Nedjelja, 11.04.2021 | 08:20
IZVOR: Pobjeda

"Očekuje nas još jedna teška sezona" - Bez direktnih linija nema RUSKIH TURISTA

Nova nacionalna avio-kompanija ,,To Montenegro“ biće sigurno spremna za ovogodišnju ljetnju turističku sezonu, poručio je izvršni direktor kompanije Predrag Todorović, piše Pobjeda.




Arhiva; Foto: Kolektiv.me (detalj sa jedne od crnogorskih plaža tokom ljeta 2020.)

“Ja sam uvjeren da ćemo uspjeti da složimo sve kockice i da će kompanija biti operativna prije početka ovog ljeta kao što smo najavljivali od početka ovog projekta. Dolazi nam turistička sezona i moramo da budemo spremni za to i ja sam uvjeren da ćemo uspjeti “, kazao je Todorović.

Ističe da se aktivno pripremaju, ali neće imati široku mrežu kao što je imao MA.

“Ne želimo da letimo avionima praznim već želimo da doprinesemo razvoju turizma Crne Gore tako što ćemo postaviti avione ka onim destinacijama gdje je najveća tražnja u datom trenutku. Tako da aktivno radimo na tome, još uvijek je rano reći i jasno definisati tačne rute gdje ćemo da letimo i nadam se da ćemo u narednih nekoliko sedmica imati situaciju koja je puno jasnija “, kazao je on.

Na pitanje da li se počelo sa obnovom slotova koje je u međuvremenu izgubila stara nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz, Todorović kaže da to nije problem.

”Slotovi su problem samo na onim aerodromima koji su potrebni, ka velikom broju destinacija slotovi uopšte nijesu ni potrebni nego se prijavljuju letovi i aerodromi odobravaju letove. Tako da mislim da taj problem sa slotovima nije velik i to ćemo lako da riješimo i da iskontrolišemo a imamo puno drugih izazova tako da bih se ja skoncentrisao na to”, rekao je Todorović.

Optimistične prognoze za sezonu je imao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji tvrdi da su Vladine projekcije da ćemo ove godine ostvariti 60 do 65 odsto prihoda od turizma koji su ostvareni 2019. godine. Ipak hotelijeri i stručnjaci u turizmu kažu da su pesimistični kada su u pitanju ovakve procjene i da one nijesu bazirane na realnim pokazateljima već da su plod paušalnih ocjena.

Najavljene posjete Rusa kako su kazali naši sagovornici neće biti ostvarene iz razloga što još nijesu uspostavljene direktne avio-linije, a redovne linije preko Beograda i Istanbula su skupe i neprihvatljive za turiste sa ovog tržišta. To će limitirati broj dolazaka turista u našu zemlju.

Najave

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović procjenjuje da ćemo definitivno imati manje turista sa ruskog tržišta ukoliko ne ,,polete“ čarter kompanije.

” Ovo što još nijesu organizovane avio-linije će da limitira broj dolazaka. Ako ne ,,polete“ čarter kompanije nego ako budu redovni letovi preko Beograda to neće biti povoljno za Ruse. Er Srbija već najavljuje da će da leti Moskva – Beograd – Tivat, a onda će biti skuplje karte i to će limitirati broj dolazaka “, tvrdi Radulović.

On dodaje  da još imamo vremena da organizujemo avio-linije.

“Sada je to više u nekoj drugoj sferi ne u ovoj ekonomskoj, poslovnoj. To je više politički da li će Rusi dozvoliti čarter letove ili ne. Izvjesno je da će se organizovati avio-linije iz Ukrajine i Bjelorusije i to će letjeti više nego prošle godine, ali to je 10 do 15 odsto od ukupnog efekta koji bi imali kad bi još i Rusija ,,letjela“”, kazao je Radulović.

Sezonu je kaže sada nemoguće procijeniti.

“Raduje što pada broj oboljelih, ali za jedno 15 dana vidjećemo otvaranja za Budvu i Tivat, pa bi na osnovu toga mogli da radimo neke procjene. To bi bio reper za dalje”, zaključuje Radulović.

Izvršni direktor hotela ,,Lajthaus“ u Herceg Novom Jovan Vukalović takođe nije optimista kada je ova sezona u pitanju. Međutim njegov hotel uglavnom ima goste iz regiona, pa se nada nekom uspjehu.

Prema njegovim informacijama koje ima od kolega iz Aerodroma Crne Gore već su dogovoreni letovi iz Srbije, Bjelorusije, Belgije, Njemačke, Švajcarske, Poljske, Ukrajine, Velike Britanije, Rusije, Francuske, Norveške, Estonije, Azerbejdžana, Holandije, Lukseburga i Izraela.

“Ova lista u svakom slučaju nije konačna i nadamo se da će se uvećavati kako se situacija sa opštim zdrastvenim stanjem bude poboljšavala. Kod nas su obnovljeni ugovori sa partnerima iz zemlje i regiona koji i inače čine veliku većinu gostiju. Što se tiče partnera iz Rusije i zapadnoevropskog tržišta, još uvijek nemamo zaključene ugovore i kako nam se u ovom momentu čini, izgledi da se oni obnove su sve manji kako se sezona približava”, tvrdi Vukalović.

Kada su u pitanju procjene za predstojeću sezonu, tvrdi da je hotel ,,Lajthaus“ u nešto boljoj situaciji jer je gro gostiju iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova kao i jedan solidan broj domaćih.

