Srijeda, 14.04.2021 | 12:01
IZVOR: Kolektiv.me

Veče posvećeno MIRI FURLAN u crnogorskoj kinoteci

Crnogorska kinoteka organizuje filmsko veče posvećeno nedavno preminuloj Miri Furlan, jednoj od najpoznatijih glumica jugoslovenskog filma i televizije. Program će biti upriličen u petak 16. aprila u novoj zgradi Kinoteke (bivši Dom JNA).




Foto: Crnogorska kinoteka

Tim povodom, kao uvodni dio programa, u 16:30h biće premijerno prikazan kratkometražni film "Pred nama" Aleksandra Adžića, u kojem je Mira Furlan ostvarila jednu od svojih posljednjih uloga, a u kojem filmsko platno dijeli sa koleginicama Marijom Bergam i Jovanom Stojiljković.

Film je sniman na Zlatiboru, a riječ je o porodičnoj drami u kojoj, ako ne možemo prepoznati sebe, zasigurno možemo nekog iz našeg okruženja. Radnja se zasniva na jednoj nepresušnoj temi balkanskih porodica, na stavovima i razmišljanju žena iz tri generacije. Tim povodom, Marija Bergam biće gošća Kinoteke koja će svoje iskustvo sa Mirom približiti domaćoj publici, kroz osvrt na njihovu kratku ali intenzivnu saradnju.

Centralni dio filmskog programa, koji počinje u 17:30h, biće u znaku, sada već kultnog filma, “Lepota poroka”  Živka Nikolića.

Duboko promišljen, film je ispisan prepoznatljivim autorskim stilom, uz sjajnu asistenciju glumačkog ansambla predvođenog nezaboravnim rolama Mire Furlan i Petra Božovića.

„Filmove pamtim po ljudima i lokacijama. Kada  je riječ o Lepoti poroka, lokacija je bila savršena. A ljudi? Živka se sjećam sa najvećom nježnošću. I on je, baš kao i ja, lebdio malo iznad zemlje”, Mira Furlan.

To će, ujedno, biti i premijerno prikazivanje filmske projekcije na novom screenline bioskopskom platnu dužine 9 metara, koji će pružiti poseban užitak ljubiteljima sedme umjetnosti. Time je najveća sala u novoj zgradi stavljena u funkciju savremenog digitalnog bioskopa.

Gost večeri biće proslavljeni reditelj Rajko Grlić putem online uključenja.

Poštujući aktuelne preporuke za prevenciju Covid-19 za kulturne programe, zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je potvrda dolaska na e-mail adresu program@kinoteka.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.

Eraković: Jovanovski će biti NA ČELU Komisije za praćenje uspostavljanja softvera

Utorak, 23.04.2024 | 12:28

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je danas da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na pripremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom poipisa.    

INCIDENT - Alek Boldvin ženi UZEO telefon iz ruke: Tražila od njega da IZGOVORI DVIJE RIJEČI (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 12:04

Video-snimak sukoba glumca Aleka Boldvina sa propalestinskom protestantkinjom postao je viralan na društvenim mrežama.