Petak, 12.03.2021 | 10:11
IZVOR: Kolektiv.me

Vremenska "kapsula" za buduće naraštaje: TIVAT „zamrznut“ u vremenu kroz objektiv fotografa

Prošlo je gotovo godinu dana od kako se naš život počeo kretati u drugom ritmu, a naše okruženje poprimilo jedan novi oblik.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Upravo je tu promjenu na vjerodostojan način htio prikazati crnogorski fotograf Dalibor Ševaljević, koji se publici predstavio novom postavkom, izloženom 5. marta, u KIC “Budo Tomović“. Fotograf je svojim objektivom zabilježio motive iz grada Tivta u prvom talasu koronavirusa kako bi našu svakodnevicu pretvorio u dokument koji svjedoči o „novom normalnom“ s kojim se suočavamo.

Dalibor je izlagao grupno u Crnoj Gori i svijetu na mnogim izložbama, a dobitnik je i više nagrada i priznanja. Njegova prva samostalna izložba bila je u Tivtu prije gotovo 14 godina, a njegovo se stvaralaštvo od tog perioda, kako primjećuje, promijenilo.

„Tako je, prošlo je prilično vremena. Pogled na sadržaj onoga što me inspiriše se promijenio pa samim tim je inspiracija dobila neku novu dimenziju. Mogu slobodno reći da me više inspirišu društveno angažovane teme koje na neki način komuniciraju sa mojim unutrašnjim doživljajem realnosti“, ističe Dalibor na početku razgovora za Kolektiv.me.

Fotografije u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ čine njegovu šestu samostalnu izložbu, koja je dio seta fotografija iz serije „Tivat u doba korone“ sa nekoliko novih fotografija. Autorova je želja bila da na određeni način konzervira informaciju ovoga vremena, za buduće generacije.

IZLOŽBA U DOBA KORONE

Opisujući energiju i prenoseći utiske iz izložbenog hola KIC-a “Budo Tomović”, Dalibor podsjeća da s obzirom na epidemiološke mjere u prostoru u kome je održano otvaranje nije moglo biti puno ljudi, ali da je zato energija bila drugačija od uobičajne, kako ističe - više prisna nego inače. „Dobro je što će izložba biti otvorena malo duži period, pa će publika imati mogućnost da vidi radove“, nastavio je fotograf.

Dokumentarna izložba „Tivat u doba korone“ bila je ranije otvorena u JU Muzej i galerija Tivat. Daliborovi sugrađani bili su u prilici da prenesu svoje utiske o ovoj postavci, koja je za njih svakako imala posebno značenje.

„S obzirom da su fotografije nastale u prvom talasu ovog virusa, mnogi sugrađani su se po prvi put upoznali i iz bliza pogledali koliko je kompleksna i ozbiljna ova situacija. Reakcije su bile emotivne i iskrene“, ističe Dalibor za naš portal.

Ideja za izradu ovoga projekta javila se iz autorove želje da da svoj doprinos ovom novom vremenu, što je bio i glavni podsticaj da se posveti ovom projektu.

„Kasnije u toku procesa fokus ka cilju se sam pojavio. Želja da napravim vremensku kapsulu za neke nove generacije je možda bio najveći motiv.“

Smještanje ove neobične atmosfere u kadar, iako izazovno za fotografa nije ni u jednom trenutku predstavljalo poteškoću. Jasan motiv i jasno definisan koncept za njega su siguran recept za uspjeh, uz koji fotografisanje postaje veliki užitak.

„Još uvijek sam u procesu i mislim da će biti još fotografija koje će ovaj set oplemeniti i proširiti. Srž promišljanja ovog tipa je da se ispoštuje proces. Sam cilj je na neki način poštovanje tog procesa i onda se lakše dođe do suštine. Istražuju se novi uglovi i nova čitanja prostora koji me inače svakodnevno okružuje.“

Kao fotografiju koja je nosila izložbu Dalibor je okarakterisao prikaz majke i sina iza prozora, a ona za njega, takođe, ima posebno značenje.

„To su moja sestra i njen sin. Svaka fotografija se može čitati na različite načine tako da postoje razni uglovi i simbolike. Jedan od tih bi bila metafora staklenog prozora koji je fenomen ovog vremena, nevidljiv ali ipak dovoljno jak da nam uskrati slobodu“, zaključio je Dalibor za Kolektiv.me.

Fotograf je najavio dalji rad na istome projektu, i razvijanje ove teme dok god situacija to bude dozvoljavala. On takođe već duže od dvije godine radi na novoj izložbi, i nada se da će se ove godine steći uslovi da i ona bude predstavljena publici.

Do tada, Daliborove najnovije radove moguće je pogledati u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ do 19. marta.

Mia KRUŽIĆ

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

POZNATI TERMINI polufinala ABA lige - Evo kada IGRAJU Partizan i Budućnost Voli

Srijeda, 24.04.2024 | 15:15

Sve je spremno za početak završnih borbi Admiralbet ABA lige – regionalno takmičenje danas je odredilo termine polufinalnih duela, ali kada startuje finalna serija.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kealj Čarls pokazao koliko VOLI Kejt: Poslije 100 godina je nekom članu kraljevske porodice ukazana ovakva čast

Srijeda, 24.04.2024 | 15:03

Princezi Kejt Midlton je ukazan veliki znak ljubavi i poštovanja.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Kada početi sa zalijevanjem trave i u koje doba dana to činiti

Srijeda, 24.04.2024 | 14:26

Ako želite da vaša bašta bude zelena s travom koja dobro raste - počnite s osnovama tj. od zalijevanja. Dobar režim navodnjavanja zahtijeva dosljednost.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku

Srijeda, 24.04.2024 | 14:13

Narcisoidni roditelji se često fokusiraju na sopstvene potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Međutim, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, posebno kada su u pitanju naši najbliži.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Stao čuveni londonski Big Ben

Srijeda, 24.04.2024 | 13:49

Čuveni londonski sat Big Ben, smešten na sjeveroistočnom kraju Vestminsterske palate, stao je danas, što je iznenadilo stanovnike Londona

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.