Srijeda, 21.04.2021 | 10:23
IZVOR: Kolektiv.me/rtcg.me

Ćalović Marković: UNIŠTEN dobar dio arhive koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova

„Sudijama i tužiocima Vlada je davala stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada, a Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je prikupio informacije o podjeli oko 25 miliona eura kredita za oko 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika", saopšteno na pres konferenciji Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou koja je organizovana povodom dodjele stanova i kredita javnim funkcionerima.




Foto: Vlada Crne Gore

Rukovoditeljka stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Vanja Ćalović Marković, kazala je da su podatke prikupili od Generalnog sekretarijata Vlade, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa države i Notara (51 odgovorilo, osam nije), dok su dodatni izvori bili Notarska komora, Sudovi, Uprava za imovinu, Katastar, Poreska uprava, Ministarstvo finansija i Državni arhiv.

„Do sad smo skupili informacije o podjeli oko 25 miliona eura kredita, oko 20 hiljada kvadrata stambenog prostora u periodu poslednjih desetak godina i 4,6 miliona eura kredita u poslednje tri godine. Riječ je o 580 lica, koja su dobila stanove ili kredite, od toga je namanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika", istakla je Ćalović Marković.

Pojasnila je da se dodjela kredita i stanova vrši u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koja je predvidjela kriterijume za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

„Rješavanje stambenih potreba funkcionera se vrši po sledećim kriterijumima: značaj poslova i postojeća stambena situacija. Članom 30 Odluke propisano je da Komisija, uz saglasnost Vlade, može rješavati stambene potrebe pojedinih funkcionera bez oglašavanja. Gotovo nikad ili nikad nije bilo oglasa za podjelu stanova funkcionerima", istakla je Ćalović Marković.

Ona je navela da je uništen dobar dio arhive koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima.

Foto: Vlada Crne Gore

Ona je kazala da se od marta 2016. godine uvodi član 30a, navodeći da se sve odluke koje se donose nakon tog datuma zasnivaju na tom članu zbog toga što se njime ukidaju svi drugi kriterijumi i odluke.

„Tim članom se kaže da se stan ili kredit može dobiti osoba koja u obavljanju poslova od posebnog interesa za državu ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitet rada. Ova Odluka se zasniva na članovima Zakona o održavanju stambenih zgrada. U tom zakonu je eksplicitno navedeno da se postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda Crne Gore, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda Crne Gore", pojasnila je Ćalović Marković.

Ona je predstavila karakteristične slučajeve funkcionera koji su dobili stanove i kredite. Među njima su Vesna Medenica, Blažo Jovanić, Branka Lakočević, Dragoljub Drašković, Desanka Lopičić, Mevlida Muratović, Saša Čeđenović, Veselin Vučković, Lidija Vukčević, Branislav Mićunović, Damir Šehović i Zoran Pažin.

„Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada i to je ono što se najčešće koristilo. Ključni ljudi u pravosuđu su učestvovali i imali korist od kršenja Zakona", rekla je Ćalović Marković.

Foto: Vlada Crne Gore

Ona je ukazala da su mnogim funkcionerima dijeljeni stanovi i krediti suprotno kriterijumima iz Odluke Vlade, a da su navodne tržišne cijene stanova bile znatno ispod realnih, „dok su cijene stanova koje su funkcioneri mijenjali bile prenaduvane".

„Preporučujemo Savjetu i Vladi da angažujemo pravne stručnjake da utvrde kako vratiti novac u budžet", istakla je Ćalović Marković.

Ukazala je da je nakon pada vlasti, u septembru 2020, Vlada u tehničkom mandatu donijela odluku o podjeli još 119 državnih stanova.

Ćalović Marković je poručila da će nastaviti da prikupljaju podatke, koje će postepeno objavljivati javnosti.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, kazao je da kada je riječ o stanovima, nije protiv da država ima socijalnu i humanu komponentu i da ljudima koji su zaista u potrebi dodijeli ili da stan na korišćenje.

„Međutim, ovo što nam je pokazala gospođa Ćalović Marković je klasična korupcija. Gdje na svijetu Vlada može da dodjeljuje stanove sudijama Ustavnog suda? Kako onda da očekujemo odluke Ustavnog suda? Koliko odluke Ustavnog suda kasne? Koliko je predmeta Ustavnog suda u škafovima, koji nikada neće ugledati svjetlost dana dok ne dođu neke druge sudije", upitao je Abazović.

Smatra da je ono što je prikazano poražavajuće i da govori o politizaciji, zaslijepljenosti i totalnom neprofesionalizmu funkcionisanja sistema i da će se truditi da se protiv ovakvih manifestacija bori na sve moguće načine i da ove fenomene eliminiše u najvećoj mogućoj mjeri.

„Ovo je samo jedan segment vezan za stanove. Članovi Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou rade i na drugim, možda, mnogo složenijim operacijama. Potrudićemo se da sav svoj posao iskažemo na transparentan način, da građane upoznamo sa onim što su informacije od javnog značaja, da vidimo gdje je išao naš novac, zašto je Crna Gora danas u ovoj ekonomskoj situaciji", rekao je Abazović.

Poručio je da je ambicija Vlade da zaštiti državni budžet i da neće biti nikakvih troškova izvan onoga što su operativni troškovi, koji veće postoje da bi se sistem održavao.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Tomaš
21.04.2021 12:01

E moja Ćalovićka ,sve su oni unistili što je njima smetalo da javnost ne dozna što su sve dijelili između sebe a može se vidjeti i golim okom što su radili po CG i od nje NAROD ima nade da vi svojo stručnosi i radom izađe sve na viđelo 👍

7 0
Neka ti toga Ćalovićka
21.04.2021 13:14

Kako su mogli uništit kad tu dokumentaciju mora imat svaki vlasnik !? Evo je mi i dan danas čuvamo za ne daj Bože

2 4
*****
21.04.2021 14:35

Eto sudija koji ukinuše nadoknade za majke.uzmite im sad za nove ministre i sudije ili dajte sirotinji koja živi kao podstanar i od 220 e

3 0

OSTALE VIJESTI

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

"Nakon pobjede nad Đukanovićem počela demokratija unutar partija"

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:09

Profesor na Fakultetu političkih nauka Beograd Miloš Bešić smatra da je dobro što je udruživanje partija u drugom planu, jer ono što se dešava sa ispunjavanjem privremenih mjerila (IBAR) ozbiljna stvar. 

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

Jauković: Dobile smo tešku grupu u kojoj nema autsajdera

Četvrtak, 18.04.2024 | 19:31

Prvi cilj ženske rukometne selekcije Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom šampionatu biće plasman u glavnu rundu, izjavila je Đurđina Jauković nakon današnjeg žrijeba u Beču.

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Milatović: Uvesti školski obrok i regulisati produženi boravak

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:48

Predsjednik države Jakov Milatović je danas u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređinom De Dominići i šefom misije UNICEF-a Huanom Santanderom ukazao da je u školama u Crnoj Gori poželjno uvesti školski obrok, čime bi se unaprijedila briga o djeci u školama.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.