Četvrtak, 15.04.2021 | 18:04
IZVOR: Kolektiv.me

Vlada: Kapital "ToMontenegro" uvećan za još TRI MILIONA EURA

Vlada će kompaniji To Mntenegro uplatiti još tri miliona eura.




Foto: gov.me/S.Matić

Ta odluka je usvojena na 20. Sjednici Vlade Crne Gore.

"Usvojena je Informacija za uplatu sredstava u iznosu od 3.000.000,00 eura kompaniji „ToMontenegro" DOO Podgorica. Tim povodom zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da uplati iznos od 3.000.000,00 eura, čime se osnovni i uplaćeni kapital Društva uvećava i iznosi 23.000.000,00 eura. U diskusiji je naglašeno da će Avio kompanija odobrena sredstava iskoristiti za obezbeđivanje neophodnih uslova za normalno funkcionisanje društva, sve u cilju da u što kraćem roku počne sa obavljanjem djelatnosti", stoji u saopštenju.

Donijeta je i Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

"U cilju efikasnijeg sprovođenja politike u oblasti prihoda predloženim izmjenama spojene su nadležnosti dosadašnje Uprave prihoda i Uprave carina. Ocijenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina cjelishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku. Među prednostima ove izmjene, posebno su naglašene sljedeće: fiskalni efekat (20 odsto manji troškovi), sinergetski efekat – jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti otkrivanja carinskih i poreskih prekršaja. Takođe, novi organizacioni model omogućiće da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi, a za proizvode koji imaju ulazni PDV plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje".

Utvrđen je Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Predloženim amandmanima se, radi efikasnijeg vršenja inspekcijskog nadzora i razgraničavanja nadležnosti inspekcijskih organa, precizno definiše otvoreni javni prostor. Izvršeno je i usaglašavanje sa ustavnim određenjem da se jemči sloboda mirnog okupljanja, a da se može privremeno ograničiti odlukom nadležnog organa, u skladu sa zakonom. Takođe, predviđene su i mjere za sprječavanje širenja zaraznih bolesti u željezničkim prevoznim sredstvima namijenjenim za prevoz putnika, kao i na plovnim objektima koji obuhvataju sve čamce, jahte, trajektne i putničke brodove i plutajuće objekte na kojima se tokom cijele godine, a naročito u toku ljetnje sezone obavlja promet putnika i stvari, a koji plove u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore. Pojava zarazne bolesti COVID-19 zahtijevala je, pored ostalog, i propisivanje nadležnosti Vlade za donošenje odluka koje se ne odražavaju samo na oblast javnog zdravlja. U tom smislu, bilo je neophodno precizirati ulogu Vlade u odnosu na ulazak u Crnu Goru iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, zabranu, odnosno ograničenje rada privrednih društava i preduzetnika, kao i obavljanje drugih djelatnosti, koje su od uticaja na privredni i ekonomski ambijent države. Predviđeno je da određivanje ovih mjera Vlada vrši na predlog svojeg radnog tijela", stoji u saopštenju Vlade Crne Gore.

U skladu s ustaljenom praksom da Crna Gora dva puta godišnje informiše Evropsku komisiju o aktivnostima koje realizuje u okviru pretpristupnog procesa, Vlada je usvojila Prvi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2021.

"Ovim dokumentom Crna Gora informiše Evropsku komisiju o stanju u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, odnosno o napretku u dijelu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 pregovaračka poglavlja, za period 1. januar - 31. decembar 2020. Prilog koji dostavlja Crna Gora predstavlja značajnu polaznu osnovu Evropske komisije prilikom izrade njenog godišnjeg Izvještaja za Crnu Goru u kojem se konstatuju ostvareni rezultati i daju preporuke za dalji rad. Tim povodom Vlada je ocijenila da je uspješna priprema dokumenta pokazala visok nivo administrativnih kapaciteta svih organa uključenih u pregovarački proces u okviru svih poglavlja, kao i da se realizacija svih aktivnosti u okviru procesa integracije u EU odvija planiranom dinamikom".

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program). Cilj Programa je da pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u EU, na način što će sredstva iz IPA II – oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iskoristiti u što većoj mjeri, a što će za efekat imati unapređenje kvaliteta proizvoda, povećanje obima proizvodnje, veću konkurentnost i dostizanje EU standarda bezbjednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru.

"U novembru 2020. godine usvojen je predlog izmjena IPARD II programa kojim su izvršena određena terminološka usklađivanja za već postojeće mjere 1 i 3 (čija implementacija je u toku), zatim je izvršena detaljna razrada Mjere 7 – „Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja" i izmjena budžetske alokacija Programa u odnosu na Mjeru 7. Početkom februara ove godine Crna Gora je obaviještena da su predložene izmjene Programa usvojene od strane Evropske komisije, čime su stvoreni uslovi da se izvrše izmjene i dopune važeće Uredbe o mjerama IPARD II programa, na način što će biti propisana nova mjera „Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja". Istovremeno, ovim predlogom izvršene su izmjene i dopune pravno tehničke prirode koje se odnose na terminološko usklađivanje pojedinih pojmova, uslova i kriterijuma propisanih IPARD II programom".

