Petak, 19.03.2021 | 10:34
IZVOR: Kolektiv.me

eFiskalizacija u 5 koraka: zašto je važna stalna i neometana internet konekcija?

U prvom od pet tekstova o elektronskoj fiskalizaciji bilo je riječi o sertifikatu za napredni elektronski pečat ili potpis, neophodnom svakom poreskom obvezniku u Crnoj Gori koji se nalazi u sistemu PDV-a i koji je od 1. juna dužan da pređe na novi sistem fiskalizacije.




Foto: Telekom

Uloga digitalnog sertifikata je da osigura podatke o prometu koji se šalju putem interneta i da s jedne strane garantuje privredniku da podaci koji stignu u Upravu prihoda nisu mijenjani, a kako sertifikat sadrži PIB privrednog subjekta, on sa druge strane Upravi prihoda garantuje porijeklo podataka, odnosno da promet zaista prijavljuje određeni privredni subjekat.

Da bi komunikacija između privrednika koji izdaje račune i Uprave prihoda bila neometana, potrebna je stalna internet konekcija.

Kako to izgleda u praksi i koliko se podataka razmjenjuje?

Razmjena podataka počinje u trenutku kada privrednik na elektronskom naplatnom uređaju izda račun klijentu ili korisniku usluga. Nakon što unese sve stavke računa (cijena, PDV), priprema se XML poruka sa zahtjevom ka Upravi prihoda koja se potpisuje pomoću digitalnog sertifikata (čije preuzimanje, kako smo prethodno kazali, predstavlja prvi korak u procesu prelaska na novi način fiskalizacije).

Sistem Uprave prihoda dobija potpisanu poruku, verifikuje digitalni potpis, i račun se pohranjuje u bazu fiskalizovanih računa. Kako bi cio proces tekao neometano, i kako bi se obezbijedila razmjena podataka sa Upravom prihoda u realnom vremenu, neophodna je stabilna internet konekcija.

Koliko ova usluga košta?

Cijena zavisi od toga da li privrednik želi da u svom prostoru ima fiksu ili mobilnu internet konekciju. U Crnogorskom Telekomu uz uređaje daju takozvane M2M (machine to machine) SIM kartice koje su specijalno namijenjene internet komunikaciji između uređaja.

Za razliku od običnih SIM kartica, M2M su dizajnirane tako da su otpornije na različite spoljne faktore (ekstremne temperature, koroziju, vibraciju), pouzdanije su i imaju duži vijek trajanja. Takođe, mogu da obrade znatno veći broj podataka.

Gdje se ova usluga može kupiti?

Crnogorski Telekom je u okviru svoje ponude uz uređaje uključio i M2M SIM karticu, a uređaji su takođe opremljeni WiFi pristupom, tako da privrednici koji u svom prostoru imaju fiksni internet mogu jednostavno da se nakače na tu mrežu, a mobilna kartica u tom slučaju služi kao podrška, odnosno „back up“, u slučaju prekida fiksne mreže.

U narednim tekstovima biće riječi o maloprodajnoj aplikaciji, elektronskom naplatnom uređaju i vremenu neophodnom za implementaciju i testiranje rješenja, a cilj ovog serijala je da otkloni nedoumice privrednika i pripremi ih za prelazak na elektronsku fiskalizaciju.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi Telekoma mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/poslovni-korisnici/efiskalizacija

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španjska firmaza online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Zašto je SJAJNO da djeca ODRASTAJU sa psima?

Srijeda, 24.04.2024 | 20:18

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" -Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.