“Što se tiče Crne Gore kao destinacije mislim da nas očekuje još jedna teška sezona jer su najave sa inostranih tržišta veoma slabe. Smatram da je Vladina projekcija i procjena pretjerano optimistična i da nije bazirana na realnim pokazateljima već da je plod paušalnih ocjena što može biti jedna dodatna otežavajuća okolnost za mnoge privrednike”, poručuje Vukalović.

Interesi

Prof. dr Vasilije Kostić sa hercegnovskog Fakulteta za menadžment kaže da nema saznanja sa kojim zemljama će Crna Gora imati avio-linije za dolazak turista, ali misli da tu informaciju nemaju ni oni koji bi po prirodi stvari to trebali da imaju zbog poznate situacije sa Montenegro erlajnzom i nedopustivo sporom imunizacijom stanovništva što našu zemlju čini, u ovom trenutku, nebezbjednom destinacijom a na osnovu takve percepcije razumljivo je teško donositi konačne odluke o uspostavljanju avio-veza.

“Nije mi poznato da li su i kako definisane procedure za uspostvaljanje avio-linije kao i to da li zemlje moraju biti na zelenoj listi da bi se uspostavila avio-konekcija ali bi na osnovu već najavljenog zelenog pasoša, bilo logično očekivati da će se ta logika obezbjeđivanja sigurnosti i zaštite zdravlja primijeniti i na avio-saobraćaj. Ne vidim razloga zašto tako ne bi bilo”, kaže Kostić.

Osim toga očigledno je, dodaje on, da su odluke o zaštiti zdravlja dobrim dijelom i politički motivisane, što će reći da će konačne odluke o načinu uspostvaljanja veza dobrim dijelom zavisiti od političkog interesa Evropske unije i njenih članica a i drugih zemalja.

“Malo je ko na početku mogao vjerovati da će EU kojoj je u vrhu sistema vrijednosti zaštita ljudskih prava, na indirektan, a istovremeno i direktan način ograničiti pravo na putovanje imajući u vidu da je vakcinacija stvar ličnog izbora. Ovim želim reći da će stvari biti neizvjesne kao što je sada slučaj i da će biti teško predvidjeti u kom pravcu će se te stvari kretati. Opet će neizvjesnost i odlučivanje u zadnjem momentu biti osnovni lajt motiv “, kazao je Kostić.

On nije optimista u vezi sezone iz više razloga.

“Sada i dodatno zbog rastućih političkih tenzija što sve skupa čini lepezu faktora koji utiču na formiranje negativne percepcije i djeluju odvraćajuće. Naravno, volio bih da griješim ali se zaista brinem jer mi nemamo kapacitet za još jednu lošu turističku sezonu. Nije pravo pitanje hoće li sezona biti bolja od prošlogodišnje, to hoće, sigurno, jer ne može biti gora, već koliko će biti bolja ostaje da se nadamo” poručio je na kraju Kostić.

Prvi let iz Bjelorusije 30. aprila

Radulović je u saznanju da će iz Bjelorusije prvi turisti sletjeti u Crnu Goru 30. aprila.

“Izvjesno je da će se to desiti. Na tom letu biće predstavnik Ministarstva zdravlja Bjelorusije koji će da procijeni zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori “, kazao je Radulović.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
B
11.04.2021 10:31

Obećavali ili ne , ova sezona je vec PUKLA 100% .

4 3
Leo
11.04.2021 12:21

Nije potrebna avio kompanija To Montenegro za realizaciju dolaska turista , jer domicilne države imaju naravno svoje avio kompanije sa mnogo više aviona , već treba spustiti cijene na 50% od sadašnjih.

3 0
Zoro
11.04.2021 12:51

Treba spustit cijenu arzmana u Hotelima jer su cijene previsoke to je razlog vise da turisti ne dodju.puno bolju i jeftiniju ponudu imaju spanija portugal grcka turska egipat alzir maroko pa cak i Dubai

2 0
ToTo
11.04.2021 19:45

Bolje da sada razmišljaju za sezonu iduće godine.

1 0

OSTALE VIJESTI

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Đeljošaj: Razmatramo da produžimo akciju "Limitirane cijene" i tokom LJETA

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:52

Akcija "Limitirane cijene" je uspješna i razmatramo da je produžimo i tokom ljeta.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Radulović: “Čarli” je zvanično u VLASNIŠTVU DRŽAVE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:53

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo dokument kojim se potvrđuje da je država Crna Gora vlasnik vazduhoplova Embraer kodnog imena "Čarli", kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Nove Voli cijene, nove povoljnosti

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:20

Voli cijena je kako ste i navikli prilika za najpovoljniju kupovinu.

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

Jauković: Dobile smo tešku grupu u kojoj nema autsajdera

Četvrtak, 18.04.2024 | 19:31

Prvi cilj ženske rukometne selekcije Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom šampionatu biće plasman u glavnu rundu, izjavila je Đurđina Jauković nakon današnjeg žrijeba u Beču.

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Milatović: Uvesti školski obrok i regulisati produženi boravak

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:48

Predsjednik države Jakov Milatović je danas u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređinom De Dominići i šefom misije UNICEF-a Huanom Santanderom ukazao da je u školama u Crnoj Gori poželjno uvesti školski obrok, čime bi se unaprijedila briga o djeci u školama.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.