Petak, 30.04.2021 | 12:02
IZVOR: stil.kurir.rs

POSNA TRPEZA za Veliki petak: RECEPTI za savršen ručak

Veliki petak je praznik koji se obavezno posti. Oni istrajniji vjernici, ovaj dan provedu u strogom postu na vodi, dok se većina ipak opredjeljuje za svečanu, posnu trpezu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Pored obaveznog farbanja jaja, evo šta još možete da spremite...

Obrok salate:

Krompir salata:

Potrebno je: Kuvan krompir, mladi luk, bijeli luk, fileti ribe, peršun.

Priprema: Ribu skuvajte, kao i krompir. Zatim u činiji iseckajte i jedn i drugo, posolite i stavite malo bibera, malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta. Luk iseckajte pa pomešajte sa krompirom i ribom.  Stavite i vezicu peršuna, sitno iseckanu. Zatim sve lepo promešajte i poslužite.

Kukuruz salata:

Potrebno je: 2 konzerve kukuruza šećerca, 2 konzerve tunjevine; 100 grama maslina; 3 šargarepe (izrendane); so, biber, maslinovo ulje, sok od limuna. Svjež peršun.

Priprema: U činiji pomiješajte ocijeđen kukuruz i ocijeđenu tunjevinu. Zatim dodajte sjeckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svjež peršun, sitno isjeckan.

Sve izmiješajte i poslužite.

Lutkasna salata:

Potrebno: 200 grama posnih makarona, susam, 3 ljute papričice, so, ulje, biber, peršun.

Priprema: Makarone skuvajte, pa procijedite. Zatim susam prepržite pa dodajte makaronama. Ljute papričice sitno isjeckajte pa dodajte makaronama. Dodajte so, biber i maslinovo ulje. Po želji i peršun. Sve izmiješajte i poslužite.

Skuvajte 200 grama posnih makarona (bez jaja).

Propržite 3 kašike susama.

Isjeckajte 3 ljute papričice.

Pomiješajte gore navedene sastojke sa 100 gr. posnog susama i voala salata je gotova!

Foto: Ilustracija, Pixabay

Riba na 2 načina:

Fileti soma:

Potrebno: Pakovanje fileta soma(oko 500 grama); 2 tikvice; 4 mlada krompira; 1 glavica crvenog luka, 4 čeri paradajza, so, ulje, origano, biber.

Priprema: U vatrostalnu činiju stavite malo ulja, pa nasjeckajte sve navedeno povrće. Dodajte so i biber, ali i origano. Izmiješajte. Po vrhu posložite filete soma, posoljene. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni Celzijusa.

Pastrmka pečena u rerni:

Potrebni sastojci: 2 pastrmke (oko 250 g po komadu očišćene), 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašikica mješavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun), so i biber po ukusu, 2 čena bijelog luka, 1 limun, 1 dl bijelog vina, 2 kašike putera, vezica svježeg peršuna.

Priprema: Koricu limuna narendajte i dodajte u suve začine. U činiju, u koju može da stane cijela riba, ribu pomiješajte ulje, vino, sok od limuna i suve začine.

Pastrmke, i spolja i iznutra, posolite, pobiberite i uvaljajte u pripremljenu marinadu. Ostavite je da odstoji barem dok se rerna ne ugrije, a ako imate vremena možete je ostaviti i preko noći u frižideru.

Rernu uključite da se grije na 250°C.

Ribu izvadite i ocijedite od marinade i prebacite je u posudu za pečenje. Tepsiju sa ribom stavite u zagrijanu rernu i pecite 15-20 minuta.

Dok se riba peče, u šerpicu sipajte marinadu, dodajte isjeckani bijeli luk i puter. Sve zagrijte i ostavite da lagano krčka na niskoj temperaturi tih petnaestak minuta dok se riba peče. Pečenu pastrmku izvadite iz rerne i prelijte pripremljenim prelivom. Poslužite uz prilog po želji.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Deserti:

Posne šišarke:

Potrebno je: 300 grama kukuruznog muslija; 200 grama posnog margarina; 100 grama mljevenog badema; 300 topljene crne čokolade.

Priprema: Kukuruzni musli i bademe pomiješajte. Prelijte preko rastopljen margarin i čokoladu. Izmiješajte. Punite u papirne činijice i stavite u frižider da se stegne.

Medeno srce:

Potrebno je: 250 ml kisjele vode; 120 ml ulja; 200 g šećera; 1 kašika pekmeza po izboru; 250 g brašna; 3 kašike kakaoa; 1 kašičica sode bikarbone; 1 kašičica cimeta.

Premaz: pekmez po želji.

Preliv 100 grama čokolade i 2 kašike ulja.

Priprema: Umiješajte lijepo kisjelu vodu, ulje, šećer, 1 kašiku pekmeza, brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Vreo kolač premažite sa pekmezom. Kada se kolač ohladi, prelijte ga rastopljenom čokoladom.

Baklava

Potrebno je: 1kg kora za pitu; 700g oraha; 250g prezle; 200g maslaca; 1dl ulja; Agda: 1,5kg šećera; 1,5l vode; 1 limun.

Priprema: Orahe sameljite. Zatim svaku koru kada je složite u tepsiju, premažite sa malo ula pa pospite malo oraha i ređajte dok ne potrošite ulje, orahe i kore. Zatim isijecite baklavu u pravilne kocke ili rombove. U tiganju rastopite maslac, tako da "ucvrči", zatim vrelim maslacem prelijte baklavu. Pecite je na 200 stepeni oko 20-ak minuta. Zatim vreo kolač prelijte prokuvanom i prohlađenom agdom.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljeljek
30.04.2021 15:50

Popovi najviše tamane dobru morsku ribu , da je zaliju sa crnim vinom a onda sve to zamaste sa baklavom . Tako se oni mole Bogu .

1 2
Mikeiie
30.04.2021 17:26

A svaki je zadrigao i jedva mogu da se normalno prekrste u stojećem položaju .

1 2

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu.   “

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.