Četvrtak, 13.05.2021 | 18:50
IZVOR: Telegraf.rs

Osam čaša vode, 10.000 koraka dnevno..: SEDAM zdravstvenih mitova u koje neosnovano vjerujemo

Postavlja se pitanje da li je zaista to univerzalno.




Foto: Ilustracija/pixabay.com

Ako vam je fokus na sopstvenom zdravlju i onome što se zove zdravi način života, vjerovatno se povremeno naišli da uopštene savjete vezane za to koliko bi dnevno trebalo da šetate, koliko, šta i kada da jedete i pijete, koliko da spavate...

Ipak, postavlja se pitanje da li je zaista to univerzalno i da li je potrebno napraviti 10.000 koraka u toku dana da bismo bili zdravi i fit.

Prema američkoj naučnici i savjetnici za vježbanje i održavanje kondicije Tamari Hju Batler, neki od savjeta su uopšteni, a prave norme zavise od mnogo stvari i mogu da budu za svaku osobu drugačije.

Mit prvi: 10.000 koraka dnevno

Brojka od 10.000 datira još od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine kad je jedna japanska fabrika prodavala pedometar "Manpo-kei": "man" kao čovjek, "po" prema riječi za korake i "kei", japanski metar.

Prodaja "Manpo-kei" pedometra doživjela je globalni uspjeh, a brojka od 10.000 ljudima je "ostala u uhu".

Novo istraživanje Harvarda nekoliko je godina pratilo 16.000 žena u sedamdesetima, a istraživači su bilježili broj dnevno pređenih koraka, a kasnije i vrijeme i uzroke smrti.

Četiri godine kasnije, njih 504 je umrlo, a prosječni broj dnevnih koraka onih koje su živjele duže bio je 5.500.

Mit drugi: Pet porcija voća i povrća dnevno

Istraživači sa Imperial koledža u Londonu otkrili su da konzumiranje pet porcija voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od karcinoma, bolesti srca i moždanog udara, te da je u skladu sa tim najbolje pojesti duple količine, odnosno 10 porcija.

Istraživanje je objavljeno u "International Journal of Epidemiology", a pokazalo je da je 800 grama ili deset porcija dnevno najviše štitilo od navedenih bolesti, a autor istraživanja dr Dagfin Oni kaže da bi se - kad bismo svi konzumirali deset porcija dnevno - u svijetu svake godine spriječilo oko 7,8 miliona preranih smrti.

Mit treći: Osam sati sna dnevno

Poznato je da san popravlja imunološki sistem i mentalno stanje, i da može da smanji rizik od nekih ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca - ali koliko sna je stvarno potrebno?

Britanska Nacionalna služba za zdravlje kaže da je zdravim odraslim osobama potrebno od sedam do devet sati sna, maloj djeci i tinejdžerima nešto više od toga, a svima koji su stariji od 65 sedam do osam sati sna.

Isto tako, oni koji spavaju manje od šest sati dnevno imaju, prema stručnjacima sa Univerziteta u Edinburgu, 30 odsto veću šansu za razvoj demencije u starosti.

Mit četvrti: Unos kalorija

Žene bi trebalo dnevno da unesu do 2.000 kalorija, a muškarci do 2.500 kalorija, i to 400 kalorija za doručak i po 600 za ručak i večeru, a razlika se unese u napicima i grickalicama između obroka, kaže SZO.

Ipak, neki stručnjaci ističu i da ne bi trebalo brojati kalorije, jer ih svi različitom dinamikom sagorijevaju.

Mit peti: Osam čaša vode dnevno

Preporuke o osam čaša dnevno datiraju još iz 1945. godine, kad se smatralo da većina odraslih treba da pije oko 2,5 litre vode dnevno, što je jedan mililitar za svaku kaloriju hrane. Slični savjeti važe i danas, iako nisu svi ljekari složni oko toga treba li popiti toliko vode ili je bolje vodu u organizam unositi kroz razne namirnice bogate vodom.

Pedijatar Eron Kerol ističe da većina našeg unosa vode dolazi iz izvora poput voća i povrća, piva, čaja i kafe, a naučnica Tamara Hju Batler kaže da potrebna količina vode zavisi od nivoa fizičke aktivnosti pojedinca, njegove tjelesne težine i spoljne dnevne temperature.

Mit šesti: Ne više od šest grama soli dnevno

So je neophodna za zdrav nervni sistem i održavanje mišića u pokretu, ali pretjerivanje povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Smjernice britanske vlade kažu da zdrave odrasle osobe ne bi trebalo da konzumiraju više od 6 grama soli dnevno, dok jedno udruženje kaže da većina ljudi dnevno potroši 8,1 gram soli. A, kada bi trebalo da se to smanji za 25 odsto, moždani udari bi se smanjili za 22 odsto, a srčani za 16 odsto.

Mit sedmi: Zdrav BMI je od 18,5 do 24,9

Indeks tjelesne mase (BMI) koristi se za kategorizaciju zdravlja - visok ili nizak BMI može tako biti pokazatelj loše ishrane, niskog nivoa aktivnosti ili visokog stresa, a izračunava se deljenjem težine u kilogramima sa visinom u centimetrima.

Raspon od 18,5 do 24,9 BMI smatra se zdravim, a sve ispod toga je neuhranjenost, a iznad toga gojaznost. Ipak, sam BMI ne može biti odraz nečijeg cjelokupnog stanja organizma - tome u prilog idu i primjeri profesionalnih sportista, najčešće boksera i ragbista koji se zbog velike mišićne mase BMI mogu posmatrati kao gojazni, premda nemaju puno masnoća u tijelu i potpuno su zdravi.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.