Utorak, 20.04.2021 | 17:18
IZVOR: vijesti.me

Nimanbegu: Vlada šalje dijaspori poruku da je NEPOŽELJNA

Đeka je poručio da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se "našoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja mi imamo".
Foto: Skupština.me

Vlade predloženim izmjenama Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka dijaspori šalje nedemokratsku poruku da je nepoželjna, a najavljene izmjene prvenstveno su usmjerene prema albanskoj dijaspori i drugim manjinama, ocijenio je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Nimanbegu je, na pres konferenciji sa poslanikom Albanske koalicije "Jednoglasno" Fatmirom Đekom, kazao da su protiv predloga Vlade kada su u pitanju izmjene podzakonskog akta koji se odnosi na zakonito prebivalište u Zakonu o crnogorskom državljanstvu i pokretanjem postupka za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivalista i boravišta, smatrajući da bi ti predlozi, ukoliko se usvoje, stvorili veoma negative posljedice u više aspekata.

"Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može 'olakšati' van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u Crnoj Gori sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa", naveo je Nimanbegu.

Slična aktivnost u Sloveniji, odjavom prebivališta olovkom, devedesetih godina, rezultirala je odlukom protiv Slovenije na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu i pokazalo se da je povezana sa namjerom oduzimanja državljanstva, dodaje poslanik.

"Takođe, ako prođe, gubitak lične karte dijaspore sa privremenim boravkom i bez državljanstva zemlje domaćina, prouzrokovaće ne samo gubitak glasačkog prava već i na situaciju vezanu za uvećavanje poreza, da će zdravstveno osiguranje, postupak nasleđivanja imovine i još puno sada jednostavnih administrativnih pitanja postati problem za naše državljane u Crnoj Gori", ističe Nimanbegu.

Ocijenio je da postoji namjera usmjerena prvenstveno albanskoj dijaspori i drugim manjinama, te da na to podsjeća višegodišnja retorika, od većeg dijela nekadašnje opozicije a sadašnje pozicije, gdje su i za referendum ili za rezultate izbora krivili „fantomske birače“ iz reda manjina.

"Ima li potrebe podsjetiti potcjenjivanje manjina da naš glas vrijedi manje od glasova drugih i da je za referendum bilo potrebno 55% da rezultat bude prihvatljiv. Optužbe usmjerene o neregularnsoti glasača iz redova manjina indirektno shvatamo i kao znak neprihvatanja crnogorske nezavisnosti i dan danas. Na ovaj način Vlada, kada predlaže ovakve promjene, šalje nedemokratsku poruku dijaspori da je nepoželjna. Sve ove godine, kada sem insinuacijama, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, posebno iz razloga koje pominje aktuelni režim: U stvarnosti oni su provjeravani i nadgledani od političkih stranaka, nevladinih organizacija i poboljšavaju se iz godine u godinu ( nekada insinuacije da broj umrlih na listama su desetine hiljada) što je potvrđeno u mnogim grupama za izbornu reformu. Njihovi nedostaci nikada nisu bili toliki da bi ih neko zloupotrijebio a ne da bi to uticalo na izborni proces na nezakonit način. I mi, učestvujući u desetinama izbornih procesa, nismo primjetili da na izbornim listama ima toliko nepravilnosti u biračkim spiskovima, i tu postoje stvarni glasači, državljani Crne Gore, sa zakonitim prebivalištem", dodaje Nimanbegu.

Kao kontradiktornost je, kako je kazao, i sama analiza birača, koju su ovih dana izvršile nevladine organizacije za Nikšić́ ili Herceg Novi, "koja je pokazala su je prebivalište ili posjedovanje više državljanstva, van zakona i Ustava, naglašeni tamo, ali i u samoj Vladi gdje ima najmanje dva ministra imaju prebivalište u Srbiji gdje i tamo imaju pravo glasa."

"Naravno nismo naivni da će ministri dozvoliti da ostanu bez prava glasa, a samim tim i teško stečenih ministarskih mjesta, stoga izražava svoju ogorčenost što se potvrdjuje da se u ovim aktivnostima radi u potpunosti o manjinskim narodima, prije svega Albancima u dijaspori", kazao je Nimanbegu.

Pozvao je Vladu i njene institucije da "konačno odustanu od ovih aktivnosti" i da zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci aktuelne skupštinske većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jedino konsenzusom članova te komisije.

"Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice albanskih poslanika u Skupštini Crne Gore i da svoj glas podignu kako kod međunarodnog faktora, tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori. Mi ćemo braniti prava svih građana Crne Gore i ovdje i u dijaspori, ali sada cijenimo da je vrijeme da se aktivno uključite i da nas snažno podržite u našim stavovima", zaključio je Nimanbegu.

Đeka je poručio da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se "našoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja mi imamo."

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sveto
21.04.2021 09:03

TAKO JE BOG VAS DAROVAO SVAKIM DOBROM.....hvala sto STE LJUDI OD PRAVDE...I ISTINE..

