Nedjelja, 18.04.2021 | 08:06
IZVOR: Dan

Kavarić: Potreban FOND za liječenje DJECE od rijetkih bolesti

Crnoj Gori je neophodno unapređivanje sistema koji se odnosi na obezbjeđivanje novca za liječenje djece, ali i odraslih, budući da Fond za zdravstveno osiguranje trenutno ne pokriva neke intervencije. U posljednjih nekoliko sedmica bilo je više javnih apela za pomoć za liječenje Abaza i Rifata Kardovića iz Rožaja, Anice Jovović iz Bara, trinaestogodišnjeg Miladina iz Podgorice, Danila Golubovića… Doktor Nebojša Kavarić iz Udruženja pedijatara kaže da ne bi bilo loše osnovati poseban fond ili budžetsku liniju za liječenje djece koja imaju rijetka oboljenja koja su toliko neuobičajna da ih propisi nekad i ne prepoznaju, piše Dan.
Foto: PR Centar, arhiva

“Kreiranje fonda za liječenje rijetkih oboljenja, tumora i leukemije, bilo bi korisna stvar. Za oboljenja koja su učestala i frekfentna, zakonom i pravilnicima pokriveni su troškovi liječenja, pa i troškovi za pratioca. Ipak, za rijetka oboljenja čije liječenje je skupo, a koja se jave jednom u milion slučajeva, kod nas još ređe, problem se rješava pojedinačno i trebalo bi formirati fond za to”, poručuje Kavarić.

Ukazuje da kada su djeca u pitanju uvijek treba da se izdvaja najviše što je moguće za liječenje, oporavak i rehabilitaciju.

“Nikada zbog finansijskih troškova ne treba ugroziti život djeteta, ne smije se gubiti ni na vremenu, koje je, kada su djeca u pitanju, obično presudan faktor za očuvanje zdravlja, a bogami i spasavanje života”, istakao je Kavarić.

U Fondaciji „Budi human“ kažu da i u najrazvijenijim sistemima postoje humanitarne fondacije koje pomažu putem raznih kanala, a ono što je neophodno jeste podrška države njihovom radu, uspostavljanje bolje komunikacije, kooperacije, te više razumijevanja.

Izvršni direktor Fondacije „Budi human“ Goran Jovanović kaže da bi svakako, takvo uvezivanje doprinijelo boljem sistemu koji bi omogućavao da se pomogne što većem broju djece, ali i odraslima, čemu Fondacija i teži.

“Od osnivanja 2016. do danas, Fondacija je pomogla 31 mališana i za njihovo liječenje prikupila 1.400.000 eura. Trenutno sedmoro djece čeka na svoju šansu i sigurni smo da će se i za njihujediniti cijela Crna Gora”, očekuje Jovanović.

Fondacija „Budi human“ osnovana je s namjerom da pomaže djeci kojoj, iz nekog razloga, Fond zdravstva ne finansira liječenje. Osim liječenja, Fondacija, prema predračunima koje roditelji djece dostave, plaća i druge troškove kakvi su troškovi puta, smještaja i slično.

“Do sada nije uspostavljena kooperacija između države i Fondacije, već cjelokupan proces vodimo samostalno”, ukazuje Jovanović na manjkavosti.

Ističe da se Fondacija potrudila da što je moguće više pojednostavi proceduru otvaranja profila.

“Pošto nam roditelji/staratelji dostave dokumentaciju djeteta, kako medicinsku, tako i predračune prema kojima se vrši plaćanje, Fondacija istu prosleđuje tročlanoj ljekarskoj komisiji koju čine renomirani ljekari. U odnosu na njihov stav, odlučuje se da li će biti pokrenuta procedura prikupljanja novca. Fondacija otvara dva računa za svako dijete, žiro i devizni račun, ali i SMS liniju kod sva tri operatera i donatorske poruke su oslobođene PDV-a”, objašnjava Jovanović.

U NVO Feniks kažu da godišnje u Crnoj Gori oboli od 20 do 25 djece, od različitih oblika maligne bolesti, a najčešće su to leukemije. Dijana Stojanović iz te NVO kaže da su sa nadležnim zdravstvenim institucijama započeli pregovore o pokrivanju troškova liječenja i boravka roditelja u inostranstvu, ali za sada ne bi otkrivali moguća rješenja koja se razmatraju.

“Svjedoci smo brojnih apela za pomoć, ali tu moramo apelovati na medije da informacije koje se objavljuju budu precizne, tj. da jasno bude navedeno da li je novac potreban za liječenje ili je novac potreban za troškove koji prate liječenje. Takođe, apelujem na roditelje da se prvo obrate Fondu za zdravstveno osiguranje, pa tek onda javnosti, kada traže pomoć za liječenje konkretno, jer smo sigurni da će biti odobrena. Što se tiče ostalih troškova koje prate liječenje, neophodno je naći sistemsko rješenje, zato što su ti troškovi ogromni. Ako je dijete na liječenju u Beogradu, samo iznajmljivanje stana košta 300 eura mjesečno, a ako je liječenje u Njemačkoj, Italiji ili Turskoj, stan se ne može iznajmiti ispod 1.000 eura. A gdje su ostali troškovi”, ukazuje Stojanović.

Navodi da su se do skoro djeca oboljela od leukemije upućivala u Beograd na dijagnostiku, a nakon toga vraćala na liječenje u Podgoricu.

“Teži oblici malignih bolesti, kao što su neke vrste solidnih tumora, koštanih tumora, tumora CNS-a, liječe se u nekom od centara u Beogradu ili no potrebi, u još četiri referentna centra u Evropi”, dodaje Stojanović.

Od direktora Fonda zdravstva Dragoslava Šćekića novinari Dana nijesu dobili odgovor.

Problem kako preživjeti u inostranstvu

Dijana Stojanović kaže da je liječenje djece u referentnim ustanovama pokriveno od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i refundacija troškova prevoza, ali roditelji se onda suočavaju sa još jednim problemom, pored onog najvećeg, a to je bolest njihovog djeteta.

“Moraju da nađu način da obezbijede sredstva za troškove koji podrazumijevaju plaćanje stana u drugoj zemlji i za ostale troškove odvojenog života. Naše udruženje jednokratno pomaže svim porodicama koje upute zahtjev, ali je to mala suma, shodno mogućnostima udruženja i njima je potreban mnogo veći novac za sve te troškove. Već smo pokrenuli inicijativu za rješavanje tog problema i u preliminarnim smo dogovorima s nadležnim institucijama oko pronalaženja modaliteta za prevazilaženje tog problema. Inicijativa je tek na začetku i trebaće angažovanost kompletne stručne i laičke javnosti da zaživi i da se problem konačno riješi”, ističe ona.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ilija
18.04.2021 10:30

E moj Kavariću,to je trebalo prije 30 god a bio si u mogućnosti ,sada to predlažete. To je baš humano pomoći .ali niste imali sluha za NARID

2 0
Rajka
18.04.2021 12:06

Kako ne reče to dok je vladao DPS ?

2 1
he
19.04.2021 01:44

Sve Šoić do Šoića

0 0

Predlog izmjene Zakona: Nošenje MASKE zakonska OBAVEZA, ZATVARANJE lokala ako se ne poštuju mjere

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 15:37

Borovinić Bojović je pojasnila da je izmjenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije.

Odbor podržao dodjelu dječijeg dodatka za djecu do šest godina, Vuksanović Stanković bila PROTIV

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 13:35

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, smatra da se time diskriminišu ostala djeca, odnosno da je suprotno Porodičnom zakoniku. 

Ona je NAJLJEPŠA ŽENA NA SVIJETU: Andrea ima 26 godina i FAKULTETSKU DIPLOMU

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 12:39

Andrea Meza iz Meksika proglašena je za najljepšu ženu svijeta za 2021. nakon što je prošlogodišnje takmičenje za Mis Univerzuma otkazano usled pandemije korona virusa.

