Ponedjeljak, 12.04.2021 | 14:43
IZVOR: rts.rs

Prije 60 godina, Gagarin je postao PRVI ČOVJEK U SVEMIRU: Ovih šest stvari morate znati

Prije tačno 60 godina Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru, Moskva je izvojevala prestižnu pobjedu nad Vašingtonom i počelo je novo poglavlje u istraživanju svemira.




Foto: You Tube screenshot/NBS News

Decenijama kasnije mnogi detalji čuvani su u tajnosti od strane sovjetskih vlasti, a evo šest stvari koje treba da znate o ovom istorijskom letu.

Idemo!

Sposobni radnik u čeličani, Gagarin je odabran među hiljadama kandidata nakon što je prošao rigorozna testiranja potrebna za let u svemir. On i još jedan kandidat, German Titov, pokazali su izuzetnu fizičku i psihičku izdržljivost, ali su komunističke vlasti odabrale Gagarina zbog njegovog skromnog porijekla.

Osim odličnih rezultata, Gagarin se takođe izdvojio i po tome što se, navodno, prije ulaska u letjelicu „Vostok“ izuo, što je običaj u Rusiji prije nego što se ulazi u dom.

Prije nego što je 12. aprila 1961. godine poletio sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, viknuo je svoju prepoznatljivu uzrečicu: „Poehali“ – što znači „idemo“ na ruskom.

Tri saopštenja i suvozač

Koliko je let bio rizičan, najbolje svjedoči činjenica da su napravljena tri saopštenja za medije – jedno u slučaju pozitivnog ishoda i dva za slučaj neuspjeha. Sreća je, ipak, bila na Gagarinovoj strani tog 12. aprila.

Let je trajao 108 minuta koliko je „Vostoku“ trebalo da napravi krug oko Zemlje.

Zanimljivo je i to da je Gagarin zapravo bio suvozač u „Vostoku“. Letjelicom je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letjelice nijesu bili sigurni kako će čovjek reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letjelicom.

Umalo da nije ostao i 10 dana gore

Osim desetina tehničkih problema, letjelica je takođe ušla u Zemljinu orbitu na mnogo većoj visini nego što je bilo planirano.

U slučaju da kočioni sistem nije proradio, Gagarin bi morao da čeka u „Vostoku“ dok ne bi sam pod uticajem gravitacije počeo da pada. Uprkos tome što je letjelica bila snadbljevena sa dovoljno zaliha hrane i kiseonika za 10 dana, veća visina na kojoj se našao značila je da bi Gagarinu nestalo zaliha prije nego što bi se vratio.

Srećom, kočnice su radile.

Nisam špijun!

Gagarin je sletio daleko od planirane lokacije – iz svoje kapsule je iskočio na visini od 7 kilometara iznad regiona Saratov u južnoj Rusiji.

Sletio je na polje gdje je ugledao djevojčicu sa bakom koje su kopale krompir.

U narandžastom kosmonautskom odijelu i sa bijelom kacigom na glavi, dugo se mučio da im objasni da nije strani špijun.

Tradicija uriniranja

Po pričama, prije nego što je poletio Gagarin je zamolio vozača autobusa koji ga je vozio do lansirne rampe da stane da bi mogao da izvrši malu nuždu, a kada ovaj nije stao, Gagarin se olakšao na zadnju desnu gumu.

I ostalo je, što bi se reklo, istorija. Godinama i decenijama kasnije ruski kosmonauti ponavljali su ritual prije lansiranja u svemir, ali bi ustanovljena tradicija mogla uskoro zauvjek da nestane. Novo dizajnirano rusko svemirsko odijelo iz 2019. godine nema šlic, a previše je teško da bi moglo da se brzo skine.

Čovjek iza Gagarina

Iako je Gagarin postao senzacija u SSSR-u i čitavom svijetu, godinama niko nije znao ništa o čovjeku koji je vodio sovjetski program za istraživanje svemira – Sergeju Koroljovu.

Sergej Hruščov, ruski inženjer i sin sovjetskog premijera Nikite Hruščova, tvrdi da je komitet za dodjelu Nobelove nagrade pokušao da Koroljovu dodijeli prestižno priznanje, ali da su sovjetske vlasti to odbile.

Koroljovljev identitet držan je u takvoj tajnosti, da mu je ime otkriveno tek nakon smrti 1966. godine.

Pod njegovim vođstvom, Sovjetski Savez ne samo da je poslao prvog čovjeka u svemir, već kasnije i prvu ženu, a sovjetski kosmonauti obavili su i prvu svemirsku šetnju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.

Eraković: Jovanovski će biti NA ČELU Komisije za praćenje uspostavljanja softvera

Utorak, 23.04.2024 | 12:28

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je danas da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na pripremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom poipisa.    

Nikolić: U Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, kažite građanima šta će biti sa fondom PIO

Utorak, 23.04.2024 | 12:22

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić tokom jučerašnje skupštinske rasprave osvrnuo se na planiranu reformu penzionog sistema.

INCIDENT - Alek Boldvin ženi UZEO telefon iz ruke: Tražila od njega da IZGOVORI DVIJE RIJEČI (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 12:04

Video-snimak sukoba glumca Aleka Boldvina sa propalestinskom protestantkinjom postao je viralan na društvenim mrežama.

UP - U Budvi uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici

Utorak, 23.04.2024 | 11:58

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Budva lišili su slobode N.R. (49) sa Kosova, sa boravkom u Budvi zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Piperović: Predložićemo SDT- u da SASLUŠA Zdravka Krivokapića

Utorak, 23.04.2024 | 11:55

Odbrana uhapšenog Zoran Lazovića danas će Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predložiti da se u postupku u kom je slobode lišen nekadašnji tajni agent, u svojstvu svjedoka, sasluša bivši premijer Zdravko Krivokapić.

Vuković: Odluka o imenovanju Zenovića POLITIČKI LEGITIMNA, ali i veoma PROBLEMATIČNA

Utorak, 23.04.2024 | 11:46

 Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković  saopštio je da Odluka o imenovanju nosioca liste PES-a u Budvi politički je legitimna, ali i veoma problematična, da ne kaže da je  neodgovorna, u odnosu na najvažniji vanjskopolitički interes Crne Gore - članstvo u EU.

Đukanović: GRIJEŠI onaj, ako u lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, NE PREPOZNAJE svoje lisice sjutra

Utorak, 23.04.2024 | 11:38

Nekadašnji predsjednik države, Vlade i DPS-a Milo Đukanović ocijenio je da je u Crnoj Gori na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta.