da pomislite da treba da prekinete sa pušenjem, držite se za taj razlog.

U narednim danima će vam taj razlog biti potreban kao konstantan podsjetnik zašto ste se na to odlučili.

2. korak – pripremite se za odvikavanje od cigareta

Kako se ostaviti cigarete? Studije je pokazuju da je najbolje da to uradite odjednom, ali ne u smislu da se samo probudite i riješite da više ne želite da pušite, već da odaberete određeni datum i njega se držite.

Dakle, mnogo je veći rizik da ćete se vratiti pušenju ako tu odluku donesete nesmotreno. Treba da isplanirate i pripremite se na to kako će vaš život izgledati bez cigareta. Šta ćete raditi kada želite da zapalite cigaretu? U početku će vam biti potrebna neka druga aktivnost sa kojom ćete skretati pažnju sa cigarete.

3. korak – kako ostaviti cigarete? Obavjestite bližnje

Kada se odlučite na prestanak pušenja preporučujemo vam da tu odluku podijelite sa najmilijima koji će vam biti najveća podrška u ovom periodu.

No, problem nastaje kada je većina, ako ne i svi, ljudi sa kojima ste u svakom kontaktu takođe zavisno od cigareta. Tada možete naići na negativne komenatre i nevjericu da ćete zapravo uspjeti u svom cilju.

Objasnite im zašto je to vama važno i da želite od njih da vam budu podrška u ovako izazovnom trenutku, jer kako ostaviti cigarete kad vas niko u okolini ne podržava? Tada je put znatno teži, ali ne i nemoguć.

4. korak – izbjegavajte situacije koje će vam biti okidač

Obično se prve tri nedelje smatraju najtežim, tada tijelo prolazi kroz period odvikavanja. Kada prođu tri nedelje, osjetićete koliko je pušenje imalo negativnog uticaja na vaše zdravlje.

Telo će biti znatno više snabdeveno kiseonikom, lakše ćete disati, manje ćete se zamarati, imaćete više energije, imaćete zdravija pluća. Mnogi se pitaju kako ostaviti cigarete, a ne ugojiti se i to je još jedna zabluda.

Ne mora značiti da ćete se ugojiti, ali to se ponekad dešava jer metabolizam dolazi u normalu i vama se vratilo čulo ukusa pa želite više da uživate u hrani.

Potrebno je da prvih par nedelja izbjegavate situacije koje će biti okidač kako biste izbjegli da dodatno testirate vašu volju. To ne znači da treba potpuno da se izolujete, ali odvikavanje od pušenja znači da ćete morati da se odviknete i od cigarete uz kafu ili pivo.

Kada smo u nečijem društvu pritisak je znatno veći, pa se tad najčešće i desi da se zapali “ta jedna cigareta” sa kojom ćete lako skliznuti u vraćanje pušenju.

5. korak – redovno se nagrađujte

Kako se ostaviti cigarete ako se nikad ne nagrađujete i ako ne čestitate sebi (bar u početku) svaki sat i svaki sat, a da niste zapalili. Nagrade treba da bude ono učemu zaista uživate, a da to naravno nije cigareta.

Da li će to biti nekoliko epizoda omiljene serije, hrana koju najviše volite, kafa sa prijateljicom ili šetnja… Takođe, preporučujemo vam da stavljate novac u kasicu za svaki dan kad ne pušite i to onoliko novca koliko biste odvojili na paklu cigareta. Tako ćete imati praktičan prikaz koliko novca ste trošili na cigarete i koliko sada štedite.

6. korak – kako ostaviti cigarete? Neodustajanjem

Čak i da se desi da ponovo zapalite cigaretu, jednu, dvije, ili da ponovo postanete pušač to ne znači da ste izgubili rat sa cigaretama. Što više pokušavate da ih ostavite, to pokazuje koliko vi to zapravo želite.

Pušenje cigareta je jedna ogromna borba sa samim sobom, prilika da vježbate snagu volje i disciplinu. A to su vještine koje će vam promijeniti život i koje ćete moći da koristite u svim segmentima života.

Dakle, nema odustajanja čak i da se vratite cigaretama, nema odustajanja dok god ne shvatite da nisu jače od vas i vaše volje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).