0 0

OSTALE VIJESTI

"Krivokapić da se ne ponaša u maniru mamurnog kafanskog gosta koji ponavlja besmislice"

Subota, 15.05.2021 | 20:38

Ukoliko premijer Krivokapić posjeduje neke dokaze o umiješanosti bilo koga iz Demokratske partije socijalista u genocid u Srebrenici, neka ih momentalno proslijedi relevantnim međunarodnim i institucijama u Bosni i Hercegovini. U suprotnom, pozivamo ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi manirom mamurnog kafanskog gosta, koji kao da sam za sebe ponavlja nešto što se kosi sa činjenicama i zdravom pameću, saopšteno je iz Deomkratske partije socijalista (DPS). 

Knežević: Svaki napad na teritorijalni integritet Srbije je napad na Srbe u Crnoj Gori

Subota, 15.05.2021 | 19:01

Osjećam potrebu, ne kao poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, već kao Srbin iz Crne Gore, da pošaljem poruku da je svaki napad na teritorijalni integritet Srbije, napad i na srpski narod u Crnoj Gori, saopštio je danas predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević.

Krivokapić nakon susreta sa Lajčakom: Vjerujem da će CG biti prva sljedeća članica EU

Subota, 15.05.2021 | 13:50

Poslednjeg dana posjete Grčkoj, na marginama Delfi ekonomskog foruma, predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, saopštili su iz Vlade Crne Gore. 

Mugoša: SD će predložiti dodjelu VAUČERA za zaposlene u ustanovama socijalne i dječje zaštite

Subota, 15.05.2021 | 12:44

Poslanik se oglasio na društvenoj mreži Twitter.

Spajić i Milatović: Ova Vlada uvodi Crnu Goru u EVROPSKU UNIJU

Subota, 15.05.2021 | 11:07

Ministri su saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

Novak prije velikog finala sa Nadalom: Moram da se oporavim, Rafa ima svježe noge

Subota, 15.05.2021 | 21:46

Đokovića očekuje veliki okršaj sa Rafaelom Nadalom za trofej u glavnom gradu Italije.

U CRNOJ GORI dato više od 140 HILJADA doza VAKCINA

Subota, 15.05.2021 | 21:13

Crna Gora je do danas dala 140.148 doza vakcina protiv korona virusa, saopšteno je Ministarstva zdravlja. 

KOMEMORACIJA povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak u CNP - u

Subota, 15.05.2021 | 20:54

Zef Bato Dedivanović, doajen crnogorskog glumišta i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta preminuo je u Podgorici u 83. godini.

UP: Identifkovane osobe koje su UNIŠTAVALE sadnice u PARKU

Subota, 15.05.2021 | 20:48

Sužbenici Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući na osnovu snimka koji se pojavio u medijima a na kojem se vide dvije osobe koje uništavaju sadnice u parku u Moskovskoj ulici, u kratkom roku identifikovali izvršioce, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

"Krivokapić da se ne ponaša u maniru mamurnog kafanskog gosta koji ponavlja besmislice"

Subota, 15.05.2021 | 20:38

Ukoliko premijer Krivokapić posjeduje neke dokaze o umiješanosti bilo koga iz Demokratske partije socijalista u genocid u Srebrenici, neka ih momentalno proslijedi relevantnim međunarodnim i institucijama u Bosni i Hercegovini. U suprotnom, pozivamo ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi manirom mamurnog kafanskog gosta, koji kao da sam za sebe ponavlja nešto što se kosi sa činjenicama i zdravom pameću, saopšteno je iz Deomkratske partije socijalista (DPS). 

Crna Gora - Sve PLAŽE uskoro spremne za PRVE TURISTE

Subota, 15.05.2021 | 20:10

Sve crnogorske plaže uskoro će biti spremne da prime prve turiste, što je već od prvog maja moguće na većini hotelskih kupališta. Zakupci će na plažama primjenjivati epidemiološke preporuke koje štite i goste i osoblje, a nadležni najavljuju pojačane kontrole tokom sezone, kao i zaključivanje novih ugovora za 20-tak plaža koji su tokom procesa revizije u međuvremenu raskinuti.

Jačaju imunitet i srce, a pomažu i u mršavljenju: Evo zašto je dobro svakog dana jesti JAGODE

Subota, 15.05.2021 | 19:57

Omiljeno voće ima nevjerovatno blagotvoran uticaj na zdravlje.

Odbojkašice POBJEDOM protiv Kosova okončale kvalifikacije

Subota, 15.05.2021 | 19:28

Naše odbojkašice su pobjedom završile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Glavni grad: Izvođač radova uklonio slova sa jedne od tabli, radili su korekciju stihova

Subota, 15.05.2021 | 19:23

Ranije danas društvenim mrežama se proširila vijest da su nepoznati počinioci uklonili slova sa jedne od tabli, što je izazvalo veliku osudu na društvenim mrežama.

Knežević: Svaki napad na teritorijalni integritet Srbije je napad na Srbe u Crnoj Gori

Subota, 15.05.2021 | 19:01

Osjećam potrebu, ne kao poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, već kao Srbin iz Crne Gore, da pošaljem poruku da je svaki napad na teritorijalni integritet Srbije, napad i na srpski narod u Crnoj Gori, saopštio je danas predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević.