Petak, 19.03.2021 | 11:59
IZVOR: Kolektiv.me

Predlog URE: O eksploataciji NAFTE odlučiti na REFERENDUMU

"Građanski pokret URA, CIVIS i poslanički klub Crno na bijelo pokrenuće inicijativu za raspisivanje referenduma u vezi sa eksploatacijom nafte. Kao što je poznato URA je dio porodice Zelenih Evrope i kao takva zalaže se za ekološku Crnu Goru, kao što i stoji u Ustavu. Podrazumijeva se da ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu, održivi razvoj životnu sredinu i ekološku Crnu Goru", saopštio je na današnjoj press konferenciji u press centru u Skupštini Crne Gore povodom istraživanja nafte u crnogorskom podmorju poslanik u Skupštini i šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar.




Foto: URA

Kako je kazao, u nadležnosti Skupštine Crne Gore je da raspiše referendum, za šta je potrebno da inicijativu podnese najmanje 25 poslanika, predsjednik Crne Gore ili najmanje 10 odsto građana koji imaju biračko pravo.

"Podnijećemo i formalan predlog svim poslanicima da podrže raspisivanje referenduma, ali i Vladi Crne Gore. Osim toga, obavještavamo javnost da ćemo ubrzo krenuti u akciju skupljanja potpisa. Crnu Goru moramo graditi kao ekološku državu i zato pozivamo sve ekološke aktiviste, udruženja građana i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da učestvuju u akciji", kazao je Konatar.

On je podsjetio i da su Sinjajevina i rijeke Crne Gore zajednički odbranjene, kao i da će se, ukoliko to bude potrebno, isto učiniti i za Jadran.

"Da li je iko pitao građane žele li bazu na Sinjajevini ili da se potapaju rijeke? Da li ih je iko pitao da najljepši djelovi Crne Gore budu predati tajkunima i privatizovani? Sigurno, da su bili pitani – to ne bi dozvolili. Sada je red da građani odluče o eksploataciji nafte i gasa. To pitanje može da odredi budućnost Crne Gore. To je najdemokratskiji način, a to što građani odluče, treba da se poštuje", naveo je još Konatar.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo podsjetio je da je Ugovor o koncesiji za naftu i gas potpisala bivša DPS vlada 2016. godine.

"Tada smo kolega Dritan Abazović i ja glasali protiv ugovora. Ovim putem bih pohvalio stav Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i njihovu otvorenost da sa građanima razgovaraju, i pozivam ih, ali i Vladu Crne Gore, da se otvore svi ugovori koji se tiču eksploatacije nafte i gasa, da se sa njih skine oznaka tajno i da čitava crnogorska javnost ima mogućnost da ih vidi".

Konatar je još istakao da će proces ispred koalicije Crno na bijelo i URE voditi koordinatorka za pravna i zelena pitanja Ljiljana Jokić i da ih u narednom periodu očekuje kampanja.

Poslanica liste Crno na bijelo Božena Jelušić istakla je da nijedan politički subjekt ne može na sebe prenijeti tu ulogu da o tako važnom pitanju, kakvo je eksploatacija nafte i gasa, odlučuje sam, već da o njemu treba da odluče svi građani na fer referendumu.

"Crnoj Gori je potrebna diversifikacija ekonomije, a istraživanje nafte se može vidjeti kao prilika za to. Podijeljenost u javnosti po tom pitanju je opravdana, i u takvim okolnostima potreban je jezik struke. Onda se građani mogu opredijeliti. Nemamo pravo da se pravdamo postupcima prethodne vlasti, već želimo da slušamo savjete struke", navela je Jelušić.

Ona je napomenula da je lično na strani ekoloških interesa.

"Jadran je ozbiljno seizmološki aktivno područje, ali i plitko i zatvoreno more, i svaka ekološka katastrofa imala bi ozbiljne posljedice. U ovom trenutku, ne možemo sebi priuštiti luksuz da "zamislimo" velike prihode koje bismo potencijalno dobili. Nismo zamišljali ni da će se desiti pandemija, pa se dogodila. Zato moramo imati u vidu i predvidjeti šta bi Crna Gora mogla da izgubi ukoliko dođe do ekološke havarije".

Jelišić je istakla da Crna Gora ima veliki vodeni potencijal, ali i mogućnost da razvija vjetro i solarnu energiju.

"Potrebno je sve staviti pod detaljnu analizu, a potom izložiti pred građane. Na taj način, niko neće moći da se pravda lošim odlukama prethodnih Vlada. Ova odluka biće odluka struke i građana, a mi smo, zajedno sa CIVIS-om i svim zainteresovanim građanima spremni da organizujemo javne rasprave i okrugle stolove, i da na kraju, na referendumu, zajednički donesemo odluku", zaključila je Jelušić.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Andro
19.03.2021 16:51

Kakva analiza,dok ga izanaliziraju prestati ce proizvodnja goriva. Sta sve necemo čuti od pametnjakovića. Bušiii,bušii,hahaha..

1 0
Ku-Ku
19.03.2021 18:18

Propalo se ako nam budućnost zavisi od Blažujke i Kantara .

0 0
Miki
22.03.2021 20:44

Gos...mnogo mislite vec unaprijed ...a ja vam kazem dugo je do referenduma..ko ga doceka kako polako umiremo...malo po malo..OD 20 do 30 svaki dan...prvo gerelji koji nista ne naucise od zivota vecina...a drugi su posli redovno bogu na ispovijed..neki u raj a neki u paklu zbog neispunjenog zadatka odje na zemlji....a MI NEZNAMO STO NAS CEKA ZA DAN DVA TRI .MJESEC...A ZAR NE VIDITE DA JE STOP ZA CIO SVIJET...PRETERALI MJERU SVADJA I NESPORAZUMA...BOLJE DA se borite za MIR I UJEDINITE NAROD...SILA VISNJEGA MOZE ZA URU DA NAS PODMIRI ....SVE CIO SVIJET RADI NASEG NEZNANJA I LUDOSTI...

0 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.