Subota, 06.03.2021 | 19:04
IZVOR: Kurir.rs

CVIJEĆE je idealan poklon za 8. mart: Vodite računa koje ćete izabrati, evo njihovog ZNAČENJA

Bliži se 8. mart, Dan žena, a prva stvar koja vam pada na pamet da kupite voljenoj osobi je cvijeće. Ono je uvijek pravi izbor. Nosi jedinstvenu poruku i ima određenu simboliku.  




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Svaki cvijet ima svoju priču, svoju simboliku koja će prenijeti vašu poruku voljenoj osobi. 

RUŽA

Ova prelijepa i jedinstvena “kraljica cvijeća” uvijek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom vjerovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena – označava strast, Bijela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu, Žuta – iskazuje ljubomoru, Roze – simboliše radost i nježnost.

ORHIDEJA

Vjeruje se da orhideje simbolišu delikatnu ljepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cijenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

LALA

Cvijet lale simbolišu predstojeće proljeće, sunce i radost. Takođe se vjeruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

KARANFIL

Vjeruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvjetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

LJUBIČICA

Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vjernost, dok bijele simbolišu skromnost. U našem narodu su djevojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvijek voljeli.

LJILJAN

Cvijet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvijet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

BOŽUR

Božur je raskošan cvijet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan dio mnogih aranžmana. Simbolika božura dolazi sa Istoka gdje se smatra da predstavlja simbol ljepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Zašto je SJAJNO da djeca ODRASTAJU sa psima?

Srijeda, 24.04.2024 | 20:18

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" -Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.