Srijeda, 21.04.2021 | 10:23
IZVOR: Kolektiv.me/rtcg.me

Ćalović Marković: UNIŠTEN dobar dio arhive koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova

„Sudijama i tužiocima Vlada je davala stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada, a Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je prikupio informacije o podjeli oko 25 miliona eura kredita za oko 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika", saopšteno na pres konferenciji Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou koja je organizovana povodom dodjele stanova i kredita javnim funkcionerima.
Foto: Vlada Crne Gore

Rukovoditeljka stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Vanja Ćalović Marković, kazala je da su podatke prikupili od Generalnog sekretarijata Vlade, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa države i Notara (51 odgovorilo, osam nije), dok su dodatni izvori bili Notarska komora, Sudovi, Uprava za imovinu, Katastar, Poreska uprava, Ministarstvo finansija i Državni arhiv.

„Do sad smo skupili informacije o podjeli oko 25 miliona eura kredita, oko 20 hiljada kvadrata stambenog prostora u periodu poslednjih desetak godina i 4,6 miliona eura kredita u poslednje tri godine. Riječ je o 580 lica, koja su dobila stanove ili kredite, od toga je namanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika", istakla je Ćalović Marković.

Pojasnila je da se dodjela kredita i stanova vrši u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koja je predvidjela kriterijume za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

„Rješavanje stambenih potreba funkcionera se vrši po sledećim kriterijumima: značaj poslova i postojeća stambena situacija. Članom 30 Odluke propisano je da Komisija, uz saglasnost Vlade, može rješavati stambene potrebe pojedinih funkcionera bez oglašavanja. Gotovo nikad ili nikad nije bilo oglasa za podjelu stanova funkcionerima", istakla je Ćalović Marković.

Ona je navela da je uništen dobar dio arhive koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima.

Foto: Vlada Crne Gore

Ona je kazala da se od marta 2016. godine uvodi član 30a, navodeći da se sve odluke koje se donose nakon tog datuma zasnivaju na tom članu zbog toga što se njime ukidaju svi drugi kriterijumi i odluke.

„Tim članom se kaže da se stan ili kredit može dobiti osoba koja u obavljanju poslova od posebnog interesa za državu ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitet rada. Ova Odluka se zasniva na članovima Zakona o održavanju stambenih zgrada. U tom zakonu je eksplicitno navedeno da se postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda Crne Gore, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda Crne Gore", pojasnila je Ćalović Marković.

Ona je predstavila karakteristične slučajeve funkcionera koji su dobili stanove i kredite. Među njima su Vesna Medenica, Blažo Jovanić, Branka Lakočević, Dragoljub Drašković, Desanka Lopičić, Mevlida Muratović, Saša Čeđenović, Veselin Vučković, Lidija Vukčević, Branislav Mićunović, Damir Šehović i Zoran Pažin.

„Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada i to je ono što se najčešće koristilo. Ključni ljudi u pravosuđu su učestvovali i imali korist od kršenja Zakona", rekla je Ćalović Marković.

Foto: Vlada Crne Gore

Ona je ukazala da su mnogim funkcionerima dijeljeni stanovi i krediti suprotno kriterijumima iz Odluke Vlade, a da su navodne tržišne cijene stanova bile znatno ispod realnih, „dok su cijene stanova koje su funkcioneri mijenjali bile prenaduvane".

„Preporučujemo Savjetu i Vladi da angažujemo pravne stručnjake da utvrde kako vratiti novac u budžet", istakla je Ćalović Marković.

Ukazala je da je nakon pada vlasti, u septembru 2020, Vlada u tehničkom mandatu donijela odluku o podjeli još 119 državnih stanova.

Ćalović Marković je poručila da će nastaviti da prikupljaju podatke, koje će postepeno objavljivati javnosti.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, kazao je da kada je riječ o stanovima, nije protiv da država ima socijalnu i humanu komponentu i da ljudima koji su zaista u potrebi dodijeli ili da stan na korišćenje.

„Međutim, ovo što nam je pokazala gospođa Ćalović Marković je klasična korupcija. Gdje na svijetu Vlada može da dodjeljuje stanove sudijama Ustavnog suda? Kako onda da očekujemo odluke Ustavnog suda? Koliko odluke Ustavnog suda kasne? Koliko je predmeta Ustavnog suda u škafovima, koji nikada neće ugledati svjetlost dana dok ne dođu neke druge sudije", upitao je Abazović.

Smatra da je ono što je prikazano poražavajuće i da govori o politizaciji, zaslijepljenosti i totalnom neprofesionalizmu funkcionisanja sistema i da će se truditi da se protiv ovakvih manifestacija bori na sve moguće načine i da ove fenomene eliminiše u najvećoj mogućoj mjeri.

„Ovo je samo jedan segment vezan za stanove. Članovi Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou rade i na drugim, možda, mnogo složenijim operacijama. Potrudićemo se da sav svoj posao iskažemo na transparentan način, da građane upoznamo sa onim što su informacije od javnog značaja, da vidimo gdje je išao naš novac, zašto je Crna Gora danas u ovoj ekonomskoj situaciji", rekao je Abazović.