Policija pronašla RUČNU BOMBU, jedna osoba uhapšena

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 13:11

Pripadnici Centra bezbjednosti Podgorica su preduzimajući aktivnosti na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela iz obalsti požara i eksplozija, pronašli ručnu bombu i jednu osobu lišili slobode, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Milatović Konjeviću: Vi ste čovjek koji svoju energiju i intelekt može da iskoristi na pametniji način

Ponedjeljak, 17.05.2021 | 19:41

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović danas je na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finasije i budžet kazao predsjedniku SDP-a Rašku Konjeviću da je čovjek koji svoju energiju i intelekt može da u ovom reformskom trenutku iskoristi na pametniji način, svima na benefit.

Abazović: Reforma tužilaštva uslov za članstvo u EU, kao i za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Utorak, 18.05.2021 | 11:54

Crna Gora ide ka Evropskoj uniji i to je jedini put koji nova Vlada vidi kao ispravan i jedini put koji garantuje ljepšu budućnost svim građanima i građankama Crne Gore. Možda ne možemo izmijeniti prošlost, ali itekako možemo uticati na budućnost našeg društva, pa je najveća patriotska obaveza svih društvenih činilaca da rade na jačanju vladavine prava i većoj distribuciji pravde, kako bi od naše Crne Gore stvorili ekonomski, politički i društveno stabilan ambijent, ali i kako bi u što kraćem roku postali punopravna članica Evropske unije (EU), ukazao je na današnjoj panel diskusiji potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

Đukanović: Sjutra ću donijeti ODLUKU da li ću potpisati Zakone o državnom tužilaštvu

Utorak, 18.05.2021 | 11:50

"Kohabitacija jeste zajedničko djelovanje, svakog u svojoj zoni odgovrnosti u interesu nacionalnih ciljeva naše države. Trudim se da tako radim sa pozicije predjsednika države i tako ću se ponašati po ovom pitanju"

URUŠIO se objekat, POVRIJEĐENO više osoba

Utorak, 18.05.2021 | 11:46

Više osoba je povrijeđeno, nakon to se u mejstu Kuće Rakića urušio objekat.

Bez razmišljanja se upuštaju u prepirke: U ova TRI znaka rađaju se NAJVEĆE svađalice

Utorak, 18.05.2021 | 11:35

Uvijek su raspoloženi za raspravu...  

Stanić: Prošloj Vladi gorivo luksuz, novoj dječiji slatkiši

Utorak, 18.05.2021 | 11:10

Vlada Zdravka Krivokapića nastavlja praksu prethodnika da svoju nesposobnost u vođenju ekonomske politike prebacuje na leđa građana i privrede, time što se poseže za povećanjem akciza i uvođenjem novih nameta, ocijenio je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Krivokapić: Vladavine prava u Crnoj Gori nema BEZ PROMJENA u Tužilaštvu

Utorak, 18.05.2021 | 10:53

"EU od nas traži rezultate. Mi s ovim ljudima u Tužilaštvu ne možemo da ih isporučimo. Ubrzali smo stvari, isporučićemo rezultate. Ne možemo dozvoliti da jedna trula grana vlasti upropasti državu".

NOVA šansa za "Plave": Večeras drugi meč Crvena zvezda - Budućnost Voli

Utorak, 18.05.2021 | 10:44

Drugi meč finala plej-ofa večeras od 20 i 30  

Vuković: Intenzivan razvoj Crne Gore NAJBOLJE se vidi u Podgorici

Utorak, 18.05.2021 | 10:27

Intenzivan razvoj Crne Gore od nezavisnosti 2006. godine najbolje se vidi upravo u Podgorici, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.  

NVO Dječiji edukativni centar Pčelica - Projekat u školama za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju

Utorak, 18.05.2021 | 10:00

NVO Dječiji edukativni centar Pčelica, već godinama unazad realizuje brojne akcije i projekte koji se bave pitanjima problema saobraćajne kulture i ponašanja svih učesnika u saobraćaju, od najmlađih do najstarijih.

Vojin i Sloboda nakon 13 GODINA braka: "Ljudima je neshvatljivo kako opstajemo tako DUGO"

Utorak, 18.05.2021 | 09:57

"Imam tu sreću da je Vojin stariji deset godina i u odnosu na mene mnogo je mirniji i staloženiji. Naš brak je stabilan, blago je napet i uzbudljiv, ali ja to volim. Da je drugačije, bilo bi mi dosadno", priznala je jednom prilikom Sloboda.