Utorak, 30.03.2021 | 07:03
IZVOR: Dan

Ministarstvo finansija formiraće radni tim za izradu nacrta ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE

Ministarstvo finansija Crne Gore zaduženo je da izradi nacrt zakona o porijeklu imovine i u tom cilju biće formirana radna grupa koja će raditi na tom propisu, saznaje Dan u Vladi.




Foto: gov.me/B.Ćupić

Kako je saopšteno, osnova za rad biće predlozi dva politička subjekta i sugestije koje su crnogorskim institucijama dostavili inostrani eksperti.

Iako je premijer Zdravko Krivokapić nedavno na premijerskom satu kazao da se zakon o porijeklu imovine piše, da su imali tri predloga i da usaglašavaju tekst, te da se nadaju da će vrlo brzo biti poslat Skupštini na usvajanje, po informacijama Dana, posla ima još i sve je izvjesnije da bi taj akt u skupštinsku proceduru mogao ući na jesen ove godine.

I u vremenu mandata prethodne vlade bilo je pokušaja da se ovakav zakonski projekat stavi na dnevni red parlamenta, ali tadašnja većina to nije prihvatila.

Poslanici u martu prošle godine nijesu prihvatili zahtjev Demokratskog fronta da se u dnevni red uvrsti predlog zakona o porijeklu imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona, kako je navedeno u obrazloženju, bila je provjera imovine koja je stečena u vrijeme tranzicije društvenog kapitala u privatni.

Nova parlamentarna većina i vlada, kada su preuzimali konce vlasti, najavili su da će zakon o porijeklu imovine biti jedan od prioritetnih, u cilju jačanja vladavine prava u Crnoj Gori. U tom smislu, traženi su i dobijeni stavovi međunarodnih eksperata, au Vladi sagledavaju i praksu nekih susjeda.

Od zemalja regiona samo Srbija ima ovakav zakon, koji je usvojen 29. februara ove godine, a stupio je na snagu ovog mjeseca. Po tom aktu, ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrijednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim djelom, biće mu oduzet cjelokupan nezakonito pribavljen imetak.

Taj zakon predviđa i da se nezakonito stečena imovina oporezuje poreskom stopom od čak 75 odsto. Teret dokazivanja uvećanja imovine je na Poreskoj upravi, dok je teret dokazivanja porijekla imovine na obvezniku.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, interesantno je da u Federaciji nema zakon o ispitivanju porijekla imovine, dok su u Republici Srpskoj odavno napravili nacrt zakona, koji, međutim, nikad nije usvojen.

Kosovo (pod rezolucijom UN 1244) nema zakon te vrste, kao ni Republika Hrvatska, inače članica EU. U toj zemlji su predstavnici opozicije u dva navrata tokom poslednjih pet godina predlagali posebni zakon o ispitivanju porijekla imovine. Međutim, takvi predlozi su oba puta odbijeni, uz obrazloženje da je to riješeno Opštim poreskim zakonom. Prema tom zakonu, Poreska uprava provjerava nesrazmjer imovine i prijavljenih prihoda unazad šest godina.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mileva
30.03.2021 09:37

To je odavno trebalo 👍👍👍👍👍

2 0

OSTALE VIJESTI

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.