Poručio je da je ambicija Vlade da zaštiti državni budžet i da neće biti nikakvih troškova izvan onoga što su operativni troškovi, koji veće postoje da bi se sistem održavao.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Tomaš
21.04.2021 12:01

E moja Ćalovićka ,sve su oni unistili što je njima smetalo da javnost ne dozna što su sve dijelili između sebe a može se vidjeti i golim okom što su radili po CG i od nje NAROD ima nade da vi svojo stručnosi i radom izađe sve na viđelo 👍

7 0
Neka ti toga Ćalovićka
21.04.2021 13:14

Kako su mogli uništit kad tu dokumentaciju mora imat svaki vlasnik !? Evo je mi i dan danas čuvamo za ne daj Bože

2 4
*****
21.04.2021 14:35

Eto sudija koji ukinuše nadoknade za majke.uzmite im sad za nove ministre i sudije ili dajte sirotinji koja živi kao podstanar i od 220 e

3 0

OSTALE VIJESTI

"Krivokapić da se ne ponaša u maniru mamurnog kafanskog gosta koji ponavlja besmislice"

Subota, 15.05.2021 | 20:38

Ukoliko premijer Krivokapić posjeduje neke dokaze o umiješanosti bilo koga iz Demokratske partije socijalista u genocid u Srebrenici, neka ih momentalno proslijedi relevantnim međunarodnim i institucijama u Bosni i Hercegovini. U suprotnom, pozivamo ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi manirom mamurnog kafanskog gosta, koji kao da sam za sebe ponavlja nešto što se kosi sa činjenicama i zdravom pameću, saopšteno je iz Deomkratske partije socijalista (DPS). 

Knežević: Svaki napad na teritorijalni integritet Srbije je napad na Srbe u Crnoj Gori

Subota, 15.05.2021 | 19:01

Osjećam potrebu, ne kao poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, već kao Srbin iz Crne Gore, da pošaljem poruku da je svaki napad na teritorijalni integritet Srbije, napad i na srpski narod u Crnoj Gori, saopštio je danas predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević.

Krivokapić nakon susreta sa Lajčakom: Vjerujem da će CG biti prva sljedeća članica EU

Subota, 15.05.2021 | 13:50

Poslednjeg dana posjete Grčkoj, na marginama Delfi ekonomskog foruma, predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, saopštili su iz Vlade Crne Gore. 

Mugoša: SD će predložiti dodjelu VAUČERA za zaposlene u ustanovama socijalne i dječje zaštite

Subota, 15.05.2021 | 12:44

Poslanik se oglasio na društvenoj mreži Twitter.

Spajić i Milatović: Ova Vlada uvodi Crnu Goru u EVROPSKU UNIJU

Subota, 15.05.2021 | 11:07

Ministri su saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

Novak prije velikog finala sa Nadalom: Moram da se oporavim, Rafa ima svježe noge

Subota, 15.05.2021 | 21:46

Đokovića očekuje veliki okršaj sa Rafaelom Nadalom za trofej u glavnom gradu Italije.

U CRNOJ GORI dato više od 140 HILJADA doza VAKCINA

Subota, 15.05.2021 | 21:13

Crna Gora je do danas dala 140.148 doza vakcina protiv korona virusa, saopšteno je Ministarstva zdravlja. 

KOMEMORACIJA povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak u CNP - u

Subota, 15.05.2021 | 20:54

Zef Bato Dedivanović, doajen crnogorskog glumišta i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta preminuo je u Podgorici u 83. godini.

UP: Identifkovane osobe koje su UNIŠTAVALE sadnice u PARKU

Subota, 15.05.2021 | 20:48

Sužbenici Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući na osnovu snimka koji se pojavio u medijima a na kojem se vide dvije osobe koje uništavaju sadnice u parku u Moskovskoj ulici, u kratkom roku identifikovali izvršioce, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

"Krivokapić da se ne ponaša u maniru mamurnog kafanskog gosta koji ponavlja besmislice"

Subota, 15.05.2021 | 20:38

Ukoliko premijer Krivokapić posjeduje neke dokaze o umiješanosti bilo koga iz Demokratske partije socijalista u genocid u Srebrenici, neka ih momentalno proslijedi relevantnim međunarodnim i institucijama u Bosni i Hercegovini. U suprotnom, pozivamo ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi manirom mamurnog kafanskog gosta, koji kao da sam za sebe ponavlja nešto što se kosi sa činjenicama i zdravom pameću, saopšteno je iz Deomkratske partije socijalista (DPS). 

Crna Gora - Sve PLAŽE uskoro spremne za PRVE TURISTE

Subota, 15.05.2021 | 20:10

Sve crnogorske plaže uskoro će biti spremne da prime prve turiste, što je već od prvog maja moguće na većini hotelskih kupališta. Zakupci će na plažama primjenjivati epidemiološke preporuke koje štite i goste i osoblje, a nadležni najavljuju pojačane kontrole tokom sezone, kao i zaključivanje novih ugovora za 20-tak plaža koji su tokom procesa revizije u međuvremenu raskinuti.

Jačaju imunitet i srce, a pomažu i u mršavljenju: Evo zašto je dobro svakog dana jesti JAGODE

Subota, 15.05.2021 | 19:57

Omiljeno voće ima nevjerovatno blagotvoran uticaj na zdravlje.

Odbojkašice POBJEDOM protiv Kosova okončale kvalifikacije

Subota, 15.05.2021 | 19:28

Naše odbojkašice su pobjedom završile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Glavni grad: Izvođač radova uklonio slova sa jedne od tabli, radili su korekciju stihova

Subota, 15.05.2021 | 19:23

Ranije danas društvenim mrežama se proširila vijest da su nepoznati počinioci uklonili slova sa jedne od tabli, što je izazvalo veliku osudu na društvenim mrežama.

Knežević: Svaki napad na teritorijalni integritet Srbije je napad na Srbe u Crnoj Gori

Subota, 15.05.2021 | 19:01

Osjećam potrebu, ne kao poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, već kao Srbin iz Crne Gore, da pošaljem poruku da je svaki napad na teritorijalni integritet Srbije, napad i na srpski narod u Crnoj Gori, saopštio je danas predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević.