Utorak, 27.04.2021 | 16:04
IZVOR: Kolektiv.me

Vuković: Dobri duh DRAGANA RADULOVIĆA i dalje ŽIVI u našem gradu i živjeće

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković danas je u KIC-u Budo Tomović zvanično otvorio novu kulturnu manifestaciju “Dani Dragana Radulovića”, koju organizuje Sekreterijat za kulturu i sport u saradnji sa Fondacijom “Dragan Radulović”. Ova manifestacija uspostavlja se povodom 70 godina od rođenja znamenitog umjetnika sa ciljem da se njeguje i čuva bogato stvaralačko nasljeđe pjesnika za djecu uz koga su odrastale generacije, saopšteno je iz Glavnog grada.




Foto: podgorica.me

Prisjećajući se vremena u kojem je odrastala generacija kojoj i sam pripada, gradonačelnik je rekao da je to bilo najgore vrijeme koje pamte ovi prostori.  

“Bilo je to doba gorkih slatkiša i okrpljenih cipelica u kom su i mali nerijetko morali brinuti bige velikih. Ipak, zahvaljujući poeziji Dragana Radulovića mi djetinjstvo pamtimo kao srećno i bezbrižno.  Gledali smo spokojno kako java maršira, dok su prave vrijednosti nestajale niz prašnjavu vijugavu cestu mi smo znali da biti dobar nije loše. I onda kada nas je pokrio mrak, mi smo vjerovali da svako svoje sunce ima”, naglasio je Vuković. 

Gradonačelnik je zahvalio na prilici da se obrati posebnim povodom u godini kada se navršava sedam decenija od rođenja  Dragana Radulovića.

“U gradu u kome jedan vrtić od nedavno nosi njegovo ime odlučili smo da ustanovimo  novu manifesatciju posvećenu ovom velikom pjesniku i nadasve divnom čovjeku čije ime je, još za života, postalo sinonim za dobrotu. Na taj način mi  čuvamo uspomenu na plemeniti lik Dragana Radulovića čija je neizmjerna ljubav prema đeci služila kao inspiracija za vrhunsku književnost, a budućim generacijama naših najmlađih pružamo priliku da zavire u njegov čarobni svijet u kom se i najteža vremena pretvaraju u najljepše uspomene”, istakao je Vuković.

On je zahvalio porodici Dragana Radulovića na povjerenju, kao i kolegama iz Sekretarijata za kulturu i sport na sjajnoj inicijativi kojom šaljemo poruku da dobri duh Dragana Radulovića i dalje živi u našem gradu i živjeće.

Foto: podgorica.me

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica govorio je o poetici Dragana Radulovića ističući da je Dragan Radulović djeci prilazio kao ravnopravim sagovornicima, zrelim čitačima, ne podilazeći im i ne sklanjajući se od problema sa kojim se djeca suočavaju.

“Radulović nije servirao gotove odgovore djeci, nije dopirao i učio ih pameti nego je zajedno sa njima istraživao i probijao se kroz poneke zamršene staze odrastanja, nalazeći diskretne  prijemčive a mudre putokaze kroz djetinje staze”, kazao je Koprivica, dodajući da mu je takvo autorsko promišljanje donijelo niz velikih priznanja. “U nekada velikoj zemlji Jugoslaviji na svim televizijama i svim festivalima njegovo pjesništvo označeno je nagadama u njegovoj i načoj CG od kokjih izdvajamo 13. julsku nagradu za najveće domete u kulturi i umjetnosti a dobitik je i nagrada koje prevazilaze granice naše zemlje i one bivše zemlje, kakva su priznanja na eminentnom festivalu u Plovdivu i nagrada UNICEF-a”, naglasio je Koprivica.

Radojica Bulatović je na najbolji način opisao Radulovićevu  posvećenosti stvaralaštvu:

„Zlatan um, blagi pogled i srebrena kosa dominirali su jugoslovenskim ekranima, poetskim i pozorišnim manifestacijama, sve do knjiga, čitanki i biblioteke. Njegov život je bio život sa posvetom u pravom smislu te riječi. U poslu bilo mu je važno da ima uzase olovku, notes, kameru i njegovog Huesina Bata Dukaja. Tako je režirao i ostvario svoju slobodu.“

U vrijeme rata Bulatović je ozvučio za Radio Crne Gore „Lirski poker“, veliko djelo Duška Trifunovića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Radulovića i Moše Odalovića i na taj način omogućio da pisana riječ između ova četiri prijatelja, dođe do što većeg broja ljudi, tadašnjih slušalaca radija. 

Foto: podgorica.me

Tokom otvaranja manifestacije prikazan je kratak film o životu Dragana Radulovića, sa porukama brojnih umjetnika koji su bili njegovi prijatelji  i kolege. Takođe danas su nagrađeni nabolji likovni i literarni radovi na temu “Dijete je čovjek važan”, a nagrade je ispred sponzora manifestacije uručila Bojana Vešović direktor marketinga kompanije M:tel. 

Recitatorsko veče učenika osnovnih škola koji će recitovati Radulovićevu poeziju biće održano večeras u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18.00h. časova. Drugog dana manifestacije, na programu je okrugli sto na temu “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu: književnoteorijski, pedagoško-psihološki i stvaralački pristup” u okviru kojeg će se održati i tri panel diskusije. Događaj se organizuje u prostoru JU Muzeji i galerije od 10 do 14.30h.

Dani Dragana Radulovića biće zatvoreni programom “Ja bih da pitam pisca”, odnosno razgovorom nekoliko pisaca i djece 28.04.2021. u sali Dodest u 18.00h. 

Manifestacija možete pratiti i onlajn na društvenim mrežama Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica i stranici Dani Dragana Radulovića.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
27.04.2021 21:56

E našli ste ko će otvoriti kulturnu manifestaciju. Nakotio se šljam, pa ni ovi lijepi događaji ne mogu bez njega...

0 0

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Radonjić: Jelena Perović se sumnjiči da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60.000 eura

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:39

Iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kao službeno lice i javni funkcioner, u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, kazao je portparol i tužilac Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.    

ROĐENI LIDERI: Tri horoskopska znaka koja imaju prirodnu sposobnost da budu vođe

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:19

Da li ste među njima?

Formiraće se radna grupa za provjeru diploma na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:50

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

BS: DSA da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušava prava koja smo zajedno mukotrpno sticali

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:43

Bošnjačka stranka je pozvala Demokratski savez Albanaca da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali.    

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Alkaras: Novak nije ranjiv, stvar je u tome što smo navikli da osvaja sve

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:09

Iako Novak Đoković u ovoj sezoni još nema nijednu titulu, jednog od njegovih najvećih rivala Karlos Alkaras ne smatra da je srpski teniser ranjiviji nego ranije.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Objavljena je lista "NAJMIRISNIJIH" gradova u EVROPI

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:47

Kada planiramo svoja putovanja, rijetko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše.