Petak, 09.04.2021 | 14:32
IZVOR: blic.rs

Ko je bio PRINC FILIP: Imao je TEŠKO djetinjstvo, a 74 godine je proveo sa NJOM

Odrekao se svoje vjere zbog ljubavi, imao je tužno detinjstvo, a bio je poznat i po gafovima: Ko je princ Filip, čovjek kog je voljela kraljica Elizabeta II.




Foto: Youtube screenshot/The Royal Family Channel

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete s kojom je u novembru (2021) proslavio 74. godišnjicu braka, proživio je teške krize u svom životu. Preminuo je danas u 99. godini, objavila je Bakingemska palata. 

Filip je imao pravoslavne korjene. Rođen je u vili Mon Repos na grčkom ostrvu Krf, kao potomak grčke i danske kraljevske porodice, kao sin jedinac i peto i poslednje dijete princa Endrua i princeze Alis. Iako se sam deklarisao kao Danac, on je njegovao svoje pravoslavne korjene baš što čini i njegov sin princ Čarls, koji redovno posjećuje Svetu Goru – doduše u svojstvu privatnog lica...

Mnogi smatraju da Čarlsova privrženost pravoslavlju nije slučajna baš zbog Filipa, odnosno princa Filiposa od Grčke i Danske kako je rođen. Obojica su počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete Gore, a Čarls je među prvima dao pomoć za obnovu Hilandara nakon velikog požara – skoro milion eura.

Smatra se da bi Čarls, kao prvi u redu naslednik krune, mogao da "imat problema” zbog svoje privrženosti pravoslavlju, jer je njegov otac morao da ga se odrekne kad se oženio Elizabetom. Ženidbom je zvanično prestao da bude pravoslavac, kako su pisali kraljevski biografi, dodajući da nikad nije prestao da se krsti na pravoslavni način. Da bi dobio britansko državljanstvo Filip je takođe morao da se odrekne svojih titula. Usvojio je i majčino anglizirano prezime Mauntbaten. 

Filipova porodica je pobjegla je iz Grčke kad je on bio beba, zbog čeka ne govori grčki. Ipak, kako je sam rekao 1992, “razumije ponešto”. Njegovo djetinjstvo je bilo tužno. Kako je rekao Majkl Parker, koji je bio prvi privatni sekretar princa, Filip je bio usamljen.

"Kad mu je trebao otac, nikoga nije bilo tu za njega. Brak njegovih roditelja je uništen. Majka se priključila religioznom redu. Mladog princa od Grčke su slali od rođaka do rođaka i od škole do škole" rekao je on.

Već u vrijeme njegovog rođenja brak njegovih roditelja bio je u teškoj krizi. U vrijeme vojnog puča Filipov otac otišao je u egzil u Monte Karlo, gdje je živio sa svojom ljubavnicom, dok se Alis sa petoro djece zatekla u egzilu u Parizu, kada je Filip imao godinu i po.

U početku su se nastanili u kućici u predgrađu koja je bila u vlasništvu njegove tetke Marije Bonaparte, koja je bila udata za princa Džordža od Grčke. Filipov rođak je bio gej - princ Džordž je bio zaljubljen u svog ujaka, princa Valdemara iz Danske, i to nije krio. Porodica nije imala novca, izdržavale su ih bogate tetke, a Filipove četiri sestre su morale da potraže isto tako bogate supruge. 

Kad je Filip imao osam godina majka mu je oboljela od šizofrenije a otac je odbio da prihvati djecu. Sledeće godine sve Filipove sestre su se udale za Njemce, a on je ostao kod rođaka. Oca gotovo da nije ni sreo, a dešavalo se da godinama ništa ne čuje o majci, sve dok ih jednog dana nije spojila tragedija – Filipova sestra Sesilija, njen muž, svekrva i dva sina doživejli su stravičnu avionsku nesreću 1937.

Filip se obrazovao u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji a u 18. godini, 1939, priključio se britanskoj mornarici, u kojoj je tokom Drugog svjetskog rata služio u mediteranskim i pacifičkim flotama. Za to vrijeme je njegova majka pomagala je Jevrejima i 1993. je posthumno proglašena "Pravednikom među narodima". Posle toga je otišla u monahinje, a Filip je upoznao Elizabetu. 

Iste godine upoznao je Elizabetu, dok je ona sa ocem, kraljem Džordžom VI, obilazila Kraljevski pomorski koledž u Dartmutu. Elizabeta se zaljubila u Filipa i počeli su da razmjenjuju pisma. Ona je tada imala svega 13 godina. Sedam godina kasnije, Filip je zatražio od kralja njenu ruku, što je ovaj odobrio, a zvanična vjeridba je odlagana dok Elizabeta nije napunila 21 godinu. Do marta 1947. Filip se odrekao svojih grčkih i danskih titula, usvojio prezime Mauntbaten i postao britanski državljanin. 

Takođe se odrekao pravoslavne vjere – Filip je bio kršten u grčkoj pravoslavnoj crkvi – a dan prije venčanja dobio je niz novih titula – njegovo kraljevstvo visočanstvo, vojvoda od Edinburga, erld od Merioneta, baron od Grinviča... 

Vjenčanje je obavljeno u Vestminsterskoj opatiji, a gledalo ga je 200 miliona ljudi širom sveta. Brojne ugledne zvanice su prisustvovale uživo, ali ne i Filipovi njemački rođaci, uključujući njegove tri sestre koje su se udale za njemačke prinčeve. Nakon Drugog svjetskog rata, Britaniji bilo prihvatljivo da se njemački rođaci pozovu na vjenčanje vojvode od Edinburga. 

Kad je Elizabeta postala kraljica, Filip je napuštio aktivnu vojnu službu, gdje je došao do čina komandanta, i postao je britanski princ 1957. Čim su se Grci ponovo okrenuli monarhiji, njegova majka je posjetila Bakingemsku palatu, gdje je posljednje dvije godine svog života provela pored sina.

Filip i Elizabeta dobili su četvoro djece – Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Princ se povukao sa službenih dužnosti u avgustu 2017, u 96. godini. Podatak je da je od 1952. imao ukupno 22.219 zvaničnih angažmana, a poslednji je bio susret sa kraljevskim marincima.

Filip je u januaru 2019. imao saobraćajnu nesreću, kad je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u drugi auto, ali je prošao nepovrijeđen. Nakon ovog je predao dozvolu a dva dana kasnije je primijećen da ponovo vozi. Filip, naime, zbog udesa nije krivično gonjen, a dozvoljeno mu je da vozi po privatnim imanjima porodice. 

Tokom pandemije se izolovao sa kraljicom u Vindzoru, a kraljevski par je vakcinisan protiv Kovida u januaru ove godine. U februaru je hospitalizovan jer mu se slošilo, ali je nekoliko dana kasnije potvrđeno da “reaguje na tretman” protiv “infekcije”. Zadržan je na posmatranju zbog prethodno postojećeg srčanog stanja. Filip je zbog toga na kraju operisan početkom marta, a dvije nedelje kasnije je izašao iz bolnice.

Filip je bio poznat kao sportski entuzijasta. Igrao je polo do 1971, kad je počeo da se takmiči u vožnji kočija i čak pomogao da se taj sport popularizuje, a volio je i jedrenje.

Filip za sobom ima i niz odlikovanja. Kraljica Elizabeta mu je za 90. rođendan dala titulu Lorda-admirala, a u novembru 2017, za 70. godišnjicu braka, dodijelila mu je Veliki viteški krst Kraljevskog viktorijanskog reda, čime je postao prvi Britanac nakon svog ujaka Erla Maunbatena koji ima pravo da nosi zvijezde četiri viteška reda. Takođe je od 1972. nosilac Ordena jugoslovenske velike zvezde , najvećeg odlikovanja SFRJ.

Naravno, tu je i druga strana medalje - gafovi, neumijesne izjave poput one kad je uvrijedio poznatog velškog pjevača Toma Džonsa rekavši da je on "prokleto loš pjevač". Ali, pripisivale su mu se i afere. Pričalo se da je Filip imao brojne "avanture" sa ženama iz svijeta aristokratije, pozorišta i filma. Ali, dokazi se nikad nisu pojavili u javnosti.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
😇😇😇
09.04.2021 14:54

Nismo znali da je bio Svetosavac ??????

3 0
🎖🎖🎖
09.04.2021 17:40

Kraljica mu dala odlikovanje kada je sa njom izdržao 70 god. u bračnoj zajednici .

3 0
Bauk
09.04.2021 17:52

Ovoliku šubaru ni čiča Draža nije imao .

3 0

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".