Četvrtak, 01.04.2021 | 07:08
IZVOR: Dan

TURIZAM - "Mislim da su svi iz ove branše svjesni da od sezone NEMA NIŠTA"

Komplikovana epidemiološka situacija, spor proces vakcinacije i slaba aktivnost kompletnog sistema u pripremi nagovještavaju da bi i predstojeća turistička sezona mogla biti loša, što bi gotovo pogubno bilo po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju, s obzirom na opredijeljenost države na turizam kao glavnu granu ekonomije.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Sagovornici Dana saglasni su da, ukoliko želimo da sezona bude barem 50 odsto one iz 2019, sa pripremama treba krenuti što prije.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko navodi da je predsezona već otkazana, i da, kako sada stoje stvari, ukoliko i bude sezone, ona će biti na nivou prethodne.

"Država nije odreagovala kako je trebalo i zato ne možemo da se nadamo nekoj naročito dobroj sezoni. Trebalo je uvesti totalni lokdaun, ili još bolje reći 'nok daun' do 1. maja i raditi na vakcinaciji stanovništva, ukoliko želimo da imamo kakvu-takvu sezonu", izjavio je Armenko.

On kaže da je Crna Gora trebalo da se ugleda na države iz okruženja kako bi se spasilo što se spasiti može.

"Mislim da su svi iz ove branše svjesni da od sezone nema ništa. Evo u predsezoni otkazani su svi aranžmani Francuza i Engleza za april i maj, tako da ako nema predsezone, šta očekivati u sezoni ili postsezoni. Gosti iz okruženja su dobrodošli, ali ni u okruženju situacija nije dobra sa finansijske strane, dakle ne mogu gosti iz okruženja nadomjestiti nedolazak gostiju sa Zapada. Sezona će se svesti na domaće goste i dio njih iz regiona, dakle, nekada smo tvrdili da je sezona loša ako ima 10 kišnih dana, a šta tek sada da očekujemo", upozorava Armenko.

Apeluje da država što prije uradi sve što je u njenoj moći da se stanovništvo vakciniše i dovede goste sa Zapada i iz Rusije.

"Bez gostiju sa tih destinacija sezone neće biti, odnosno biće je na kašičicu. Ugostitelje bi trebalo pomoći jer smo mi na primorju prije nekoliko mjeseci imali veliku štetu od nevremena i mnogo novca je moralo biti uloženo kako bi se objekti ponovo doveli u funkcionalno stanje, a taj novac ove godine ne može da se vrati, a kamoli da platimo ostale dažbine", poručio je Armenko.

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević ističe da je, kada je riječ o predstojećoj sezoni, stanje alarmantno i da bi trebalo da se svi zapitamo da li planiramo da imamo sezonu uopšte.

"Rusija od 1. aprila obnavlja komercijalne letove ka šest zemalja, ali ne i ka Crnoj Gori, zvaničnici su već rekli da su nezadovoljni zdravstvenom situacijom i da ne možemo računati na goste iz Rusije dok se situacija ne popravi", navodi Dragićević.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Igor
01.04.2021 07:31

Sezona je unistena o Mila prosle godine i cao nema povratka

5 6
Mrav
01.04.2021 07:31

Bice bolja nego prosle godine u svakom slucaju

2 3
@Mrav
01.04.2021 10:12

I ako bude bolja od prosle u budzet ce falit masu, sto je i dalje katastrofalno.

2 2
Maja
01.04.2021 17:53

Ah da ovo je pretpostavljam onaj od prosle godine koji ne zeli paradajz turiste, bas kod nas dolaze Njemci i Englezi kako da ne, mi bez gostiju iz regiona nemamo nista ni sad, ni prosle godine ni bilo koje prethodne. Saberite se

2 2
Jugos
01.04.2021 18:29

Sve djavo ponio , nema nam spasa .

1 0

OSTALE VIJESTI

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gtadski.me.

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Zbog toga seLOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danim

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da danas ide na operaciju.

"Molila sam se svako veče da se ujutru NE PROBUDIM“ - Slavna manekenka PRIZNALA da je više puta pokušavala da ODUZME ŽIVOT

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:19

Manekenka Kristin MekGinis otkrila je da je bila blizu odluke da digne ruku na sebe i to više puta tokom svoje mladosti.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gtadski.me.

TRIK koji će vam UŠTEDJETI struju dok spremate hranu u rerni

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:03

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".