Foto: gov.me/S.Matić 

Vlada je donijela Odluku o donošenju Prostorno-urbanističkog plana opštine Plav. Postojeći Prostorno-urbanistički plan opštine Plava je rađen za period do 2020. godine, sa smjernicama za postplanski period do 2025. godine, i obuhvata teritoriju novoformirane opštine Gusinje, čijim je odvajanjem došlo do smanjenja teritorije opštine Plav, zbog čega se i pristupilo ponovnoj izradi PUP-a Plav. Osnovni koncept namjene prostora definisan novim Prostorno-urbanističkim planom je racionalno korišćenje zemljišta, u skladu sa njegovim prirodnim pogodnostima, međusobni usklađeni raspored površina pogodnih za razvoj poljporivrede i šumarstva, uređenje naselja i izgradnju objekata društvenih djelatnosti, turističkih objekata i infrastrukture, proizvodnih objekata, infrastrukturnih i komunalnih sistema i objekata.

Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro", kojom je promijenjeno sjedište za obavljanje djelatnosti Društva.

Vlada je donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.

"Zbog značajnog odliva drvnih sortimenta u oblom stanju do kog je došlo usljed nedovoljne kontrole i evidencije izvršavanja ugovora o korišćenju šuma od 2010. do 2015. godine, Vlada je u prethodnom periodu bila prinuđena da, u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini, uvede ograničenje izvoza u ovoj oblasti. Konstatovano je da su efekti dosadašnje primjene očigledni i apsolutno su na fonu toga da je zaustavljen izvoz drvne sirovine, a da se značajno uvećava izvoz prerađenog drveta, što su bili i ciljevi odluke. Daljom primjenom Odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata spriječiće se nestašica drvnih sortimenata na domaćem tržištu, a privredna društva će imati stabilnije poslovanje. Osnovna sirovina će se prerađivati u Crnoj Gori i izvoziće se proizvodi od drveta sa dodatom vrijednošću, dok će građani imati sigurno snadbijevanje ogrevnim drvetom. Takođe, primjenom ove odluke pospješiće se korišćenje drveta iz legalnih izvora i uticaće se na smanjenje bespravnih sječa", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Usvojen je i Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma u 2020. godini.

Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Programa saradnje između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kazahstan za period 2021–2023. i prihvatila Program saradnje. Budući da su odnosi Crne Gore Republike Kazahstan tradicionalno prijateljski i otvoreni, Programom se predviđa intenziviranje političkog dijaloga, dalji razvoj bilateralnih odnosa putem zajedničkih aktivnosti u organizovanju službenih posjeta, političkih konsultacija, snaženja bilateralnog pravnog okvira, uključujući oblast ekonomije, zdravstvene zaštite i uzajamne pravne pomoći. Programom je, pored ostalog, predviđeno unapređenje saradnje u domenu obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta i politike mladih.

"Usvojena je Informacija o potrebi intenziviranja aktivnosti i monitoringa u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Informacijom je ukazano na ključne segmente borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i značaj međunarodnih obaveza Crne Gore u ovoj sferi, problemima na ovom putu, planiranim zakonskim rješenjima i strateškim dokumentima, te nosiocima aktivnosti shodno važećim propisima. Uz navedeno, obzirom na potrebu za jačom, boljom i plodonosnijom koordinacijom u ovoj oblasti, predloženo je formiranje međuresorne radne grupe kojoj bi primarni zadatak bilo unapređenje stanja kroz različite modalitete – saradnje, koordinacije, proaktivnog djelovanja u vidu konkretnih predloga i slično. Tim povodom zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Centralnom bankom Crne Gore formira međuresornu radnu grupu radi intenziviranja aktivnosti i monitoringa u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Radom međuresorne radne grupe koordiniraće Ministarstvo unutrašnjih poslova".

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom, od 2019. do 2025. godine, za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije u 2020. godini.

"Usvojena je Informacija o izvještaju o radu na prioritetnom razvojnom projektu „Naučno - tehnološki park Crne Gore" za 2020. godinu, kao i Izvještaj o poslovanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Naučno - tehnološki park Crne Gore" u periodu 01.januar 2020. godine – 31.decembar 2020. godine i Finansijski izvještaj za 2020.godinu. Vlada je usvojila Deseti nacionalni izvještaj o primjeni Izmijenjene Evropske socijalne povelje za 2020. godinu. Ovogodišnji izvještaj je pripremljen u skladu sa propisanim načinom izvještavanja. S obzirom na to da je tematska grupa „Zdravlje, socijalna sigurnost i zaštita" od najvećeg značaja za oblikovanje mjera koje treba primijeniti tokom krize izazvane pandemijom Covid 19, novinu za ovogodišnji ciklus izvještavanja predstavlja obaveza dostavljanja informacija u vezi sa pandemijom, koje su van referentnog perioda. Donijet je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za kadrove. Vlada je usvojila Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 04-812/2, od 19. februara 2021. godine, kojim se stvaraju pravno-administrativni uslovi za sprovođenje ranije odluke o prodaji putničkih motornih vozila marke Mercedes Maybach, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima", zaključeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori predsjednik Jakov Milatović

Petak, 19.04.2024 | 12:30

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je danas Skupštini da je sam početak 44. Vlade označio i izvještaj Evropske komisije.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Glavni grad: Bivša vlast koristila stanove namijenjene socijalno ugroženim licima, neki obijeni i uništeni

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:02

U stanovima Glavnog grada, umjesto socijalno ugroženih, živjeli su funckioneri bivše vlasti, zaposleni u lokalnoj samoupravi, a postoje sumnje i da su neki od njih ustupani članovima porodice "zaslužnih građana”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

KONTROLNO SASLUŠANJE Spajića i Šaranovića krajem juna; Laković poslanicima: Shvatite ovo kao priliku da se još bolje pripremite

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:15

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je za 26. jun kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i posljedica na sistem bezbjednosti.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.