Utorak, 30.03.2021 | 08:25
IZVOR: Vijesti.me

Nacrt budžeta za 2021. - Čeka nas POSKUPLJENJE cigareta, kafe, alkohola,...?

Nacrt budžeta za 2021. godinu...
Foto: Ilustracija, Pixabay

Oporezivanje penzija iznad nivoa prosječne zarade od 524 eura do kraja 2022. godine, ukidanje najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, prihod od nelegalno stečene imovine, povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, na gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećanje akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata da bi se znalo da li potiče iz legalnog prometa, nove su mjere poreske politike koje će se primjenjivati od 1. jula ove godine, pišu Vijesti.

Te mjere trebalo bi da donesu budžetu dodatni novac, uz već započeti projekat elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

Ovo je definisano nacrtom budžeta za 2021. godinu u koji Vijesti imaju uvid.

Najvažniji ekonomski akt za ovu godinu danas bi trebalo da bude u formi predloga utvrđen na sjednici Vlade.

Prema podacima iz nacrta, koji mogu biti korigovani do konačnog utvrđivanja predloga na Vladi, ukupni primici budžeta zajedno sa depozitima su projektovati na 2,446 milijardi eura, od čega su primici dvije milijarde.

Izvorni prihodi su planirani na 1,87 milijardi, a izdaci na dvije milijarde. Deficit budžeta projektovan je na 138 miliona, kapitalni budžet na 203 miliona, tekuća budžetska rezerva 73,57 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona.

Vlada je krajem prošle godine odlučila da uđe u ovu godinu sa privremenim finansiranjem, a ministar finansija Milojko Spajić je nedavno naglasio da će predlog budžeta izvršna vlast parlamentu poslati do kraja marta.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Spajić je javnu potrošnju uspio da smanji za 170 miliona eura.

Izvjesno je da će se i u četvrti mjesec ove godine ući sa privremenim finasiranjem, a kada Skupština može usvojiti budžet još je neizvjesno.

Demokratski front kolegama iz vladajuće koalicije ispostavio je zahtjev da se prvo usvoje tužilački zakoni, da bi oni glasali za druge predloge, uključujući i budžet.

"Kako bi se u vrijeme krize povećao standard korisnika sa nižim iznosima penzija kroz isplatu jednokratnih pomoći, a ujedno i stvorili uslovi za redovnu isplatu svih socijalnih davanja u vrijeme krize, planirana je privremena mjera oporezivanja penzija preko neto prosječne zarade sa tri različite stope poreza i to na razliku između neto prosječne zarade i minimalne potrošačke korpe, na razliku između minimalne potrošake korpe i 797 eura i na razliku preko ovog nivoa. Posmatrano po postojećim iznosima penzija, oporezivanje bi bilo po sljedećim rasponima od 524,01 euro do 647 eura 15 odsto, od 647,01 euro 797 eura 75 odsto i preko 797,01 po stopi od 95 odsto. Oporezivanje penzija će imati uticaj na visinu penzija oko 10 hiljada korisnika korisnika od ukupno 124 hiljade korisnika”, objašnjeno je u nacrtu.

Po tom osnovu u budžet se očekuje 13,2 miliona eura, a od ukidanja najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa očekuje na godišnjem nivou oko 3,5 miliona eura.

Resor Spajića planira da prihoduje oko 20 miliona eura od nelegalno stečene imovine pojedinaca koji ne budu mogli dokazati njeno porijeklo, od povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode očekuje se oko 16,8 miliona eura, od povećanja akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju (35 eura po hektolitru) i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakaoa i sladoled (0,6 eura po kilogramu) očekuje se oko četiri miliona jer će biti i veći PDV, dok je godišnji efekat akcize na proizvode šećera, kakao i sladoleda oko 6,2 miliona.

Povećanje akciza na alkohol i alkoholna pića treba da donesu dva miliona eura. To povećanje, između ostalog, donijeće veću akcizu na pjenušava vina sa postojećih 35 eura po hektolitru na 40 eura po hektolitru, akciza na pivo biće povećana sa postojećih pet eura na sedam eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, osim za male pivare.

"Kako bi se suzbio nelegalan promet naftnih derivata, povećali budžetski prihodi, ali i kako bi se unaprijedio kvalitet derivata na tržištu, od prvog jula planirano je markiranje naftnih derivata. Za markiranje će se koristiti najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumijeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa. Fiskalni efekat je 12 miliona”, piše u nacrtu budžeta.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
30.03.2021 12:51

Od koga? Od naroda. Dignite malo plate,da imate od cega da uzmete.

14 0
Ja
30.03.2021 13:31

Osvjezilo dobro..

12 0
Mičiz
30.03.2021 15:53

Ministre pojma nemaš o fiskalnoj politici,sve preko 1500 EURA vrati na dvije prosječne i sprovedi akciju porijekla imovine,onda oporezuj,a što sa dužnicima,oćete li plijeniti imovinu.Imaš još da učiš ako si voljan.

6 0
eeee
30.03.2021 16:49

Pušićemo ..... !

6 0
PgBoy
30.03.2021 17:17

E sram vas bilo dje cete penzije da oporezujete. Kako cete ubrzo da padnete u bunar, samo vi oporezujte! Treba navodno da izjednacite sve ljude, nidje logike. I ljudi koji su radili i zaradili penzije, i od sebe davali i zaradili penzije, vi da ih oporezujete, sram vas bilo.

6 0
Vesela
31.03.2021 04:54

Narode jescemo trave izgleda ..koprive cvekle .Zucenice i ako sto rodi na granu a u u zemlju ko zna posto smo je svi zajedno otrovali...a krivimo opet MILA KOGA DRUGOG I SAD JE NAMA ON KRIV..IAKO IMAMO VESELU VLADU...NEMA STO DA SE BUNIMO TRAZILI SMO PROMJENE ...VJERNIKE POSVECENE I PO NIMA PROSVIJECENE NIJE SALA I DOSTA ZALBI..ETO I NJIH NI JE BOG POSLAO...I REKAO OVI NEVALJAJU I CULI SMO SVE TO MILION PRICE..BOG VELI AKO MISLITE E STE VI PAMETNI..NARODU DOSADILO LEZAT PA OCE MALO PROMJENE..E SAD ZAVRNIMO RUKAVE ..MILO I DUSKO VISE NEMOGU ZARADJIVATI...I RASPOREDJIVATI...SAD U AKCIJU...NO KORONA VESELA STA SAD ZABRANE ...TEKE BOG NA ZATVORI SA SVAKE BANDE ...NEMA STO NO VRCIMO DUSKA...AKO MISLIMO PRETEC...PA NEKA I OVI STOJE ISTO U VLAST ..NEZNAM ALI MI SE CINI TO BI BILO NAJPAMETNIJE NO KO SVIRA STO JA PRICAM...KAD VODA STIGNE DO USI BICE DULE SPASAVAJ...DULE TI NEMOJ PUSTI NAS SVE DA SE PODAVIMO IMAMO DJE ..PRAVO U JADRAN...BOZE POMOZI STO PRICAM NO ME STRAH ETO...

0 0

Predlog izmjene Zakona: Nošenje MASKE zakonska OBAVEZA, ZATVARANJE lokala ako se ne poštuju mjere

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 15:37

Borovinić Bojović je pojasnila da je izmjenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije.

Odbor podržao dodjelu dječijeg dodatka za djecu do šest godina, Vuksanović Stanković bila PROTIV

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 13:35

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, smatra da se time diskriminišu ostala djeca, odnosno da je suprotno Porodičnom zakoniku. 

Milatović Konjeviću: Vi ste čovjek koji svoju energiju i intelekt može da iskoristi na pametniji način

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 19:41

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović danas je na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finasije i budžet kazao predsjedniku SDP-a Rašku Konjeviću da je čovjek koji svoju energiju i intelekt može da u ovom reformskom trenutku iskoristi na pametniji način, svima na benefit.

IJZCG: 46 novih slučajeva koronavirusa, preminula jedna osoba

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 14:49

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (nedjelja, 16. maj 2021. godine) završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 962 uzorka na novi koronavirus.

LP: Stalni napadi na patriotske skupove, policija ne reaguje

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 13:25

Liberalna partija najoštirje osuđuje gnusne i huliganske napade na kolunu vozila sa istaknutim državnim zastavama u Podgorici. 

Muzički centar - U subotu koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

Utorak, 18.05.2021 | 13:07

U subotu, 22. maja sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert pod upravom Migela Romee, gostujućeg dirigenta iz Španije i profesora na Univerzitetu „Alfonso X“ u Madridu, koji je tokom svoje karijere dirigovao brojnim profesionalnim i omladinskim orkestrima širom Evrope, Azije i Amerike, saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

Lamborghinijev PRVI potpuno električni automobil - evo kada STIŽE

Utorak, 18.05.2021 | 12:57

Prvi električni Lamborghinijev automobil je zvanično potvrđen, a italijanski proizvođač je najavio da će cijelu svoju ponudu elektrificirati do 2024. godine.  

Počinje EVROVIZIJA - Večeras prvo POLUFINALE, evo ko nastupa

Utorak, 18.05.2021 | 12:52

Poslije prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, takmičenje za Pjesmu Evrovizije ponovo se vraća u punom sjaju.

"Hvala ti za sve lijepo što si nam darivao, druže i brate Zefe i neka ti je vječna slava"

Utorak, 18.05.2021 | 12:11

U Crnogorskom narodnom pozorištu na Velikoj sceni održan je komemorativni skup povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića, doživotnog člana CNP-a. Zef Bato Dedivanović preminuo je 15. maja u Podgorici, u 83. godini života.

Abazović: Reforma tužilaštva uslov za članstvo u EU, kao i za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Utorak, 18.05.2021 | 11:54

Crna Gora ide ka Evropskoj uniji i to je jedini put koji nova Vlada vidi kao ispravan i jedini put koji garantuje ljepšu budućnost svim građanima i građankama Crne Gore. Možda ne možemo izmijeniti prošlost, ali itekako možemo uticati na budućnost našeg društva, pa je najveća patriotska obaveza svih društvenih činilaca da rade na jačanju vladavine prava i većoj distribuciji pravde, kako bi od naše Crne Gore stvorili ekonomski, politički i društveno stabilan ambijent, ali i kako bi u što kraćem roku postali punopravna članica Evropske unije (EU), ukazao je na današnjoj panel diskusiji potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

URUŠIO se objekat, POVRIJEĐENO više osoba

Utorak, 18.05.2021 | 11:46

Više osoba je povrijeđeno, nakon to se u mejstu Kuće Rakića urušio objekat.

Bez razmišljanja se upuštaju u prepirke: U ova TRI znaka rađaju se NAJVEĆE svađalice

Utorak, 18.05.2021 | 11:35

Uvijek su raspoloženi za raspravu...  

Stanić: Prošloj Vladi gorivo luksuz, novoj dječiji slatkiši

Utorak, 18.05.2021 | 11:10

Vlada Zdravka Krivokapića nastavlja praksu prethodnika da svoju nesposobnost u vođenju ekonomske politike prebacuje na leđa građana i privrede, time što se poseže za povećanjem akciza i uvođenjem novih nameta, ocijenio je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

NOVA šansa za "Plave": Večeras drugi meč Crvena zvezda - Budućnost Voli

Utorak, 18.05.2021 | 10:44

Drugi meč finala plej-ofa večeras od 20 i 30  

Vuković: Intenzivan razvoj Crne Gore NAJBOLJE se vidi u Podgorici

Utorak, 18.05.2021 | 10:27

Intenzivan razvoj Crne Gore od nezavisnosti 2006. godine najbolje se vidi upravo u Podgorici, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.